Евгени Диков: Имунитет пази петима депутати с дела

https://www.24chasa.bg/Article/2044956 www.24chasa.bg
Евгени Диков Снимка: Архив

С Евгени Диков, и. д. ръководител на Софийската градска прокуратура, разговаря Невелин Ганчев 

- Г-н Диков, каква мярка за неотклонение на Цветан Цветанов ще бъде определена в сряда?

- Това ще реши прокурорският екип, който наблюдава делото. Може да е подписка или парична гаранция.

- Колко според вас трябва да бъде гаранцията?

- Законът казва: според имущественото състояние и тежестта на престъплението. Няма таблица.

- А не може ли по-леката мярка - подписка?

- Възможно е подписка. Без да налагам на колегите своето мнение.

- На какъв етап е разследването срещу Цветанов и другите служители на СДОТО?

- По принцип, когато се иска сваляне на имунитет, делата би трябвало да са почти готови за писане на обвинителен акт. Вероятно ще приключи скоро.

- Какво означава скоро?

- Предполагам, че до месец-два ще се внесе в съда.

- Разбрах, че получавате много сигнали срещу старата власт - за какви злоупотреби става въпрос, има ли сериозни данни за корупция?

- В една част от сигналите подателите са си посочили адресите, телефоните. От съдържанието ми прави впечатление, че те работят било в министерство, било в НАП - личи си, че професионалист е подал информацията, в тях има конкретика и звучат сериозно. От 20 май досега сме получавали приблизително по един такъв сигнал на ден. Естествено, разпоредени са проверки.

От тази група изключвам всички тези редовни сигнали от типа на "Правителството на Бойко Борисов уби пенсионерите в България."

Говорих с предишния ръководител на градската прокуратура Николай Кокинов и той ми каза, че винаги при смяна на правителство има бум на сигнали за злоупотреби и после затихват.

- Защо прокуратурата трудно стига до осъдителни присъди по знаковите дела?

- Много анализи са правени, докладвани са на предишния главен прокурор и на сегашния... Според мене в Софийската градска прокуратура (СГП), в която са повечето от тези дела, една от причините е текучеството на хората. Рядко има човек, който да започне едно такова дело и да го завърши. Сменят се по 3-ма, 4-ма. Даже има случай - разследването се води 5 г. и по него са се сменили 6-7 прокурори.

Самите дела са с обем някой път по 100-150 тома и на колегите, които поемат щафетата, може би им е трудно да вникнат в тях. А може и да имат различно мнение от това на колегата, който е започнал разследването.

Разбира се, допускат се и субективни грешки при делата.

Друга причина може да е липсата на опит. По едно от разследванията за пране на пари се оказа, че консултанти на обвиняемите са най-големите специалисти финансисти - от УНСС, Свищов. Кой прокурор или експерт може да се пребори с тях?

- Като говорим за знакови дела има едно, което съдът ви връща 3 пъти - срещу Сергей Станишев за изгубени 7 секретни документа от Министерския съвет. Как ще приключи те случая?

- Съдът го връща с конкретни указания, които се опитваме да изпълним. Друг е въпросът доколко са изпълними - мисля, че едно от указанията на съда е едва ли не да се намерят секретните доклади. Има два варианта. Единият е да поискаме имунитета на г-н Станишев, да приключим случая и да го внесем в съда. Другият вариант е, ако преценим, че указанията на съда са неизпълними, да прекратим делото. Няма смисъл да правим този пинг-понг. Нека видим какво е събрано като доказателства, ще го съпоставим с изискванията на съда и тогава ще решим.

- Днес се очаква главният прокурор да поиска имунитета на депутата от ДПС Петър Ангелов. Има ли и други депутати, чийто имунитет ги пази от наказателно преследване?

- Досега сме установили 5-има депутати, но проверката продължава и може да излязат и други имена. Трудността идва от това, че някои от делата са образувани срещу неизвестен извършител или срещу други лица и в хода на разследването се установяват доказателства за неправомерна дейност от депутат. Преценява се всеки отделен случай - дали на настоящия етап сме готови да искаме имунитета или делото да се спре по отношение на депутата и да продължи по отношение на останалите и ако се съберат достатъчно доказателства на по-късен етап, да се иска сваляне на имунитета му.

- Най-модерната тема сега са СРС, подслушването. Можете ли да посочите едно дело, което вие сте наблюдавали и по което те да са осигурили осъдителна присъда на престъпника?

- Веднага ви казвам - в Кюстендил при колегата Ангел Байрактарски. Срещу наркотрафикант по прякор Голямата крава. По оперативна информация се знаеше, че той е основният дистрибутор за Кюстендил и Македония. Няколко пъти го залавят, но така и не успяват да съберат доказателства.

Създаде се съвместен екип с Македония. За Голямата крава си спомням, че се използва целият арсенал от СРС - служител под прикритие, контролирани доставки, подслушване. Накрая бе задържан с 3 кг хероин и сега излежава присъдата си. Осъдиха и тримата му съучастници.

Битува мнението, че се използват много СРС-та, а ефектът от тях е нищожен.
Създаде се такава психоза и тя според мене е в резултат на погрешна статистика. За всяко едно отделно СРС се иска отделно разрешение от съда, но не се прави сметка, че срещу едно лице може да се поискат няколко СРС. Включително и такива, по които не могат да се изготвят веществени доказателства - например външно наблюдение 24 часа преди да почне полицейската операция. За това СРС не се изготвят доказателства, но статистиката го приема, че е използвано, но не е стигнало до съда. Освен това с декларация на застрашено лице може да се прилага СРС с оглед неговата защита.

- В СГП колко искания има за използване на СРС?

- От 20 май досега са неповече от 15. По 2-3 дела.

- 5 г. бяхте прокурор в отдел "Борба с организираната престъпност" във ВКП, работили сте по случаи на Златко Баретата, Братя Галеви и др. Кое бе най-трудното дело?

- Може би "Килърите". Онзи ден на семинар стана въпрос, че протоколите от съдебните заседания са около 15  000 страници. Това дело беше трудно не само като събиране на доказателства, но и с доста сложна правна конструкция. Един от малкото случаи, при които се разкри цялата верига - от поръчителя през организатора на убийствата до помагачите и извършителите.

- Ще се кандидатирате ли за титулярен шеф на СГП?

- Категорично не. Говорили сме с главния прокурор, че всички кандидати, включително и за ръководител на СГП, трябва да бъдат поставени при равни условия, т.е. да не са временно изпълняващи длъжността по време на конкурса.

После, аз през 1992 г. напуснах като зам. градски прокурор, нима за 20 г. стаж не съм заслужил едно малко по-високо ниво от това. Освен всичко друго не ми се занимава с административна работа.

- Кои са основните проблеми в СГП?

- Най-наболелият е намаленият състав и натовареността на хората. Не искам да съм на мястото на колегата Стойчев, когато почне да прави графика за съдебните заседания - просто не му достигат прокурорите. Щатът ни е 90 човека, имаме решение на ВСС отпреди 3 седмици, че отпускат още 5 бройки, но пък нямаме помещения, в които да ги настаним.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредното жестоко престъпление от ревност и поредната жена, изгубила живота си само защото мъжът до нея така е решил. “Защитавал си честта, тя била по-важна от живота”, пише въпросният мъж във фейсбук, сякаш там, в социалната мрежа, очаква да получи разрешително да извърши престъплението си. Явно такива като него стават все повече - по около 40
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност