Защо съм против оставка на кабинета

https://www.24chasa.bg/Article/2082090 www.24chasa.bg

КАТЕГОРИЧНО не подкрепям ревовете за оставка на правителството на Орешарски. И не защото с него и част от екипа му взаимно си симпатизираме. А защото в подобни ревове не мога да намеря логиката. Няма да открия топлата вода с констатацията, че светът е в най-жестоката криза след Голямата депресия от 1929-1933 г. И тя, както и "онази", беше предизвикана от безотговорни десни управления. Следователно по-доброто лекарство за излизане от нея могат да приложат само леви или левоцентристки управления. Както го направи примерно в САЩ през 30-те години президентът Рузвелт със своя "нов курс".
Та дори и само поради това правителството на Орешарски, което излезе с подчертано антидясна и определено социална програма, трябва да получи своя шанс да я реализира.

Обратното какво е - оставка, блам и на парламента, избори през септември. И евентуално реванш на десницата. Дотук добре. Но пак повтарям - както след едно ляво управление от насътворения от него батак се излиза с десни мерки (справка - преходите в Централна и Източна Европа след 1989 г.), така е и обратното.
Другият голям въпрос е срещу какво са протестите - срещу "плана Орешарски", срещу БСП, ДПС и "Атака", които подкрепят (и крепят) кабинета, или срещу някои негови кадрови решения?

Ако е срещу първото, няма логика. Правителството предлага пакет от антикризисни мерки, но му трябва време, за да ги задейства. Протестиращите са заинтересувани от прилагането им, а негодуват срещу тях. Е, наистина не виждам логика...
Ако обаче е срещу партиите от фактическата нова тройна коалиция (защото и "Атака" е вътре), вече има логика. Просто те подходиха нечестно.

Първо, в предишния парламент не си мръднаха пръста, за да променят изборното законодателство така, че хората не само да гласуват, но и да могат да избират. С което де факто узакониха старото политическо статукво, срещу което гражданството протестираше още от февруари.

Второ, излъгаха, че ще подкрепят "програмно правителство". А после набутаха в кабинета предимно свои чисто партийни кадри. Знаете ли примерно какво е общото между "Позитано" 20 и Съдебната палата? Дълбоко се лъжете, ако си въобразявате, че това е огромното желание и на двете сгради да се преборят с корупцията. Не! Просто опашката от стари мераклии пак да се наместят във властта стига от "Позитано" до Съдебната палата. А това са си едни поне 400 метра с мераклии...

Трето, новото "тайно" мнозинство изви ръцете на премиера с кадровите си предложения и назначения. Дълбоко съм убеден, че поне три от четирите кадрови грешки на кабинета не бяха на министър-председателя, а на алчните за власт партийни централи.
И всъщност тук вече виждам и шанса на Орешарски да не си подава оставката. През седмицата "партийците" му дадоха прекрасната възможност да се възползва от техните покаяния, извинения, и т.н.

И да тропне с юмрук - дотук с претенциите ви! Оставете ме да си следвам програмата, а не да се гърча пред безумните ви властови искания!

За съжаление, след онова трагикомично заседание на КСНС Орешарски изпусна първата възможност да реализира този си шанс. Дано обаче вече е анализирал грешката си и не пропусне и следващата...

Бих се обърнал в този момент и към бившия премиер. Когато си подаде оставката, той предложи на БСП да й "отпусне" необходимия брой депутати, за да не се стига до предсрочни избори. Защо не го направи и сега? Защото в позата си на обиденото дете той фактически превърна един очевиден пациент на психиатъра д-р Николай Михайлов във вожда на червенокожите (по О'Хенри), от когото управляващите хем искат, хем не смеят да се отърват.

А ако Бойко направи този ход, пациентът на д-р Михайлов ще залезе със страшна скорост. И кабинетът ще получи възможността поне да се опита да измъкне държавата от кризата.

И две думи и за протестиращите. Очевидно огромното мнозинство от тях не е платено. Доказа го и това, че протестират без злоба, а с веселба и оригиналност. Нека обаче си зададат и простия въпрос на кого всъщност са изгодни техните протести. Защото те вече постигнаха своето. От тук насетне всяка власт в България ще е под зоркия поглед на гражданството. А това наистина си е победа на протестиращите!

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции