Стартира ново разследване по скандала “Мишо Бирата”

https://www.24chasa.bg/Article/2021458 www.24chasa.bg
Цветлин Йовчев

Възобновяват разследването по СРС скандала с Мишо Бирата, научи "24 часа".
Досъдебното производство за изтичане в медиите на записи от телефонни разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, бившия му заместник Антоний Странджев, ексминистър Симеон Дянков и бившия премиер Бойко Борисов бе спряно през януари м.г. Като причина от Софийската градска прокуратура тогава посочиха, че не е открит пряк извършител.

В началото на 2011 г. някои медии публикуваха разговор между Борисов и Танов, в който тогавашният премиер казва, че е поел ангажимент да не закача бирения бос Михаил Михов-Мишо Бирата, и така стопира проверка на митниците в бирената му фабрика в Мездра.
На 7 март т.г. главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е разпоредил проверка дали делото е било спряно основателно.

А по-късно от БСП поискаха от държавното обвинение да разследва не само теча на класифицирана информация, но и действията на Борисов, който разпоредил спирането на акция на митническите служители.

Михаил Михов-Мишо Бирата бе открит мъртъв в хотел в Правец на 30 март 2011 г. Според лекарите, смътта е настъпила от масивен инфаркт .
Михаил Михов-Мишо Бирата бе открит мъртъв в хотел в Правец на 30 март 2011 г. Според лекарите, смътта е настъпила от масивен инфаркт .

"В записа имаше изказвания, които излизат извън контекста на отношенията, които може да има лице, натоварено да управлява държавата, и представител на бизнеса. Има съмнения обаче, че част от записите са манипулирани чрез вадене и наставяне", коментира вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той напусна шефския пост в ДАНС през 2011 г. заради публикуваните разговори.

Йовчев потвърди, че подслушването е било правено по разработка на МВР, "за която прокуратурата бе поискала използването на СРС". ДАНС трябвало само да обработи информацията.

Според Йовчев съмненията, че информацията е изтекла от агенцията, били неоснователни. "Ако бях останал, щях да продължа да защитавам позицията си, което щеше да доведе до сериозни проблеми", каза той. Допълни, че при проверката по случая служител на МВР се е провалил на детектор на лъжата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов