И проф. Николай Неновски в залозите за вицепремиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/2019067 www.24chasa.bg
Проф. Николай Неновски

Името на проф. Николай Неновски влезе вчера във вариантите кой ще е другият вицепремиер в правителството на Орешарски. Той е експерт по финанси и парични кризи, преподавал е теория на парите и международни финанси в УНСС. От 2010 г. е гост професор в Университета на Орлеан, Франция. От май 2012 г. е редовен професор в Университета в Амиен, Франция (Universite de Picardie Jules Verne).

Проф. Неновски е асоцииран изследовател в ICER, Торино, Италия, където е бил и последната седмица.

От 2002 до 2008 г. е член на Управителния съвет на БНБ. Съучредител е на Българската макроикономическа асоциация. Член е на консултанското дружество Cobden Partners, Лондон, а миналото лято бе сред основателите на Българското бизнес училище - съвместна инициатива на НБУ и "Реформ юнион клуб", заедно с известния икономист проф. Кевин Доуд, с Илиян Василев и Петър Чобанов.

Името на проф. Неновски се завъртя в залозите, тъй като има много добри дългогодишни контакти с лидера на БСП Сергей Станишев, а и двамата освен това са руски възпитаници. Неновски е завършил икономика в МГУ "Ломоносов", а след това икономика и финанси във Франция и Швейцария (1990-1996). Защитава докторат в Института по икономика на БАН през 1995 г. Проф. Николай Неновски се познава отлично и с новия финансов министър Петър Чобанов, който е бил негов докторант, когато Неновски е преподавал в УНСС.

Според негови колеги в България, които поддържат контакти с Неновски, е слух, че той ще се върне, за да заеме място в правителството. Пред тях той е отрекъл да са го търсили за поста на вицепремиер в кабинета.

Освен неговото име продължават да се споменават още посланикът на България в ШвейцарияМеглена Плугчиева, както и доскорошният директор на "Райфайзен България" Момчил Андреев, въпреки че и двамата са отрекли пред свои колеги да са търсени за поста.

Мистерията кой е човекът, когото премиерът Орешарски е поканил за втори вицепремиер в правителството, продължава. След като в пресата се появиха версии, че за поста е избран банкер, се появили и предположения, че избраният може да е и Румяна Кючукова, която работи в Световната банка. Безпричинно "заподозрените" се обаждали един на друг за по-сигурно да се питат "ти ли си".