Орешарски: Номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС очевидно беше грешка

https://www.24chasa.bg/novini/article/2065480 www.24chasa.bg

Номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС очевидно беше грешка и обществената реакция го показа недвусмислено. При номинациите решихме на тази длъжност да бъде поставен рещителен човек който да спре контрабандата, но се оказа, че сме подценили противоречивия образ, който се е изградил за г-н Пеевски. Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред БТВ.

„Оставката е много лесно лично решение. Още в началото казах, че приемам голямо предизвикателство. Притеснявахме ме всички предизвикателства, в това число и огромните очаквания на обществото. Оставката какво ще реши в момента? Още няколко месеца ще има служебно правителство, след това ще се насрочат избори по същия Изборен кодекс, това ще възпроизведе същата или сходна политическа обстановка", каза още Орешарски.

По негови думи най-важното предстои в следващите два-три месеца - да се финализира споразумението за партньорство за следващия програмен период. „Давам си сметка, че още когато поех мандата имаше много хора, който нямаха доверие", отбеляза той.
„За мен не стои въпросът за оставката, защото аз не съм политик, нямам достатъчно политически усет", каза министър-председателят.

Давам си сметка, че още когато поех този мандат имаше много хора, които подходиха с недоверие, каза премиерът.

Трудно ми е да си спомня в момента, точно кой издигна номинацията на Делян Пеевски, заяви Орешарски на въпрос дали си спомня чие е предложението Пеевски да заеме този пост. „Бяха обсъждан и други имена. Считам за некоректно да се пита кой какви номинации е предложил. За мен по-важното е, че беше направена политическа грешка", заяви премиерът. На директния въпрос "Вие ли го предложихте" Орешарски не отговори. Водещите го притиснаха, че Станишев и Местан са казали, че той е предложил Пеевски, но Орешарски отговори, че те не са казвали точно това, а че той е предложил кандидатурата в парламентарните групи и в парламента, защото е длъжен като премиер да го направи.

В момента, в който парламентарната група на БСП или ДПС има съмнение в мен, аз съм готов да сложа оставката си, защото ще загубя парламентарна подкрепа, каза министър-председателят. Ако парламентарните групи оттеглят своята подкрепа не може да има правителство, за обществените нагласи може да се работи, обясни той.

В следващите няколко дни ще направя нова номинация. Не мога да форматирам дневния ред на Парламента, нито начина, по който протича заседанието", посочи Орешарски.

Премиерът каза още, че е важно следващите няколко седмици да се свършат няколко основни неща: „Програмните приоритети трябва да се облекат в мерки и срокове, вероятно тази седмица ще внесем в парламента програма за мерките за гражданите, за бизнеса, за държавността, също така ще направим обществен дебат за приоритетите за следващия програмен период. Остават ни по-малко от шест месеца да финализираме и средствата от сегашния програмен период".

По думите му, трябва да има вицепремиер, който да координира силовите структури и службите.

Притиснат да отговори кога би подал оставка, Орешарски каза, че ще стори това, когато вече ще е невъзможно да изпълнява програмата си.

Очаквайте подробности!