Агнешко задушено

https://www.24chasa.bg/Article/207337 Агнешко задушено Агнешко задушено www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА

ПРОДУКТИ

За 5-6 порции:

2,5-3 кг агнешко месо - нарязано на големи порционни парчета

За всеки килограм месо по:

2-3 глави стар лук

1 с.л. сух джоджен/гьозум

1 ч.л.черен и 1 с.л. червен пипер

2-3 с.л. олио

1 ч.л. брашно

1 равна с.л.сол

брашно и вода за тестото за залепване на капака

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Приготвя се гърнето (ако нямате такова, ползвайте обикновена тенджера). На дъното се поставя висока чиния, обърната с дъното нагоре. Налива се вода, така че да я покрие. Смесват се подправките според количеството месо, което готвим. Олиото се сипва в широка купа. Лукът се нарязва на едри полумесеци (за 5-6 порции - 7 големи глави) и се нарежда на един ред в глинения гювеч.

Взема се парче месо, овалва се добре в подправките и се притиска с ръце, така че те да полепнат. Потапя се в олиото и отцежда за 5-6 сек. Поставя се върху лука. Така се нареждат плътно един ред месо, следва ред лук и пак месо, като се завършва с лука.

Брашното се разбърква с малко вода на тесто и ръбът на гърнето се намазва с него. Поставя се отгоре капакът и се притиска, така че да залепне. Поставя се в студена фурна, включена първоначално на 250 градуса, и след 20 мин се намалява на 150 градуса. Оставя се така около 2,5-3 ч.

Изважда се, охлажда се и внимателно с помощта на нож се отваря ръбът на гърнето. Сервира се порция месо с лъжица от задушения лук.

 

МАЛКО ИСТОРИЯ

"Между двата празника - голяма и малка Богородица, ви изпращам рецепта за агнешко задушено, пише читателката ни Пепа Стоева от Стара Загора, по професия дизайнер.- Курбанът е не само традиция, но и обредно ястие. Не толкова заради самото ястие, колкото за обреченото и наречено за "даване на курбан" за здраве агне. За разлика от други краища на България, където основно агнето или шиле се правят на курбан, в моето село Орлов дол се прави и агнешко задушено. Овкусените парчета месо се нареждат върху почистени и обелени черничови пръчки, наредени кръстато на няколко реда, като смисълът е месото да остане над тях и се приготви на пара. Така то става крехко, поемаароматите на подправките и не се разварява. В градски условия това се получава най-добре като се постави месото в глинен гювеч, на дъното на което има обърната чиния."

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Бързи сладки с мас

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Питка риба

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пълнен шаран в тестена лапа

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Сьомга на скара

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Чеснова леща

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Тони Димитрова готви риба върху кедрови дъски

Певицата Тони Димитрова приготвя едно от любимите си ястия чрез специални кедрови дъски, тънки около сантиметър. Три такива получила като подарък от българи в Канада.

Зеле с печурки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Празнична питка "Роза"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Кулинарни майстори ще готвят благотворително на фестивал за Никулден във Варна

Традиционият благотворителен кулинарен фестивал „Да споделим Никулден“, който се организира от Община Варна и Варненската туристическа камара ще се проведе на 5-ти декември.

Причината за смъртта на момченцето в Хасково е глад, майката била неадекватна

Момченце на две години и два месеца от хасковското село Николово почина от общо изтощение и глад. Лекарите от спешното отделение в града били потресени от случая, затова му дадоха гласност.

Консултации с топ гастроентеролог от Турция

Университетска болница „Дева Мария“ и Университетска болница „Йедитепе“ Истанбул със съдействието на „Бридж Медикал“ – България Ви канят на консултации с доцент д-р Атакан Йешил.

Бракуват 13 000 литра кръв годишно

Повече от 13 000 литра кръв се бракуват всяка година заради съмнения в дарителя и качеството. Контролът се е затегнал още повече след скандалния случай в Русе, при който на пациент бе прелята кръв,

Мъртво тригодишно дете е откарано в хасковската болница

3-годишно момченце от с. Николово е докарано в хасковската МБАЛ мъртво. За това съобщи директорът на болницата д-р Георги Гелов, цитиран от haskovo.net.

Изолираха парагрипен вирус, грип няма

"В последните 2 седмици няма изолирани грипни вируси, тъй като и обстановката в страната е спокойна и се изпращат по малко проби от болниците. За втора поредна седмица бе изолиран парагрипен вирус",

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

Рекламация от почивка до 14 дни след връщането

Нова рубрика “Потребителски наръчник за Коледа и Нова година” стартираха “24 часа” и Комисията за защита на потребителите. В нея експертите отговарят на въпроси как по-добре да защитим правата си и

Конфискуваха 255 кг риба и съставиха 4 акта при извънредните проверки за Никулден

Българската агенция по безопасност на храните конфискува 255 килограма риба и състави 4 акта в резултат на извънредните проверки за Никулден. Най-голямото количество риба,

Двуцифрен ръст на туристите в България през 2016 година

Председателят на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов обяви пред БНР, че се е сбъднала прогнозата за двуцифрен ръст на броя на туристите през тази година.

Шефът на Amazon: Първата ни продажба бе в България

Откривателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос разкри, че е продал първия си продукт в България. Видеото не е ново, но едва сега придоби популярност в България.

На 12 декември в София диригентът Найден Тодоров и Нешка Робева представят комбинация между класика и фолклор в “Търси се Фигаро”

За изкуството и въображението няма граници, а доказателството е изключително успешното турне “Търси се Фигаро – Последната грешка на Нешка”, което на 12 декември ще премине през София (Зала 1, НДК).

Ивелина Василева: Изпълнихме програма „Околна среда 2007-2013 г.“ на 99,85%

„Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ се очаква да бъде изпълнена на 99,85%, което е близо до съвършените 100%. Гордея се с факта, че от програма в риск тя се превърна в една от