Ще теглим кредит, но ще има трансплантация за чакащите

https://www.24chasa.bg/Article/203105 www.24chasa.bg
СНИМКА: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ

Правителството ще направи конкурс за избор на банка, която да отпусне най-изгодния кредит за покриване на трансплантациите на всички чакащи българи. Това обяви в интервю за “24 часа” премиерът Бойко Борисов вчера. “Аз ще отида в някоя българска банка и пращам да се лекуват хората”, отсече той. “Всеки българин трябва да знае, че изпадне ли в беда, държавата веднага ще реагира”, добави премиерът. Румен Петков е ходил при него за съдействие да подготвим писта за Формула 1. “Предложихме му военното летище край Доброславци”, съобщи Борисов.

Бойко Борисов: Събарях незаконни бензиностанции, няма да спра и пред барбекюто

- Ами като седнеш, да ти е удобно. От фотьойлите, които заварих, на човек му се вдигаха краката. А осветлението... как са чели тия хора? Има само в тавана, от външното. Аз снощи Дянков го накарах трима души в заседателната зала да идем да работим. Даже се пошегувах, че ако така я караме, ще си ида в кабинета на главния секретар в МВР да седна и да си работя.

КРИСТИНА КРЪСТЕВА
КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Не случайно българският народ беше отчаян от замитането на следите през тези 20 г. Окей, готов съм да се съглася с президента и другите, на които “възмездие” не им харесва. Да говорим за истината, реалностите, това, което е направено със собствеността на държавата и общините. Това са неща, които с години се знаят от медиите и обществеността. ДНСК вчера връчи заповеди за незаконното строителство на т.нар. сарай. Ами защо се казва Сараят на Доган? Нали беше хотел? Защо не са работили през тези месеци? Нали трябва да кажем, като отидем, на някой човечец една незаконна барака или ограда защо я бутаме, а други не ги закачаме. Този двоен стандарт няма да го има.

- Ако собственикът не премахне сам в установения от закона срок от 14 дни, отиваме на булдозер. Така, както събарях незаконните бензиностанции по южната дъга на околовръстното. Но сега всички софиянци, като карат по нея, знаят, че съм я направил. Като карат от днес по “Симеоновско шосе”, ще се радват. На 7 септември, като пуснем метрото от Обеля до Младост, ще се радват. Ще се знае, че за 3 г. кметуване съм го направил. След 3 г. ще се возят и по “Тракия”. А и след 3 г. ще пуснем метрото и от Централна гара до “Черни връх”.

- Имате ли обаче информация, че наистина ще има обвиняем от министерски ранг?

- Не е моя работа, не съм обвинител. Давам пример пак със спортната зала. Защо са бързали Станишев и Лечева два дни преди изборите да правят първа копка? При положение че не са осигурили един лев в бюджета до края на годината?! Това означава, че сега може да излезем двамата с вас пред президентството с една лопата и да направя първа копка за космодрум.

Пък следващото правителство да го прави. Защо прави Станишев трета 1-а копка на “Белене”? При положение че няма крайна цена на произведения от “Белене” ток и крайна цена колко струва, и нито лев, заложен в бюджета?! Е това е популизъм. За 19 минути ГБС ги принудих да поемат нулева цена за спортната зала, и 18 млн. съм спестил на данъкоплатците, и днес по това време почват строежа. Като първите пари, които държавата ще вложи в строежа, са април.

- Не влиза. Бях възмутен от това, че спря химнът снощи на мача на националния стадион. Трябва да се разпростираме според чергата си. В големите държави това е правено, но обикновено когато има европейско, световно първенство, и то се ползва. Защото тогава има пари и от ФИФА, и съфинансиране от държавата, и тези съоръжения след това се подаряват на общините. За съжаление, сега нямаме тази възможност.

- Това не отговаря на истината. Човек винаги трябва да гледа какво е правил той. С идването на тройната коалиция на 8:5:3 от МВР бяха изгонени всички хора, които работеха с мен. А и аз не си спомням през тези 4 г. да е назначен човек от ГЕРБ, “Атака”, РЗС, Синята коалиция на какъвто и да е пост. Навсякъде са партийни назначения по схемата 8:5:3. Небивало раздута администрация в Министерския съвет - заварили са 300-400 човека, сега са над 800. Партийни назначения. Естествено, че ще ги махна. Не ми трябват, тук не говорим за никакъв професионализъм. Ние свеждаме до двама зам.-министри и зам.- областни управители. Само от това драстично съкращение намаляваме разходите. Съкратихме две министерства, като звената им, които работят по европейските програми, до няколко дни ще си намерят място към Дянков или Цветанов. За Добрич преведохме 650 000 лв. вчера, 125 хил. лв. за Шабла, плюс 10 000 лв. за църквата още първия ден. Днес с Министерството на културата почваме подпорните стени за местността Яйлата, която за мен може да стане българският Акропол.

Възложил съм за бюджета догодина да се заложат средства за повдигане на крепостта, която ще е изключително ценен паметник. На Нона Караджова съм разпоредил да се включи в проектите за 2010 г. дерето, което минава по средата на Добрич и за което има проект за 12 млн. лв. Защото иначе догодина при първия дъжд пак ще наводни. Защото сега всички пари по министерствата са опукани. И аз се чудя на Станишев как има тази наглост да го каже. Към юни и юли всички министерства са похарчили парите, и то за едва половината на годината, за по-лесната й половина, като се има предвид, че напролет всеки се е хванал за зеленото. В момента дупката в бюджета трябва да се запълни. И днес на срещата ни в Министерството на финансите Орешарски прояви мъжество да дойде, но Станишев - не, въпреки че месец слушахме воплите му за дебат. И аз благодаря на Орешарски, че с данните, които изнесе, се видя, че Станишев е излъгал. Балонът “Станишев” се спука. Видя се, че той е излъгал - към 17 юни вече са били изхарчили 220 млн., сега са се увеличили вече на 550 млн.

А на упреците за репресии напомням, че Станишев поднови ръководството на БНБ с 6 месеца предсрочно, за да назначи съветника си проф. Неновски за подуправител. Аз поразпитах малко в чуждите финансови институции за отношението към нашата банка и всички казаха: “Иван Искров се справя добре.” Извиках го и му казах: “Протестирах срещу метода и начина, защото правилното беше през октомври аз да ти предложа да останеш. Но оставай, работи и действай.” Къде има политическа репресия? Кой би ти оставил националната банка без смяна, с целия подуправителен състав, ако е балкански подходът? Шефа на НАП Стефанов го извиках и му казах: “Постигнал си добри резултати в ДДС-то, затова абсолютно спокойно, с удвоени сили, оставаш и продължаваш да работиш.” Кой би го направил? Кой не би си сложил данъчен свой?

- Не, не му привличам. Виждате колко неправилно е изказването му за агресия. Павлин Димитров, Калин Георгиев са хора, които са работили добре. Аз съм убеден, че в МВР са ставали големи далавери, иначе полицаите не биха излизали на улицата да протестират. Понеже Димитров е много по-писмовен, предложих да е по-голям началник, да е и началник на генералния секретар в отсъствието на Цветанов. Понеже със знанието и опита, които той има от тази длъжност, ще е само в полза на МВР. Калин Георгиев всички евроатлантически партньори го посочиха като човек, с когото са работили перфектно и биха работили още повече, ако е на по-висока длъжност. На Кючуков - заместника на Калфин като външен министър, вчера му подписахме заповедта за посланик в Лондон.

Защо не говори за него? Когато си тръгваше, Станишев ме помоли да потвърдя подписания от него шеф на Висшата атестационна комисия. От 20 членове я бяха увеличили на 29. Бяха попълнили с 9 нови техни хора да взимат заплати. Извиках новия началник, подписах му заповедта само защото Станишев ме помоли, но му казах: “Оставате 20 човека. Нямам пари да плащам за нови 9-има.” Завчера разговарях с шефа на здравната каса г-жа Тодорова, която е сестра на Илияна Йотова - тази, която най-остро ме атакува и в дебата, и изобщо. Извиках я и й казах: “Г-жо, вършете си работата спокойно. Това, че имате сестра партийка, която ми е политически опонент, не ви прави нито с привилегии, нито с пасив за мен.” И дадох пример с моята сестра. Които я познават, знаят, че е прекрасен лекар. Веднъж я бяха писали в една командировка да отиде, и аз я зачеркнах. Извиках я и казах: “Како, не искам да има прецедент.” Тя страда от това и затова на Тодорова й казах: “Ти няма да пострадаш за това, че сестра ти е активист в друга партия.” Здравната каса е с огромен финансов ресурс, затова е хубаво да има борд, който да следи разходването му.

