Продажбата на контрабандни цигари процъфтява в центъра на София

https://www.24chasa.bg/Article/2026786 www.24chasa.bg
Тези търговци на цигари без бандерол работят без проблеми от години на Женския пазар. СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

"Циигари, цииигари", рекламират стоката си тумби мургави търговци, които посрещат клиентите на Женския пазар - клоаката на София, както го определят посетители и наематели на сергии.

До тях униформени полицаи кротко разговарят с колегите им в близкото кафене.
"Промяна ли? Ха-ха-хаха", смее се продавачка в магазинче наблизо.
Седмица след встъпването на новото правителство във властта най-масовото и очевидно престъпление против финансовата система в центъра на столицата процъфтява с пълна сила.

Търговците на цигари без бандерол заливат калните улици и градинките около тържището и усилено гонят броя на продавачите на зеленчуци и плодове. Оказва се обаче, че зарзаватчиите не разчитат единствено на изложената си по масите витаминозна стока. Под нея се крият стекове с контрабандни, евтини и фалшиви цигари, които се продават на ниски цени.

Количеството на цигарите без бандерол, които се предлагат в клоаката на София, рязко се е покачило за сметка на разнообразието. А  цената върви надолу,
което по законите на пазарната икономика означава, че конкуренцията е голяма, а стоката е в изобилие.

"Бело боро имам, и червено. Друго - не. Ама са хубави, да знаеш", заявява мургава търговка на пресечката с "Пиротска" под одобрителния поглед на няколко мъже, с които "работят" на този ъгъл от години и нищо не е в състояние да ги махне оттам.
Решаваме да проверим дали продавачката на дребно на цигари без бандерол лъже. Оказва се, че е права. В разстояние от 20-ина метра говорим с 5 търговци на цигари без бандерор, които потвърждават думите.

"Няма друго, гаранция ти давам. То е така, един ден има, друг ден няма. Бял и червен боро има", казва друг мургав търговец. За всеки случай решава да провери и отключва рафт под сергията на братовчед си, на която има червени ягоди по 2 лева.
Почти толкова излиза и кутията червено боро - 2, 70, но след пазарлък може да падне и до 2, 50 лв. Търговците предпочитат да работят на стекове и не глезят клиентите си с по кутия.

27 лева и имаш цигари за две седмици.  Справка на цените на папиросите в близката будка показва, че същите са двойно по-скъпи с бандерол. Само преди година стекът червено боро върви на Женския пазар по 40 лв.

"Не знам какви ремонти ще правят тук, но тези къщи наоколо всички са на цигани. Това са складовете, където си съхраняват стоката.

Цигарите пристигат в кашони с бусове и ги разтоварват през нощта. Рано сутрин ги изкарват, а когато бизнесът върви, влизат, зареждат торбите и плъзват навън. Това нещо продължава с години и няма да спре. 

 Елементарно е да ги ударят, това са дребни риби, но контрабандата не се движи от хората, които газят в локвите и калта тук", разказва дългогодишен наемател на сергия на Женския пазар, който е убеден, че никакво ново правителство няма да спре нелегалната търговия с контрабандни цигари.

След упорито търсене на други марки цигари решаваме да пазаруваме при Сали. Учтив търговец на папироси без бандерол.

Той все пак се отправя към колегите си, които са се събрали, както обикновено, в градинката до църквата. Спира се рязко, когато вижда двама униформени в кафенето, където са се събрали други мургави продавачи на контрабандни цигари.

Ченгетата не правят проверка, а кротко си говорят с останалите.
Публична тайна е, че години наред над наглите нелегални търговци има чадър, но обикновените униформени полицаи са само последната брънка от веригата.
"От Сърбия идват цигарите. Те на границата цели камиони пускат, че нас ще ни закачат, дребните риби.

Схемата нависоко върви, и не е преставала", категоричен е Сали.
Настоява да му запишем телефона, за да го търсим.

