Виктор Калев подготвял Елена Бозова за НАТФИЗ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2059764 www.24chasa.bg
Елена Бозова на представянето на книгата “Еднакво различни” от Добромир Банев. СНИМКИ: БУЛФОТО И ЛИЧЕН АРХИВ

Със сигурност ще ви направи впечатление, ако, разхождайки се по улиците на София, видите сред тълпата жена с огнена къса къдрава коса, която стои на пружинки. Може да не ви се стори позната, но гласът няма как да се сбърка. Той е същият, с който говори Барт от "Семейство Симпсън" в България, а освен това е познат от 3 различни радиа за последните 17 години. Името е Елена Бозова или, както я наричат приятелите най-често, Ечето.

Макар че много хора я свързват с радиото, Елена не е мечтала за тази професия като малка. Тогава искала да стане актриса. От ранна детска възраст участвала в почти всички училищни постановки.

В 9-и клас Бозова напуска родния си Златоград и идва в София. Решава го, когато разбира случайно от телевизията, че в столицата ще се организира театрална школа. Родителите не я спират от първата крачка към постигане на мечтата . Отчасти те дори били спокойни, защото 15-годишната Елена нямало да живее сама, а със сестра си Невена, която е с 5 г. по-голяма.

Така бъдещата тогава актриса учила до 11-и клас в софийска гимназия, ходейки едновременно с това и на театралните упражнения. След това трябвало задължително да изкара УПК (учебно-професионален комплекс - б.а.), като можела да избира между това да учи трактори или шев и кройка.

Сторило се по-момичешко шивашкото профилиране,но още в началото разбрала, че лесно няма.

"По-добре да бях отишла на тракторите. Това шивашката работа не е за всеки, то си е талант. Да ушиеш една пола, е такава математическа формула... Ужас ми се видя това", смее се водещата.

После дошло времето за кандидатстване и съвсем естествено Елена избира театралната академия. За разлика от повечето бъдещи актьори тя се подготвяла сама. Всъщност не съвсем, тъй като с нейния приятел от детинство Виктор Калев си помагали един на друг. През това време той учел химия - нещо, което изобщо не му се удавало. Затова двамата си намерили материали, с които да се подготвят. Те дори се самоизпитвали - докато единият играел комисията, другият влизал в ролята на кандидата.

Имало и трети човек, който им помагал - сестрата на Елена. Тъй като и двамата не искали да бъдат сред 4000-те човека, които по това време се борели за 60 актьорски места, Невена била тази, която следяла за изкарването на резултатите. Тя изтеглила и документите на Виктор от химическия факултет, за да ги подаде с тези на Елена във ВИТИЗ."Имахме един много добър администратор и асистент", разказва Бозова.
Въпреки че по онова време било съвсем в реда на нещата да влезеш чак след 2-3 опита, и Виктор, и Елена са приети от раз. Той се класира и за кукления театър и за драматичния. Тя продължава в надпреварата за кукли, след като я късат в драмата. Лошото било, че нямала нито един подготвен детски материал. Както винаги обаче в живота си, и тогава извадила късмет. Семейството на Стефания Колева, с която се познават от театралната школа, общувало с известната пловдивска фамилия куклени актьори Сивинови. Актрисата от "Тя и той" запознала Ечето със Сивина Сивинова, която кандидатствала тогава също в академията. Сивинова дала на Елена материали, за да се подготви. Благодарение на тях Бозова попаднала в резервите на проф. Николина Георгиева, която тогава си избирала клас за последно. Заедно с нея били също Мая Бежанска и Краси Радков. Впоследствие приели и тримата, защото кандидат-студенти като Виктор Калев, Александър Воронов и други, приети и в двете специалности, избрали драма и така освободили места в куклите.

Четири години по-късно Елена Бозова завършва НАТФИЗ. Въпреки това с изключение на дипломните постановки на Съни Сънински "Предложение" и "Мечка" по Чехов така и не става кадър на някой от театрите. Това се случва по две причини - по това време фалирали много театри, а отпаднала и разпределителната система.

Това се случило и с много нейни колеги. Тъй като били ужасно музикален клас, се оформила фолклорна музикална група. С нея пътували извън България близо 2 години.
В радиото попаднала благодарение на приятелство от тази фолклорна група с Надежда Владева. През 1996 г. Владева се явява на конкурс за радио FM+ и след като я одобрили, поканила Елена да направят радиодует. В началото Бозова трудно свикнала с това да си представя публиката вместо да я вижда, но образованието помогнало до голяма степен да се приспособи към такъв тип работа.

Тя и Надежда водили дълго време "Семейни за един час" - предаване, в което можеш да се ожениш на шега за каквото пожелаеш. Например за гардероба си.

По-късно нещата се завъртели, така че Надежда била преместена на друга длъжност, а на Елена дали да води сутрешния блок на радиото. С течение на времето тя осъзнала, че ранният ефир не е за нея. Затова се отказала и 2 години се занимавала само с дублажи. Най-запомнящо се е превъплъщението в образа на Барт Симпсън. Този период повлиява отпускащо и с нови сили сяда зад пулта на радио "София". Въпреки двете години отсъствие от радиоефира влиза бързо в режима си. Е, понякога правела по някой и друг лапсус. Най-големият гаф обаче е, когато вместо радио "София" казва
в ефир FM+.

"Такова чувство на срам изпитах, че не съм могла да го изконтролирам. Това е един от моментите ми в живота, в които съм изпитала наистина дълбок срам", спомня си актрисата.

Днес вече тя е водеща на "Работно време" по Magic FM, но освен него се занимава и с проекта "Шваргало" на Камен Донев. Там Елена води смешната рубрика "Конкретно". За нея "Шваргало" е това, което я връща, макар и 20 години по-късно, към актьорството.