Защо съм против оставка на кабинета

https://www.24chasa.bg/Article/2082090 www.24chasa.bg

КАТЕГОРИЧНО не подкрепям ревовете за оставка на правителството на Орешарски. И не защото с него и част от екипа му взаимно си симпатизираме. А защото в подобни ревове не мога да намеря логиката. Няма да открия топлата вода с констатацията, че светът е в най-жестоката криза след Голямата депресия от 1929-1933 г. И тя, както и "онази", беше предизвикана от безотговорни десни управления. Следователно по-доброто лекарство за излизане от нея могат да приложат само леви или левоцентристки управления. Както го направи примерно в САЩ през 30-те години президентът Рузвелт със своя "нов курс".
Та дори и само поради това правителството на Орешарски, което излезе с подчертано антидясна и определено социална програма, трябва да получи своя шанс да я реализира.

Обратното какво е - оставка, блам и на парламента, избори през септември. И евентуално реванш на десницата. Дотук добре. Но пак повтарям - както след едно ляво управление от насътворения от него батак се излиза с десни мерки (справка - преходите в Централна и Източна Европа след 1989 г.), така е и обратното.
Другият голям въпрос е срещу какво са протестите - срещу "плана Орешарски", срещу БСП, ДПС и "Атака", които подкрепят (и крепят) кабинета, или срещу някои негови кадрови решения?

Ако е срещу първото, няма логика. Правителството предлага пакет от антикризисни мерки, но му трябва време, за да ги задейства. Протестиращите са заинтересувани от прилагането им, а негодуват срещу тях. Е, наистина не виждам логика...
Ако обаче е срещу партиите от фактическата нова тройна коалиция (защото и "Атака" е вътре), вече има логика. Просто те подходиха нечестно.

Първо, в предишния парламент не си мръднаха пръста, за да променят изборното законодателство така, че хората не само да гласуват, но и да могат да избират. С което де факто узакониха старото политическо статукво, срещу което гражданството протестираше още от февруари.

Второ, излъгаха, че ще подкрепят "програмно правителство". А после набутаха в кабинета предимно свои чисто партийни кадри. Знаете ли примерно какво е общото между "Позитано" 20 и Съдебната палата? Дълбоко се лъжете, ако си въобразявате, че това е огромното желание и на двете сгради да се преборят с корупцията. Не! Просто опашката от стари мераклии пак да се наместят във властта стига от "Позитано" до Съдебната палата. А това са си едни поне 400 метра с мераклии...

Трето, новото "тайно" мнозинство изви ръцете на премиера с кадровите си предложения и назначения. Дълбоко съм убеден, че поне три от четирите кадрови грешки на кабинета не бяха на министър-председателя, а на алчните за власт партийни централи.
И всъщност тук вече виждам и шанса на Орешарски да не си подава оставката. През седмицата "партийците" му дадоха прекрасната възможност да се възползва от техните покаяния, извинения, и т.н.

И да тропне с юмрук - дотук с претенциите ви! Оставете ме да си следвам програмата, а не да се гърча пред безумните ви властови искания!

За съжаление, след онова трагикомично заседание на КСНС Орешарски изпусна първата възможност да реализира този си шанс. Дано обаче вече е анализирал грешката си и не пропусне и следващата...

Бих се обърнал в този момент и към бившия премиер. Когато си подаде оставката, той предложи на БСП да й "отпусне" необходимия брой депутати, за да не се стига до предсрочни избори. Защо не го направи и сега? Защото в позата си на обиденото дете той фактически превърна един очевиден пациент на психиатъра д-р Николай Михайлов във вожда на червенокожите (по О'Хенри), от когото управляващите хем искат, хем не смеят да се отърват.

А ако Бойко направи този ход, пациентът на д-р Михайлов ще залезе със страшна скорост. И кабинетът ще получи възможността поне да се опита да измъкне държавата от кризата.

И две думи и за протестиращите. Очевидно огромното мнозинство от тях не е платено. Доказа го и това, че протестират без злоба, а с веселба и оригиналност. Нека обаче си зададат и простия въпрос на кого всъщност са изгодни техните протести. Защото те вече постигнаха своето. От тук насетне всяка власт в България ще е под зоркия поглед на гражданството. А това наистина си е победа на протестиращите!

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,