Агнешко задушено

https://www.24chasa.bg/Article/207337 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА

ПРОДУКТИ

За 5-6 порции:

2,5-3 кг агнешко месо - нарязано на големи порционни парчета

За всеки килограм месо по:

2-3 глави стар лук

1 с.л. сух джоджен/гьозум

1 ч.л.черен и 1 с.л. червен пипер

2-3 с.л. олио

1 ч.л. брашно

1 равна с.л.сол

брашно и вода за тестото за залепване на капака

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Приготвя се гърнето (ако нямате такова, ползвайте обикновена тенджера). На дъното се поставя висока чиния, обърната с дъното нагоре. Налива се вода, така че да я покрие. Смесват се подправките според количеството месо, което готвим. Олиото се сипва в широка купа. Лукът се нарязва на едри полумесеци (за 5-6 порции - 7 големи глави) и се нарежда на един ред в глинения гювеч.

Взема се парче месо, овалва се добре в подправките и се притиска с ръце, така че те да полепнат. Потапя се в олиото и отцежда за 5-6 сек. Поставя се върху лука. Така се нареждат плътно един ред месо, следва ред лук и пак месо, като се завършва с лука.

Брашното се разбърква с малко вода на тесто и ръбът на гърнето се намазва с него. Поставя се отгоре капакът и се притиска, така че да залепне. Поставя се в студена фурна, включена първоначално на 250 градуса, и след 20 мин се намалява на 150 градуса. Оставя се така около 2,5-3 ч.

Изважда се, охлажда се и внимателно с помощта на нож се отваря ръбът на гърнето. Сервира се порция месо с лъжица от задушения лук.

 

МАЛКО ИСТОРИЯ

"Между двата празника - голяма и малка Богородица, ви изпращам рецепта за агнешко задушено, пише читателката ни Пепа Стоева от Стара Загора, по професия дизайнер.- Курбанът е не само традиция, но и обредно ястие. Не толкова заради самото ястие, колкото за обреченото и наречено за "даване на курбан" за здраве агне. За разлика от други краища на България, където основно агнето или шиле се правят на курбан, в моето село Орлов дол се прави и агнешко задушено. Овкусените парчета месо се нареждат върху почистени и обелени черничови пръчки, наредени кръстато на няколко реда, като смисълът е месото да остане над тях и се приготви на пара. Така то става крехко, поемаароматите на подправките и не се разварява. В градски условия това се получава най-добре като се постави месото в глинен гювеч, на дъното на което има обърната чиния."

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Апелативните магистрати откриват нарушение Ще се гледа от други съдии за нова присъда, майката на Ники била игнорирана На първа инстанция ще се гледа отново делото срещу Анита Желева-Мейзер. Това решиха апелативните магистрати след почти един месец размисъл. Те са категорични, че делото трябва да се гледа пак от други съдии,

За двата си концерта в "Арена Армеец" Умопомрачителна сума ще лапне шоуменът Слави Трифонов за двата си концерта в "Арена Армеец". Дългия ще прибере почти 1,5 милиона лева, изчисли "България Днес". След като разпродаде за по-малко от 30 минути билетите за концерта си в най-голямата зала в България на 16 юни,

Проверяват съдийка за покровителство над Камен Балбузанов Магистрати и ченгета месеци наред покриват жалби срещу плевенския мафиот Висши полицаи и съдийка от Плевен са заподозрени за покровителство над бандата на Камен Балбузанов-Куката. Това разкриха пред "България Днес" източници от съдебната система,