Изброих много примери, включително шефа на ГЗ, заместниците в ДАНС. Дори новият началник на ДАНС е човек, който оглавяваше контраразузнаването и всички евроатлантически партньори имат перфектни отношения с него. Това, за което поех ангажимент пред Станишев, веднага го изпълних. Подходът ми не само не е балкански, той е изключително прагматичен и държавнически. Не мога да оставя обаче на постовете им в митницата Марадоната и Цайса, които във вашия вестник знаете кои са. Няма как да продължи контрабандата.

- Ние нито даваме индулгенции на някого, нито гоним някого целенасочено. Всеки, който е източвал държавата - дали с контрабанда, горива, дрехи, зеленчуци или крадене на ДДС, трябва да бъде разбит. Не ме интересува кой стои зад тях.

- Новият шеф на ДАНС вече разпореди за съветниците си. Нека да се ориентира. Всеки, който е бил професионалист - а те са работили заедно, познават се добре, ще остане на поста си и ще работи. И Методиев, Васил Киров е работил с мен и аз имам добри впечатления. Но разберете, всичко зависи от политическата воля. Ако им казваш: “Недейте пипа тоя, оня или третия”, те няма да го пипат. Колкото и да се говори, че са независими службите и всички останали. Точно обратното - когато представих Йовчев пред целия ръководен състав, им казах: “Няма лице в България, с което вие нямате право да работите. Няма човек - да не говорим за кръг, обръч или каквото и да било, където вие трябва да бъдете внимателни! Точно обратното. Дали е сегашен министър, бивш министър, не ме интересува.” Вотът на хората е такъв, че трябва да проявим характер, защото това е кауза.

- Не обичам предатели. Виждате заменките на горите, ремонтите на сгради - отявлени престъпления.

- Всички са обществено достояние. Не случайно благодарих на Ирен Кръстева за това, че сами се отказаха от сделката, която иначе сега щеше да е в прокуратурата. Виждате, на еврофондовете поканих Юлияна Николова, която е от Синята коалиция, Евдокия Манева, Марин Райков - зам.-министри. Зам. регионалният министър Прегльов е по предложение на СДС. Всеки, който е професионалист и е доказан, веднага го вземам. При тази политика да кажеш, че е балканска... Няма да търпя партийно назначените кадри, които сядат да натискат столовете и да вземат заплати. Или бордовете, в които вземат по 8000-10 000 лв. на месец! Е, няма да ги оставя. Ако иска да се оплаква, да казва: “Бойко ме бие”. Но не е правилно, защото аз не го правя.

- Една работна заплата за дружеството. Това няма да са хранилки. Ще съкратим бордовете и като численост. Шеф на СДВР става безспорен професионалист, минал си е по кариерата. Полицията ще получи нови задачи относно наркопласьорите, крадците на коли. Ето един бул. “Раковски”. Ако няма паркирани коли там, в центъра ще се минава без задръстване. Сега десните ленти се ползват за паркинг, въпреки че има знаци.

И ако трябва, 20 полицаи ще стоят там. Използвам случая и да изкажа съболезнования на семейството на убития в Своге полицай. Колегите от МВР събират пари за подпомагането на близките му. Аз също ще дам, но няма да кажа каква сума, за да не се възприеме като пиар. И това безобразие трябва да бъде прекратено. Полицаят трябва да бъде 100% защитен.

- Наркопласьорите по улицата. Крадците на коли. Със законодателството ще отработим заложните къщи. Отиваш, залагаш си телефона, но срещу лична карта. Ако той е краден, те хващат. Сега отиваш и залагаш като анонимен човек. И всъщност крадените вещи се пласират там. И всички го знаят 20 г., че е така. Същото ще е и за вторичните суровини.

- Подготвяме ги. На Танов (шефа на митниците - б.а.) съм възложил да подготвя всички законови промени. Контрабандата на горива, цигари, алкохол - за всички е ясно, че те излизат и влизат обратно в държавата. Затова - акцизът на границата. Плащаш и тогава минаваш. Или петролни рафинерии, без да внасяш петрол. Купуването на гласове, което е огромен бич за политическата система, а по смисъла на закона за предотвратяването му не може да се ползват специални разузнавателни средства. Медиите снимат със скрити камери и го удостоверяват, МВР - не. Как да не го променим това?

