Любовница дава алиби на Георги Димитров на Лайпцигския процес

https://www.24chasa.bg/Article/2040255 www.24chasa.bg
Фотомонтажът на Джон Хартфилд

В тезата, че първото в света антифашистко въстание се било състояло в България през септември 1923 г., има две верни и две лъжливи твърдения.

Верните са, че е през септември 1923 и че е в България. Лъжливите са, че не е първо и не е антифашистко. През 1923 г. никъде по света няма фашизъм. Даже и в Италия той идва едва след 1926 г. В България пък не само през 1923 г., но и изобщо никога не е имало фашизъм, че да се прави "антифашистко" въстание.

Просто на 9 юни онази година са свалили една еднопартийна оранжева диктатура и са я заменили с многопартийна. А "първото антифашистко" е измислица на Москва. Вече неизлечимо болният от сифилис мозък на Ленин и създателят на концлагерите Леон Бронщайн, по-известен като Лев Троцки, решават, че в света настъпвала "втора революционна вълна". И нареждат тя експериментално да се случи в България и Германия.

И на двете места резултатите са плачевни. В Германия например "втората революционна" предизвиква ответна "контрареволюционна" реакция и на политическата сцена с гръм и трясък излиза Адолф Шикългрубер, познат и като Хитлер. А в България, след едни безсмислено няколко хиляди убити "вождовете" на "първото антифашистко" и на "втората революционна вълна" Георги Димитров и Васил Коларов се измъкват през Сърбия съответно за Виена и Москва.

Извинявам се за това дълго встъпление, но то ми беше необходимо, за да вкарам читателя в съдбата на моя герой. Няма да спра да твърдя, че двамата най-известни в света българи на миналия век се казват Христо Стоичков и Георги Димитров. Ицо, да ми е жив и здрав, прославяше отечеството в края на столетието. А Димитров - в първата му половина. Умира през 1949 г. от цироза. Което навежда на подозрението, че не е бил траен въздържател.

Още по-интересно обаче е друго едно негово достойнство, а оттам - и друга една негова слабост. Бил е ужасно надарен като мъж. И мераклия към всичко женско. Колкото и да е странно, именно това второто го прави "героя от Лайпцигския процес" през 1933 г.

През 1968 г. при нас, тогава студенти историци, внезапно се появи "покойният Благой Попов" - един от двамата "съпроцесници" на Димитров в Лайпциг. И ни разказа нещо върло интересно. Трябвало като куриер на ЦК на БРП (к) да занесе през 1924 г. едни московски пари на Георги Димитров във Виена.

Та се подготвил човекът - ще носи освен куфарчето с доларите и червен карамфил за разпознаване. Но на "явката" в някаква сладкарница било почти пусто. Само на една маса
един тип с баварски гащи бил с две младички хубавици. И тъкмо Попов да си тръгне, човекът му викнал: "Момче, мен ли търсиш?". Бил самият Димитров.

А сега към процеса в Лайпциг. Димитров е обвинен, че на 27 февруари 1933 г. е подпалил Райхстага. И обяснява на съдията, че това и технологично не е възможно. Срещу него в ролята едва ли не на прокурор се изправя самият Гьоринг. Известен между другото и със слабостта си не само към жените.

В нощта на пожара Димитров пътува в спален вагон на влака от Мюнхен към Берлин, където за 28 февруари си е направил среща с тамошната си любовница. Очевидно обаче и във влака не си е губил времето, а си хванал чисто нова 27-годишна приятелка.

Та Димитров задава на реалния прокурор Вернер простия въпрос - как е възможно едновременно да подпалвам и гаджето във влака, и Райхстага? Притеснен, Вернер нарежда да призоват в съда приятелката. И на въпроса му "Вие прелюбодействали ли сте" (в трена с Димитров), тя като истинска храбра германка започва да плаче.

Е, тогава скача Димитров и започва да крещи: "Аз веднъж завинаги трябва да кажа, че
нито съм хомосексуалист, нито съм импотентен, а съм напълно нормален мъж!"

Импотентен, както е известно, е самият нов канцлер на Третия райх Адолф Хитлер. А хомосексуализмът е присъщ на немалка част от щурмовите му отряди (СА), воглаве с техния шеф Ернст Рьом (преди да бъде убит, е заловен в леглото си с младо русо "арийче"). По онова време обаче германският съд все още е независим. И поставен пред несъкрушимите аргументи на секса, осъжда Димитров и другите двама българи (Попов и Танев) само на затвор за пребиваване в страната без визи.

Но по-важното е друго - в целия свят гръмва новината, че един "тъмен балкански субект" дръзва да определи още в началото на нацисткия режим неговите ръководители като "импотентни" и "хомосексуалисти". И така Димитров става наистина световен смелчак и любимец.

Може би само Чарли Чаплин с неговия безсмъртен филм "Диктаторът" е постигнал неговата популярност.

Но в случая бих казал - и двамата с пълно основание. Сталин, естествено, не си губи времето. Тутакси арестува петима волжки германци, обявява ги за "хитлеристки шпиони" и предлага "заменка" - тримата българи срещу тях. Хитлер приема и така Димитров, Попов и Танев се озовават в Москва.

Съдбата им после е различна. Димитров става генерален секретар на Комунистическия интернационал, а другите двама - обикновени зекове (Зек е съкратено от затворник, т.е. концлагерист в ГУЛаг).

Бих могъл да ви разкажа и тяхната история, ама друг път. Но ще завърша с нещо по-различно. Имах през 1982 г. удоволствието (и честта) да си говоря с Долорес Ибарури - легендарната Пасионария от Испанската гражданска война. Милата, склерозата вече я беше ударила яко - нищо не си спомняше от предния ден. Но когато я попитах за Димитров, очите й светнаха: "По-красив мъж, с по-очарователни коси не съм виждала..."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",

"Аз съм левскар. Искам да победим ЦСКА. Дали ще успея да им вкарам гол или не, е Божа работа!". Това заяви пред "България Днес" новата звезда на "Ботев" (Вр) Валери Божинов. Още повече че преди време той носеше синята фланелка на любимия си български отбор. Валери ще излезе срещу ЦСКА тази събота от 20 часа.

Моделът Александра Петканова отиде на преглед при акушер-гинеколог в столична болница, видяха топпапараците на "България Днес". Съпругата на Лудия репортер Даниел Петканов, с когото вдигнаха сватба в къщата на "ВИП брадър", е взела много сериозно бременността с първото си дете и спазва всички препоръки за бъдещи майки.