Любовница дава алиби на Георги Димитров на Лайпцигския процес

https://www.24chasa.bg/Article/2040255 www.24chasa.bg
Фотомонтажът на Джон Хартфилд

В тезата, че първото в света антифашистко въстание се било състояло в България през септември 1923 г., има две верни и две лъжливи твърдения.

Верните са, че е през септември 1923 и че е в България. Лъжливите са, че не е първо и не е антифашистко. През 1923 г. никъде по света няма фашизъм. Даже и в Италия той идва едва след 1926 г. В България пък не само през 1923 г., но и изобщо никога не е имало фашизъм, че да се прави "антифашистко" въстание.

Просто на 9 юни онази година са свалили една еднопартийна оранжева диктатура и са я заменили с многопартийна. А "първото антифашистко" е измислица на Москва. Вече неизлечимо болният от сифилис мозък на Ленин и създателят на концлагерите Леон Бронщайн, по-известен като Лев Троцки, решават, че в света настъпвала "втора революционна вълна". И нареждат тя експериментално да се случи в България и Германия.

И на двете места резултатите са плачевни. В Германия например "втората революционна" предизвиква ответна "контрареволюционна" реакция и на политическата сцена с гръм и трясък излиза Адолф Шикългрубер, познат и като Хитлер. А в България, след едни безсмислено няколко хиляди убити "вождовете" на "първото антифашистко" и на "втората революционна вълна" Георги Димитров и Васил Коларов се измъкват през Сърбия съответно за Виена и Москва.

Извинявам се за това дълго встъпление, но то ми беше необходимо, за да вкарам читателя в съдбата на моя герой. Няма да спра да твърдя, че двамата най-известни в света българи на миналия век се казват Христо Стоичков и Георги Димитров. Ицо, да ми е жив и здрав, прославяше отечеството в края на столетието. А Димитров - в първата му половина. Умира през 1949 г. от цироза. Което навежда на подозрението, че не е бил траен въздържател.

Още по-интересно обаче е друго едно негово достойнство, а оттам - и друга една негова слабост. Бил е ужасно надарен като мъж. И мераклия към всичко женско. Колкото и да е странно, именно това второто го прави "героя от Лайпцигския процес" през 1933 г.

През 1968 г. при нас, тогава студенти историци, внезапно се появи "покойният Благой Попов" - един от двамата "съпроцесници" на Димитров в Лайпциг. И ни разказа нещо върло интересно. Трябвало като куриер на ЦК на БРП (к) да занесе през 1924 г. едни московски пари на Георги Димитров във Виена.

Та се подготвил човекът - ще носи освен куфарчето с доларите и червен карамфил за разпознаване. Но на "явката" в някаква сладкарница било почти пусто. Само на една маса
един тип с баварски гащи бил с две младички хубавици. И тъкмо Попов да си тръгне, човекът му викнал: "Момче, мен ли търсиш?". Бил самият Димитров.

А сега към процеса в Лайпциг. Димитров е обвинен, че на 27 февруари 1933 г. е подпалил Райхстага. И обяснява на съдията, че това и технологично не е възможно. Срещу него в ролята едва ли не на прокурор се изправя самият Гьоринг. Известен между другото и със слабостта си не само към жените.

В нощта на пожара Димитров пътува в спален вагон на влака от Мюнхен към Берлин, където за 28 февруари си е направил среща с тамошната си любовница. Очевидно обаче и във влака не си е губил времето, а си хванал чисто нова 27-годишна приятелка.

Та Димитров задава на реалния прокурор Вернер простия въпрос - как е възможно едновременно да подпалвам и гаджето във влака, и Райхстага? Притеснен, Вернер нарежда да призоват в съда приятелката. И на въпроса му "Вие прелюбодействали ли сте" (в трена с Димитров), тя като истинска храбра германка започва да плаче.

Е, тогава скача Димитров и започва да крещи: "Аз веднъж завинаги трябва да кажа, че
нито съм хомосексуалист, нито съм импотентен, а съм напълно нормален мъж!"

Импотентен, както е известно, е самият нов канцлер на Третия райх Адолф Хитлер. А хомосексуализмът е присъщ на немалка част от щурмовите му отряди (СА), воглаве с техния шеф Ернст Рьом (преди да бъде убит, е заловен в леглото си с младо русо "арийче"). По онова време обаче германският съд все още е независим. И поставен пред несъкрушимите аргументи на секса, осъжда Димитров и другите двама българи (Попов и Танев) само на затвор за пребиваване в страната без визи.

Но по-важното е друго - в целия свят гръмва новината, че един "тъмен балкански субект" дръзва да определи още в началото на нацисткия режим неговите ръководители като "импотентни" и "хомосексуалисти". И така Димитров става наистина световен смелчак и любимец.

Може би само Чарли Чаплин с неговия безсмъртен филм "Диктаторът" е постигнал неговата популярност.

Но в случая бих казал - и двамата с пълно основание. Сталин, естествено, не си губи времето. Тутакси арестува петима волжки германци, обявява ги за "хитлеристки шпиони" и предлага "заменка" - тримата българи срещу тях. Хитлер приема и така Димитров, Попов и Танев се озовават в Москва.

Съдбата им после е различна. Димитров става генерален секретар на Комунистическия интернационал, а другите двама - обикновени зекове (Зек е съкратено от затворник, т.е. концлагерист в ГУЛаг).

Бих могъл да ви разкажа и тяхната история, ама друг път. Но ще завърша с нещо по-различно. Имах през 1982 г. удоволствието (и честта) да си говоря с Долорес Ибарури - легендарната Пасионария от Испанската гражданска война. Милата, склерозата вече я беше ударила яко - нищо не си спомняше от предния ден. Но когато я попитах за Димитров, очите й светнаха: "По-красив мъж, с по-очарователни коси не съм виждала..."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дербито между "Левски" и ЦСКА-София още не е започнало, а "сините" вече се поздравиха с изразителен успех. Те са безспорните победители сред секси половинките. За това спомогнаха и трансферите през зимата. "Левски" се подсили с Николай Михайлов и Валери Божинов. Това означава, че на трибуните на Националния стадион утре една до друга ще седнат

Присъда от 4 години затвор получи разложката кримка Атанас Мечев-Гаргата! В сряда новата шефка на спецсъда Мариета Райкова призна за виновен кримигероя като тартор на наркобанда и му определи първоначален общ режим, научи "България Днес". Освен Гаргата Темида наказа и двамата му авери Ивайло Говедарев и Славчо Джупанов.

Световният шампион в Мото GP Марк Маркес най-накрая бе издебнат с гадже. Пилотът на "Хонда" гушка красива моделка. Връзката на мотоциклетния ас и Лчсия Ривера бе разкрита от испанското списание "Хола". Папараци на изданието издабнали двамата да си разменят целувки на улицата в дните около Свети Валентин.