"Цигари, секс, мъжко, женско, всичко имаме", обяснява мургавият търговец. През това време стекът с цигарите от реномираната марка за 27 лв. вече е изваден под ягодите на сергията, разменят се банкноти, връща се ресто, а на десетина метра униформен полицай в патрулка чете вестници, докато чака колегата му да излезе от магазинче.
Освен, че са евтини и нелегални, цигарите от женския пазар се оказват и пълно менте.

Помияр ръфа хора, викат линейки

Мръсно като пейзажа на Женския пазар куче кротко лежи до торба с лук, който продавачи предлагат на клиентите си между две сергии.

Пенсионер с бастун отчаяно се опитва да преодолее огромна кална локва наблизо и минава до песа. В този момент кучето се буди от унеса и налита на дядото с продран, но мощен лай. Бастунът не е в състояние да изплаши животното. Само намесата на продавачките наблизо, които познават кучето от години, спасява дядото от гнева на помияра.

"Това куче захапа снаха ми без причина. Тя не се оплака, но не е единствената жертва. Много пъти сме звъняли, но не идват", казва възрастна продавачка в магазинчето отсреща.

"Три са кучетата, които хапят на пазара, и това е от много време насам. Това е най-зло. Много пъти сме се обаждали, но не идват да вземат мерки. Срамота, това е центърът на София", гневи се нейна колежка на близката сергия. Разказва как лошото псе напада предимно инвалиди и деца. Хапе ги и се впуска без причина. "Екоравновесие" са безсилни да се справят с проблема, както и МВР да спре продажбата на незаконни цигари.

На Женския пазар обикалят десетки глутници. Повечето кучета дори си имат имена, дадени им от продавачите. Посететелите и търговци са свикнали с тях.

Опасното куче, което яде хора обаче няма привилегията да си има име. То просто е опасното куче. Продавачи на месо му хвърлят развалени мръвки след работния ден, без да ги е грижа, че на следващия ден ще хапне и човешко.

Така се случва и преди дни, когато невръстно цигане минава покрай него с пръчка - само след секунди е захапано за задника. Кървави ексцесии с агресивния пес са имали и десетки пенсионери, които случайно минават покрай него. Въпреки сигналите, че кучето е опасно, досега никой не е взел мерки.

"Беше ухапало жена до кръв, едва не припадна. Обадихме се на 112, линейката дойде, но за кучето - никой", казва друга жена, която работи на пазара.

От Столичната община обясниха, че екипи на "Екоравновесие" са ходили няколко пъти на Женския пазар след получени сигнали за агресивни животни. Търговците обаче криели кучетата и ловците не успявали да ги хванат. След сигнала на "24 часа" екип на "Екоравновесие" и на Общинска полиция ще отидат днес отново на Женския пазар.
Кучетата и търговците на цигари без бандерол са обичайната гледка за най-големия пазар на София. Там обаче напоследък са зачестили и джебчийските кражби. В последните две-три години на пазара се изсипват десетки нови в занаята, които пристигат от вътрешността на страната, за да се доказват пред тарторите от София.
Търговци в магазинчетата наоколо разказват и за нелегалната търговия със стоки, която започва след края на работния ден. Тогава тротоарите на пазара се превръщат в своеобразен битак, а изложените на земята вещи са крадени през деня от същия този пазар, на който се предлагат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

Сочни гърди и дупета разголиха родните чалгаджийки в разгара на лятото. Изпълнителките, които не крият прелести и във видеоклиповете си, още по-свободно се разхвърлиха по плажовете у нас и в чужбина. Най-активна в събирането на тен е Мара Отварачката. Фолкаджийката почти всеки уикенд е на родното Черноморие,

С просторен апартамент за впечатляващите 339 039 лв. се е обзавела Лили Иванова, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. Новото жилище на естрадната прима е с впечатляващата площ от 196 квадратни метра, а към него вървят и два гаража. За разлика от повечето българи, които ползват ипотеки при покупки на ново жилище,