Агнешко задушено

https://www.24chasa.bg/Article/207337 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА

ПРОДУКТИ

За 5-6 порции:

2,5-3 кг агнешко месо - нарязано на големи порционни парчета

За всеки килограм месо по:

2-3 глави стар лук

1 с.л. сух джоджен/гьозум

1 ч.л.черен и 1 с.л. червен пипер

2-3 с.л. олио

1 ч.л. брашно

1 равна с.л.сол

брашно и вода за тестото за залепване на капака

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Приготвя се гърнето (ако нямате такова, ползвайте обикновена тенджера). На дъното се поставя висока чиния, обърната с дъното нагоре. Налива се вода, така че да я покрие. Смесват се подправките според количеството месо, което готвим. Олиото се сипва в широка купа. Лукът се нарязва на едри полумесеци (за 5-6 порции - 7 големи глави) и се нарежда на един ред в глинения гювеч.

Взема се парче месо, овалва се добре в подправките и се притиска с ръце, така че те да полепнат. Потапя се в олиото и отцежда за 5-6 сек. Поставя се върху лука. Така се нареждат плътно един ред месо, следва ред лук и пак месо, като се завършва с лука.

Брашното се разбърква с малко вода на тесто и ръбът на гърнето се намазва с него. Поставя се отгоре капакът и се притиска, така че да залепне. Поставя се в студена фурна, включена първоначално на 250 градуса, и след 20 мин се намалява на 150 градуса. Оставя се така около 2,5-3 ч.

Изважда се, охлажда се и внимателно с помощта на нож се отваря ръбът на гърнето. Сервира се порция месо с лъжица от задушения лук.

 

МАЛКО ИСТОРИЯ

"Между двата празника - голяма и малка Богородица, ви изпращам рецепта за агнешко задушено, пише читателката ни Пепа Стоева от Стара Загора, по професия дизайнер.- Курбанът е не само традиция, но и обредно ястие. Не толкова заради самото ястие, колкото за обреченото и наречено за "даване на курбан" за здраве агне. За разлика от други краища на България, където основно агнето или шиле се правят на курбан, в моето село Орлов дол се прави и агнешко задушено. Овкусените парчета месо се нареждат върху почистени и обелени черничови пръчки, наредени кръстато на няколко реда, като смисълът е месото да остане над тях и се приготви на пара. Така то става крехко, поемаароматите на подправките и не се разварява. В градски условия това се получава най-добре като се постави месото в глинен гювеч, на дъното на което има обърната чиния."

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тази нощ почина Явор Кръстев, бащата на убитата през 2011 г. в Борисовата градина Яна Кръстева. Мъжът от козлодуйското село Хърлец се спомина на 63-годишна възраст. Това съобщиха негови близки. Явор не дочака справедлива присъда за убийството на своята дъщера, за което беше осъден Николай Русинов-Чеци.

Шведският диджей и музикант Тим Берглинг известен и като Авичи е намерен мъртъв в дома си в Оман, съобщи Би Би Си. Той бе на 28 години. Подробности за смъртта му не се съобщават. "Семейството страда много и молим всички да уважават скръбта им, да ги оставят с мъката им в това трудно за тях време. Повече няма да има никакви изявления",

Форматът е нагласен, падат му се идентични образи, недоволстват зрителите Константин ще спечели развлекателното шоу "Като две капки вода", научи "България Днес". Изпълнителят на "Черна роза" е предварително избран за победител от продуцентите на риалитито. Именно поради тази причина на Коцето му се падат що-годе лесни образи.