Мурад Хайдаров: България първа в ЕС ще получи газ от Азербайджан

https://www.24chasa.bg/Article/2050906 www.24chasa.bg

- Г-н Хайдаров, виждам зад гърба в кабинета ви тази огромна карта, пресечена с линии и пунктири на действащи и бъдещи газопроводи. Къде е България в плановете на азербайджанската държавна компания за нефт и газ?

- С България сме практически съседи, като изключим Грузия и Турция, затова имаме интерес да развиваме нашите връзки и сътрудничество. Имаме добри контакти още от преди. Навремето покойният президент Гейдар Алиев много пъти е почивал в България. С Тодор Живков бяха приятели. Живков също често пътуваше до Азербайджан Да, в онези условия това вероятно са се смятали за визити в Съветския съюз, но той гостуваше именно тук, в Азербайджан. Така че приятелските връзки и контакти са още от онова време. Сега, разбира се, сме на съвсем ново ниво на сътрудничество. Работим по две основни направления.

Първото направление е Шах Дениз-2 - това е гигантски проект. Той е част от Южния енергиен коридор и по него трябва да доставяме на Европа 10 милиарда кубически метра газ годишно. България е първата страна от ЕС по пътя на този газов коридор и съответно първата, която ще получи газ от нас. В момента уточняваме последни детайли и до две седмици ще обявим официално по кой маршрут ще транспортираме газ към Европа.

- При кой от вариантите България би спечелила?
- Бъдете спокойни, България ще бъде на пътя на трасето, без значение кой от двата маршрута изберем. И в единия, и в другия случай вие печелите.

- Кои са двата възможни маршрута?

- Единият е маршрутът на проекта “Набуко”, другият - Трансадриатическият тръбопровод. Всеки от тези два проекта има своите минуси и плюсове.

- Ако казвате, че до две седмици ще обявите окончателното си решение, най-вероятно вие самият би трябвало вече да знаете резултата. Накъде клонят везните към този момент и кое ще повлияе на окончателното ви решение? Има ли отношение политическото статукво в страните, през които евентуално ще мине тръбата?

- Както ви казах, знам плюсовете и минусите и на двата проекта. Но окончателното решение не се влияе от лични преценки, нито дори от политическата конюнктура в една или друга страна, то е сложна комбинация от технически, търговски и финансови оценки.

- Споменахте, че работите по две направления с България. Първото е проекта Шах Дениз-2, а второто?

- Второто направление, по което работим с България, това са краткосрочни доставки до 2019 г. - 1 милиард кубически метра на година. Трябваше да започнем от 2014 г., но проблемът е в транспортирането.

- Защо не ползвате съществуващата тръба на “Боташ” в Турция, а се заговори за TANAP (Трансанадолският газопровод е азербайджанско-турски проект за изграждане на газопровод от турската граница с Грузия до границите с България и Гърция)? И въобще ще завършите ли TANAP до 2019 г.?

- Ако беше възможно, още днес в България щеше да има азербайджански газ, но работата е там, че тръбата на “Боташ” в Турция работи на максимални обороти и не може да поеме повече от това количество.

Затова стартирахме работата по TANAP. И със сигурност Трансанадолският газопровод ще бъде построен в срок, защото това е наша стратегическа цел. Тъй че през 2019 г. България със сигурност ще получава газ от Азербайджан.

- Какви са другите ви идеи за България?

- Работим също по опция за дистрибуция на газ до различни райони в България. Имаме покана да посетим страната ви и да преценим дали имаме интерес към подобен проект. Проучваме пазара у вас и с оглед на възможността да продаваме различни нефтопродукти на бензиностанциите и т.н. Има създадена двустранна българо-азербайджанска група, която обсъжда различни общи проекти. Аз самият
на 25 юни ще бъда отново в България за продължаване на преговорите, които сме започнали с нашите партньори в София.

Газ в България ще дойде! Това е сигурно. Като пак ви казвам, това не е политическо, а търговско решение. Трябва да завършим преговорите с “Булгаргаз” и чакаме тяхното последно решение относно цената.

- В България има ново правителство, може да се наложи да започнете някои от преговорите отначало.

- Не ме притеснява това. Вече трима български премиери се смениха, а с министрите от тези три правителства станахме приятели. Сега ще се видя и с новия министър, няма проблем.

ВИЗИТКА

Мурад Хайдаров е съветник на президента на SOCAR - държавната нефтена и газова компания на Азербайджан. Той е и изпълнителен директор по международните проекти на компанията.

SOCAR е структурирана след обявяването на независимостта на страната, когато правителството взема решение да обедини всички производствени предприятия и научноизследователски организации от нефтения сектор. Днес в компанията работят около 60 хил. души, а в столицата Баку се строи впечатляващ с архитектурния си замисъл 33-етажен небостъргач, където ще се помещава централата на дружеството.
 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадците на вода да плащат яко

    Крадците на вода да плащат сметки за година назад - това предвижда нова наредба на МРРБ. И ако на някой този срок му се вижда дълъг, не е прав - към тарикатите, които ползват услуга на чужд гръб, не трябва да има милост. А в случая наказанието е достатъчно солено, за да откаже крадците - ако не напълно, то поне голяма част от тях.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,