Токът без добавки, поевтинява с 5%

https://www.24chasa.bg/Article/2071823 www.24chasa.bg
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране представя нов модел на ценообразуване на електроенергията. СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Ще има 5% намаление на цените на тока, ако минат поправките в двата енергийни закона в парламента. Поевтиняването вероятно ще е от 15 юли, каза вчера шефката на ДКЕВР Анжела Тонева по време на представяне на новия модел за образуване на цената.

С него добавките за зелена енергия, за топлофикациите и за "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" се махат и те отиват в общата цена. Така битовите потребители ще плащат двете тарифи - дневна и нощна, цена за пренос и за достъп през мрежата на енергото и на НЕК.

Във фактурата ще бъде изписано колко от парите отиват в "Козлодуй", колко в тецовете, колко за зелена енергия, в топлофикациите и в американските централи.
Търговците, които купуват ток на свободния пазар, ще плащат на всеки мегаватчас такса "задължение към обществото". Тонева каза, че това няма да е увеличение на цената. Въвежда се, защото бизнесът трябвало да сподели тежестта от скъпия ток, който досега се плащаше от всички с добавките. Тя прогнозира, че и при свободния пазар би трябвало да има поевтиняване.

Износът ще бъде освободен от таксите, за да може да се отпуши.
Три пък са основните източници на свиване на цената на тока.
Първият е намаляване на студения резерв, който държат централите и се активира в случай на недостиг или аварии. Доскоро той беше 1040 мегавата с цена по 24 лв. На година това прави към 219 млн. лв. Еленко Божков, член на ДКЕВР, каза, че ще бъде намален наполовина. Освен това ще се правят търгове, като критерий ще бъде най-ниската цена.

Вторият източник са лансираните от месеци пари от търговете за емисии. Запознати ги оценяват по 500 млн. евро на година, но до момента от тях има 70 млн. лв. С парите от тях да се плаща за зеления ток, предвижда новият модел.
Третият е свиване на разходите на електроразпределителните дружества и всички централи. В момента се правел повторен регулаторен одит за това.

16 на сто
увеличение по
стария модел

С 16% ще трябва да поскъпне токът, ако се запази досегашният модел на ценообразуване.
ДКЕВР е пресметнала, че цената на микса на НЕК, която сега е 78,47 лв., би станала 88,11 лв. за мегаватчас. Мрежовите услуги и на добавките трябвало да се увеличат от 34,26 на 67,70 лв. за мегаватчас.
Признатите разходи на енергия от възобновяеми източници скачат от 563 млн. на 1,2 млрд. лв. Тази сума е без 317 млн. лв. за фотоволтаици, които са включени в системата за три дни - 27, 28 и 29 юни 2012 г., и не са калкулирани в цената на тока до момента. Или общо за възобновяема енергия парите, които всички потребители трябва да платят на година, става 1,5 млрд. лв.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата