Имам много бенки, как да ги пазя през лятото?

https://www.24chasa.bg/Article/208166 www.24chasa.bg

Д-р Петьо Брезоев е дерматолог. Заместник-председател на сдружението на частнопрактикуващите дерматолози. Той отговаря на въпроса на М. Панайотов, Перник.

Бенките (невус на медицински език) са най-често срещаните доброкачествени образувания по кожата. Изградени са от групи пигментни кожни клетки, наречени меланоцити. Представляват малки, окръглени, симетрични, кафяви, плоски или леко надигнати образувания. Първите невуси се появяват върху кожата още в 3-те години след раждането на детето и постепенно стават повече, като достигат максималния си брой към 30-40-годишна възраст. След това постепенно намаляват.

Смята се, че интензивното излагане на ултравиолетови лъчи в детството е причина за появата на по-голям брой бенки в зряла възраст. Увеличаване може да се наблюдава и след болезнени изгаряния на слънце, когато се е стигнало и до образуване на мехури по кожата. Съществува и наследствена обусловеност в появата на бенки по кожата при различните хора.

Ограничаването на излагане на ултравиолетови лъчи (естествени и изкуствени) може да намали до някаква степен склонността към поява на нови бенки. Предпазването трябва да става чрез намален престой на пряка слънчева светлина или когато това е неизбежно, да се ползват дрехи, шапки, очила и слънцезащитни кремове (за предпочитане медицинска козметика от аптеката), които да се нанасят през 2-3 часа, ако сте на открито по-дълго.

Д-р Петьо Брезоев

Кога трябва да сепритесним за евентуален проблем с невусите по кожата си? При всяка наблюдавана промяна в бенките - поява на сърбеж, болка, кървене, възпаление, бързо нарастване в диаметър, поява на асиметрия, неравномерни граници, неравномерен цвят, надигане над околната кожа, промяна във вида на една спрямо околните. Тези промени могат да направят впечатление на вас или на ваш близък (особенопри локализации по гърба), но задължително трябва да ви подтикнат към търсене на консултация със специалист дерматолог, тъй като тези промени в бенките могат да бъдат начален етап в развитието на рак на кожата (меланом). Колкото по-рано се диагностицира и лекува, толкова шансът за пълно оздравяване се увеличава и обратно, късно консултираните и напреднали форми често са фатални.

Все повече пациенти търсят консултация за така нареченото картографиране на техните бенки, при което дерматолозите фотографират и сравняват периодично развитието на определени бенки, а съмнителните се отстраняват оперативно и се изследват от специалисти хистопатолози под микроскоп.

Най-важното при бенките е навременната консултация! По-добре вашият дерматолог да ви каже, че притесненията ви са безпочвени, вместо да оставите здравето си на случайността.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.