Росен Плевнелиев няма да налага вето на Закона за ДАНС

https://www.24chasa.bg/novini/article/2053239 www.24chasa.bg
Росен Плевнелиев

Президентът ще подпише указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Във връзка с приетия от 42-то Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност", президентът Росен Плевнелиев проведе срещи с представители на съдебната власт, академичните среди и политическите сили, подкрепящи и оспорващи промените в закона.

Държавният глава се срещна и с представители на дипломатическия корпус.

В хода на всички дискусии, бяха изразени резерви към някои от измененията в закона и бяха повдигнати съмнения за противоконституционност по отношение на един от текстовете, регулиращи конституционните правомощия на президента в областта на националната сигурност.

На среща с вносителите на закона президентът Плевнелиев отбеляза изразените от юридическите среди и дипломатическия корпус притеснения.

От страна на политическите сили, предложили тази законова промяна, бе изразено разбиране, както и политическа воля да се съобразят с представените от държавния глава аргументи. Росен Плевнелиев получи уверение, че текстът ще бъде коригиран и няма да се наложи той да сезира Конституционния съд.

В резултат на проведените разговори и поетите ясни политически ангажименти, държавният глава ще издаде указ, с който ще обнародва закона. Решението на Росен Плевнелиев е мотивирано от установената демократична традиция - всеки нов парламент да получи необходимия кредит на доверие, по отношение на първите си законодателни инициативи и са в съзвучие с неговото разбиране за същността и характера на правомощията му като държавен глава и за конституционната му роля да обединява, а не да задълбочава различията.

В хода на дискусиите държавният глава призова политическите сили за интегриран подход и за продължаване на реформата в сектор „Сигурност". В тази връзка президентът ще извърши консултации с парламентарно представените политически сили за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. На него следва да се обсъди продължаването на реформата в сектор „Сигурност", за принципите на която бе постигнато съгласие през 2012 година.