Агнешко задушено

https://www.24chasa.bg/Article/207337 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА

ПРОДУКТИ

За 5-6 порции:

2,5-3 кг агнешко месо - нарязано на големи порционни парчета

За всеки килограм месо по:

2-3 глави стар лук

1 с.л. сух джоджен/гьозум

1 ч.л.черен и 1 с.л. червен пипер

2-3 с.л. олио

1 ч.л. брашно

1 равна с.л.сол

брашно и вода за тестото за залепване на капака

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Приготвя се гърнето (ако нямате такова, ползвайте обикновена тенджера). На дъното се поставя висока чиния, обърната с дъното нагоре. Налива се вода, така че да я покрие. Смесват се подправките според количеството месо, което готвим. Олиото се сипва в широка купа. Лукът се нарязва на едри полумесеци (за 5-6 порции - 7 големи глави) и се нарежда на един ред в глинения гювеч.

Взема се парче месо, овалва се добре в подправките и се притиска с ръце, така че те да полепнат. Потапя се в олиото и отцежда за 5-6 сек. Поставя се върху лука. Така се нареждат плътно един ред месо, следва ред лук и пак месо, като се завършва с лука.

Брашното се разбърква с малко вода на тесто и ръбът на гърнето се намазва с него. Поставя се отгоре капакът и се притиска, така че да залепне. Поставя се в студена фурна, включена първоначално на 250 градуса, и след 20 мин се намалява на 150 градуса. Оставя се така около 2,5-3 ч.

Изважда се, охлажда се и внимателно с помощта на нож се отваря ръбът на гърнето. Сервира се порция месо с лъжица от задушения лук.

 

МАЛКО ИСТОРИЯ

"Между двата празника - голяма и малка Богородица, ви изпращам рецепта за агнешко задушено, пише читателката ни Пепа Стоева от Стара Загора, по професия дизайнер.- Курбанът е не само традиция, но и обредно ястие. Не толкова заради самото ястие, колкото за обреченото и наречено за "даване на курбан" за здраве агне. За разлика от други краища на България, където основно агнето или шиле се правят на курбан, в моето село Орлов дол се прави и агнешко задушено. Овкусените парчета месо се нареждат върху почистени и обелени черничови пръчки, наредени кръстато на няколко реда, като смисълът е месото да остане над тях и се приготви на пара. Така то става крехко, поемаароматите на подправките и не се разварява. В градски условия това се получава най-добре като се постави месото в глинен гювеч, на дъното на което има обърната чиния."

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лечението на Кубрат Пулев от разкъсването на гръден мускул може да продължи до шест месеца. Всичко зависи от степента на травмата. Подобна контузия има три степени - разтежение, частично разкъсване и пълно разкъсване. При най-тежкия вариант е задължително прибягването до оперативна намеса. Възстановяването след нея отнема минимум три месеца в

Новият съперник на Антъни Джошуа - Карлос Такам, се е готвел за мача още от септември. Това разкри за "България Днес" мениджърът на камерунеца Кристиян Керки. Британецът трябваше да се бие с Кубрат Пулев на 28 октомври, но срещата пропадна заради травма на Кобрата. "В началото на септември се срещнахме с Еди Хърн в Лондон - сподели италианецът.

Кубрат Пулев ще пропусне най-големия хонорар в своята кариера след пропадането на мача с Антъни Джошуа. Той трябваше да вземе около $2 млн. Това е с около $600 000 повече от сумата за двубоя с Владимир Кличко през 2014-а. Битката с английския нокаутьор трябваше да се състои на 28 октомври пред 75 000 фенове в Кардиф.