- Шефа на стоматологичния институт г-н Зия, български турчин, съм го назначил за съветник в сферата на здравеопазването. Видя се, че са безпочвени приказките, че ще сме етнически нетолерантни. Имаме министри, зам.-министри, съветници, зам. областни, имам прекрасни отношения с г-н Ердоган. Ще направим така, че отношенията на Балканите да са добри.

- Подготвяме прозрачен конкурс, в който да участват всички авиокомпании, които да правят специализирани чартъри, когато пътуват делегации. Защо г-н Станишев, като даваше пример с инцидента със самолета на президента, не купи един хубав самолет? Да го бяха платили веднага, когато са имали милиарди излишъци. И то оборудван за делегации. Защо купуват не един, а два по време на криза, и то изобщо непригодени, със седалки от ниско тарифна превозна компания, заради което сега допълнително трябва да се дадат 2 млн. за преоборудване? Защо не го платиха, когато имаха пари, щом е толкова важно? Защо ми го оставиха аз да плащам? Както оставиха аз да плащам новите пенсии от юли, въпреки че Станишев популистки ги обяви.

Сега непрекъснато от моряшката общност се обаждат хора, семейства да благодарят. И се чувстват по-сигурни, защото - да, похарчих 60 000 лева, но отидох и си прибрах моряка от Иран.

- Не, няма американски или български. Поставете се вие на мястото на моряка, и вашето семейство. Хайде де, 50 милиарда има държавата, нямаме 60 000 лв. да си спасиме човека. Напротив, всеки българин трябва да знае, че изпадне ли в беда, държавата веднага ще го посрещне. И сега съм възложил на здравния министър до заседанието на МС следващата сряда да ми проверят колко пари струват всички трансплантации на чакащи хора - за бъбреци, дроб, сърце. Колко пари струва. Къса ми се сърцето на мен, като ги гледам по телевизията с банковите сметки. Майки, бащи с деца на ръце. “Чакаме, 20 000 евро нямаме, 10 000 евро събираме. Дадени 10 000 лева, трябват още 10 000.” И държавата седи и му гледа сеира. Казал съм да дадат цифрата. Аз ще отида в някоя българска банка и ще им кажа, ако нямаме пари, колкото струват всичките, вземам кредит и пращам да се лекуват хората. Държавата трябва да е солидарна, а не като предишния кабинет да праща на море 3000-4000 от 2 милиона пенсионери.

Преди 2 месеца открих в онкологичния център най-съвременни скенери. Видях хемодиализата. Пази боже да си на хемодиализа. А те са стотици българи там, по няколко пъти в седмицата. Мъка зверска. Защото чакат трансплантация на бъбрек. Трябва да се включат в европейските системи и държавата веднага да плати. Това е солидарност, така я разбирам.

- Не ме интересува коя. Казвам го хипотетично. Конкурс - който даде най-ниска лихва, ще ги вземем, ако не можем да осигурим бюджет.

- Дори и тук Станишев не е прав. Защото най-човешки ми каза: “Няма къде да отида да живея сега. Може ли, докато се оправя, да остана?” Разбира се! Сиреч, аз съм бил и в човешки, и в държавнически план толкова коректен. Нито едно целенасочено действие нямам към никого, за да ми говори за чистка. Напротив. Ами и ако аз нямаше къде да живея? Казал съм му: “Не ме интересува колко време ще живееш там. Когато - тогава. Нямам изобщо зор. Оправи се, спокойно.” Румен Петков поиска среща, приех го веднага. Явно е приел като кауза “Формула-1” да се проведе в България. Предложихме му военното летище в Доброславци. Веднага извиках главния архитект, военния министър, срещнахме се с него. Да се подготви. Защото би било прекрасно. Защото унгарците, Москва нямат. “Хунгароринг” я закриват, доколкото зная. Защо да не направим? Това е реклама и за града, и за държавата. Казах, че нямаме пари, но можем да предоставим терен. С една дума - когато са дошли с конкретно предложение, винаги съм се съгласил.