Стоян Александров: Повиши ли се сигурността, хората ще потребяват повече

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/2050805 www.24chasa.bg

С финансиста доц. д-р Стоян Александров разговаря София Терзийска

 

- Ще оцелее ли цял мандат новото правителство, г-н Александров?

- Може да оцелее, може и да не оцелее. Дори баба Ванга трудно щеше да прогнозира точно. В България всичко временно се оказва по-постоянно и от тази гледна точка има шансове. Дори и да има вот на недоверие, той обикновено не е резултатен. Бил съм министър в подобен кабинет. Имаше 6 пъти вот на недоверие, но мина чак когато ние сами подадохме искане за излизане от властта. Друг е въпросът, че има нов феномен - улицата лесно се организира по интернет.

- Може ли бъдещи протести да свалят правителството?

- Едни бъдещи протести биха се отразили. Както в Турция - тръгна се с едно безобидно искане за запазване на градинка, а вече се поставя въпроса да си отиде правителството.

Ясно е, че на всички не може да се угоди и да се обещава рог на изобилието. Г-н Орешарски е земен човек. Но не може да се оправдаваме с наследството и тежките финансови проблеми. Истината трябва да се погледне в очите и да се помогне на нуждаещите се.

- Кое е най-наложително?

- Капитална грешка, която допускаме 23 г., е, че слагаме под един знаменател всички младежи, пенсионери, хора от село, от града. Още докато бях министър, от Световната банка и МВФ казваха, че трябва да се прави разлика. От всички 2,5 млн. пенсионери например 350 000-400 000 имат реална нужда от подкрепа. Другите могат да оцелеят, защото получават по-високи пенсии, имат занятие или бизнес. Сега проблемът е управляващите да преценят каква част от домакинствата имат крещяща нужда от помощ.

Защото и с 20 лв. да вдигнеш пенсиите, ще похарчиш милиони, най-бедният пак няма да може да си плати тока, а за най-богатия няма да е особен принос. Да се види кой кой е - защото в България има много хора, които се водят бедни от гледна точка на трудови
доходи, но имат допълнителни приходи, ниви, гори, получават ренти, живеят в големи имоти. Защо им е на баба и дядо 5-стаен апартамент в центъра на София, а са на социални помощи. Могат да го продадат, да си купят хубава гарсониера и с остатъка от парите да си преживяват.

Тежка е задачата най-вече на финансовия и социалния министър. Трябва да се разработи система от социални чадъри и да се прецени на кого да се дават помощи - на един да се плати токът, на друг водата, на трети въглищата. Не е нормално в 21-и век хора да нямат светлина, топлина и пари за елементарни нужди.

Безумно е да се говори за замразяване на цените. Има грешно разбиране, че социалните политики се правят с цени и данъци. Не, това не е пазар. Води се с политика на доходите и с редица помощи. Всяко задържане на цените нарушава лоялната конкуренция. Говори се за създаване на заетост с данъчни преференции. Нека някой види реално колко са разкритите работни места заради преференциите по корпоративния данък. Това е популизъм.

От друга страна, ако слушате синдикатите и псевдоикономистите, трябва да ходим върху скелети - 80% са под прага на бедност по официална статистика. Не е така, най-много да са 20%. България е от водещите страни по сенчеста икономика - ако тези 30% сив сектор се сложат към доходите, цифрите се променят.

- Един бивш икономически министър беше казал, че по-добре сива, отколкото никаква икономика.

- И това също е форма на оцеляване за хората, които могат и не ги мързи. Парадоксът в България е друг - никой не обича държавата и управляващите, а точно тези, които са най-недоволни, са с протегнати ръце и чакат от нея. Щом като не я харесваш,
търси начин да оцелееш въпреки държавата, а не да чакаш тя да оправи всичко.

Никога България не е обичала данъчна дисциплина, неслучайно е образът на Андрешко. Малко се работи за ограмотяване на хората, за изграждане на доверие в управляващите. Често казваме, че всеки отива във властта да я консумира, а не дава нищо. И много политици ни убеждават в това.

- Смятате ли, че е нужна промяна в данъчната политика? Например диференциран ДДС?

- Споря с бизнесмени за това. Например месарите искат по-нисък ДДС. Но защо, след като лекарите казват, че месото е по-вредно от зеленчуците. Би трябвало да дадем преференции на вегетарианците. Ами лекарствата? Дори и да е 10% ДДС, ако един го плаща, а друг не - този, който плаща, пак ще е в неизгодна позиция. От мое време, когато данъците стигаха до 30-50%, досега, когато са 10%, нищо не се е променило в манталитета и данъчната култура.

И 5% да стане данъкът, пак ще сме недоволни. Туризмът, за който има преференции, какво е дал на бюджета. А част от него е сенчеста. Селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост са единствените, които би трябвало да се насърчават.

- В предизборната кампания се появиха идеи за премахване на плоския данък, и то точно от страна на БСП. Трябва ли да се случи това?

- Плоският данък не трябва да се премахва. БСП направиха грешка, като заговориха за това в предизборната кампания. Очакваха, че така ще привлекат всички, които ще получат необлагаем минимум, и онези, които не обичат богатите, каквото е традиционно отношението към тях. Но нито едните, нито другите ги подкрепиха, а загубиха работодателите. Данъци се вдигат, без да се обявяват предварително.

- Има ли опасност да се случи това догодина?

- Всички държави, които преживяха колапс, първо завишиха данъците, и то най-вече косвените. Дай боже да не стигнем дотам. В тази част имаме двама изключително способни хора - финансовия министър Чобанов и премиера Орешарски. И докато са на тези постове, не смятам, че ще направят такова нещо.

- Съществува обаче друга опасност - да започне харчене на пари.

- Те двамата ще платят цената на това. Премиерът може да остане в историята или да слезе като Бойко Борисов, но много по-рано, поддаде ли се на популизма, а той ще бъде атакуван. Имам много добри впечатления от Хасан Адемов, който пое това тежко министерство (на труда и социалната политика -б. а.). Той е трезв, разумен и е в час. Той, премиерът и финансовият министър биха удържали.

Но не зависи всичко само от управляващите. Трябва да си променим манталитета. Нужен е граждански контрол. Да не позволяваме на никого да пазарува пред нас, докато
не си вземе касовата бележка. Всеки трябва да започне около себе си, с кого контактува, как се оформят сделките. Как да се свие сивата икономика, ако ние сме елемент от нея. Трябва да работим за гражданската позиция - а тя е да се спазват законите и правилата. Тогава ще помогнем на себе си и на управляващите.

- Основният проблем в България са ниските доходи. Как може да се повишат?

- Ако има производство, ще има и доходи.

- А кога ще има производство?

- Усилията трябва да са насочени първо към възстановяване на доверието - вътре в страната и на външния свят към България. Ако говорим, че досегашните управляващи са най-големите бандити, това се чува в целия свят и навън хората се чудят, ако е истина, с кого са си имали работа, а ако е клевета, се срива имиджът на цялата страна.

Евродепутатите ни също не трябва да говорят против своята държава. Каквото ще да е правителството, не можеш да го критикуваш навън.
Трябва да насърчим износа и в тази посока се залага на бъдещето на банката за развитие. Важно е също да се насърчи вътрешното потребление, за да се стимулира производството. Но не да се харчат пари.

Дори да се пуснат 5 млрд. като доходи, пенсии, стипендии, няма да се влеят като потребление. Хората имат несигурност в бъдещето, затова ще гледат да ги скатаят. Неслучайно спестяванията стигнаха 35 млрд. лв. Затова трябва да се повиши сигурността, тогава хората ще си позволят да потребяват повече за сметка на спестяванията.

Нужно е възстановяване на доверието, за да започнат хората да се обръщат към банките и да теглят кредити. В цял свят се живее на кредит. Но затова е нужно да имаш уредено общество, ако имаш образование, да няма проблем да си намериш работа, трудът ти да е платен. И ние трябва да мислим в тази посока.

- Каква е прогнозата ви за развитието на икономиката?

- Ако чакаме да се задейства от само себе си, може да тръгне, но може и да не тръгне. Дай боже Европа да излезе от кризата, България да запази финансова стабилност, да разширим износа, да дойдат чужди инвеститори.
Най-важното е да се постигне политически консенсус за реформите, които трябва да се приемат в различните сфери. И който и да дойде, да изпълнява начертаните стъпки.

  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си