Вдигнаха майчинските от 240 на 310 лв.

https://www.24chasa.bg/Article/2021486 www.24chasa.bg
Миналата година протестиращите майки бяха приети от тогавашния председател на НС Цецка Цачева. Снимка: Архив

БСП и ГЕРБ постигнаха първото си единодушие вчера - гласуваха с почти пълно мнозинство обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. да се вдигне от 240 на 310 лв.
Двете най-големи групи в парламента обаче не се разбраха откога да влезе в сила новото положение.

Проектът на ГЕРБ предвижда това да стане от 1 юли т.г. Социалистите залагат 1 октомври.

Миналата есен тогавашните управляващи от ГЕРБ отказаха да заложат в бюджета вдигане на обезщетенията въпреки протестите на майки пред НС.

16, 7 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване ще струва увеличението от 1 юли, както предлагат от ГЕРБ. Ако парите бъдат вдигнати от 1 октомври, ще са необходими 8, 3 млн. лв. повече, обяви социалният министър Хасан Адемов.

Според Владислав Горанов, бивш зам.-министър на финансите от ГЕРБ, предложението на партията му за по-ранно влизане в сила на увеличението няма да окаже негативен финансов ефект. Според него има акумулиран излишък във Фонд "Пенсии", както и известна икономия в бюджета на НОИ.

Без нито един "против" и "въздържал се" депутатите приеха на първо четене и 4-те законопроекта за инкриминиране на насилието над медици. Те са внесени от БСП, ДПС, ГЕРБ и "Атака", като хората на Сидеров предлагат защитата да се разпростре и върху учителите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов