Мурад Хайдаров: България първа в ЕС ще получи газ от Азербайджан

https://www.24chasa.bg/Article/2050906 www.24chasa.bg

- Г-н Хайдаров, виждам зад гърба в кабинета ви тази огромна карта, пресечена с линии и пунктири на действащи и бъдещи газопроводи. Къде е България в плановете на азербайджанската държавна компания за нефт и газ?

- С България сме практически съседи, като изключим Грузия и Турция, затова имаме интерес да развиваме нашите връзки и сътрудничество. Имаме добри контакти още от преди. Навремето покойният президент Гейдар Алиев много пъти е почивал в България. С Тодор Живков бяха приятели. Живков също често пътуваше до Азербайджан Да, в онези условия това вероятно са се смятали за визити в Съветския съюз, но той гостуваше именно тук, в Азербайджан. Така че приятелските връзки и контакти са още от онова време. Сега, разбира се, сме на съвсем ново ниво на сътрудничество. Работим по две основни направления.

Първото направление е Шах Дениз-2 - това е гигантски проект. Той е част от Южния енергиен коридор и по него трябва да доставяме на Европа 10 милиарда кубически метра газ годишно. България е първата страна от ЕС по пътя на този газов коридор и съответно първата, която ще получи газ от нас. В момента уточняваме последни детайли и до две седмици ще обявим официално по кой маршрут ще транспортираме газ към Европа.

- При кой от вариантите България би спечелила?
- Бъдете спокойни, България ще бъде на пътя на трасето, без значение кой от двата маршрута изберем. И в единия, и в другия случай вие печелите.

- Кои са двата възможни маршрута?

- Единият е маршрутът на проекта “Набуко”, другият - Трансадриатическият тръбопровод. Всеки от тези два проекта има своите минуси и плюсове.

- Ако казвате, че до две седмици ще обявите окончателното си решение, най-вероятно вие самият би трябвало вече да знаете резултата. Накъде клонят везните към този момент и кое ще повлияе на окончателното ви решение? Има ли отношение политическото статукво в страните, през които евентуално ще мине тръбата?

- Както ви казах, знам плюсовете и минусите и на двата проекта. Но окончателното решение не се влияе от лични преценки, нито дори от политическата конюнктура в една или друга страна, то е сложна комбинация от технически, търговски и финансови оценки.

- Споменахте, че работите по две направления с България. Първото е проекта Шах Дениз-2, а второто?

- Второто направление, по което работим с България, това са краткосрочни доставки до 2019 г. - 1 милиард кубически метра на година. Трябваше да започнем от 2014 г., но проблемът е в транспортирането.

- Защо не ползвате съществуващата тръба на “Боташ” в Турция, а се заговори за TANAP (Трансанадолският газопровод е азербайджанско-турски проект за изграждане на газопровод от турската граница с Грузия до границите с България и Гърция)? И въобще ще завършите ли TANAP до 2019 г.?

- Ако беше възможно, още днес в България щеше да има азербайджански газ, но работата е там, че тръбата на “Боташ” в Турция работи на максимални обороти и не може да поеме повече от това количество.

Затова стартирахме работата по TANAP. И със сигурност Трансанадолският газопровод ще бъде построен в срок, защото това е наша стратегическа цел. Тъй че през 2019 г. България със сигурност ще получава газ от Азербайджан.

- Какви са другите ви идеи за България?

- Работим също по опция за дистрибуция на газ до различни райони в България. Имаме покана да посетим страната ви и да преценим дали имаме интерес към подобен проект. Проучваме пазара у вас и с оглед на възможността да продаваме различни нефтопродукти на бензиностанциите и т.н. Има създадена двустранна българо-азербайджанска група, която обсъжда различни общи проекти. Аз самият
на 25 юни ще бъда отново в България за продължаване на преговорите, които сме започнали с нашите партньори в София.

Газ в България ще дойде! Това е сигурно. Като пак ви казвам, това не е политическо, а търговско решение. Трябва да завършим преговорите с “Булгаргаз” и чакаме тяхното последно решение относно цената.

- В България има ново правителство, може да се наложи да започнете някои от преговорите отначало.

- Не ме притеснява това. Вече трима български премиери се смениха, а с министрите от тези три правителства станахме приятели. Сега ще се видя и с новия министър, няма проблем.

ВИЗИТКА

Мурад Хайдаров е съветник на президента на SOCAR - държавната нефтена и газова компания на Азербайджан. Той е и изпълнителен директор по международните проекти на компанията.

SOCAR е структурирана след обявяването на независимостта на страната, когато правителството взема решение да обедини всички производствени предприятия и научноизследователски организации от нефтения сектор. Днес в компанията работят около 60 хил. души, а в столицата Баку се строи впечатляващ с архитектурния си замисъл 33-етажен небостъргач, където ще се помещава централата на дружеството.
 

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис