Никога не замеряй Борисов с клишета и приказни герои

https://www.24chasa.bg/Article/209365 www.24chasa.bg
КОЛАЖ: “24 ЧАСА”

Eдин от "специалитетите", на които Бойко Борисов дължи популярността си, са крилатите фрази, далеч от репертоара на политическото говорене и от институционалния тон. Докато ги "забива", средно по веднъж на месец-два, те му доставят видимо удоволствие, което се пренася върху аудиторията, и ги превръща в трапезни шлагери. Преди това, разбира се, като всичките му изяви, влизат в новините.

Борисов не може да бъде подозиран, че ги замисля предварително. Обратното - те са доказателство за спонтанността и бързината на реакциите му. За това, че сам си е пиар. Включително и когато трудно удържа положението, както стана с "лошия човешки материал". Впрочем усещането за изказване на ръба на гафа минава през повечето подобни фрази и допълнително увеличава тръпката.

Последният хит е за вещиците, както бившият премиер, според новия, сам е определил своите министри, твърдейки, че в държавата има "лов на вещици".

Никога не замеряй Борисов с клишета и приказни герои

Обратът несъмнено е находчив и си заслужава да бъде анализиран като продукт на публичната комуникация, доколкото показва как Борисов постига мощното си влияние върху общественото мнение.

Първото, което се набива на очи, е отказът му да разпознае контекста на клишето "лов на вещици", който отпраща към Светата инквизиция и набеждаването на невинни хора - тогава и по-нататък в историята. По време на макартизма например.

Освободена от културните си натрупвания, фразата бързо връща вещиците в приказките, а генерала в детството му.

"Аз от дете от майка ми знам, че вещиците са лоши хора - такива, които крадат и правят други лоши неща", усмихнато споделя той.

Така, говорейки за кражбите на другите, той успява "от място" да вкара образа си в матрицата на невинността, на "непорасналото дете", въпреки мачистката си физика и социалните си отговорности. Интуитивно да възпроизведе техники на масовата култура (с гарантиран ефект върху масовото съзнание), която ползва модела на приказките и общува с възрастните като с деца.

Да си припомним, че една по-стара негова крилата фраза (в онази ситуация насочена срещу Костов) пряко беше почерпена от детски анимационен филм - за Гаргамел и смърфовете.

И тук идва второто - една доза безгрижие, независимо от тежестта на проблемите. Желание да се забавляваш, докато "моруците" те гледат начумерено. Това е проекция на задължителния "хепи енд" в масовата култура, предвкусването на който пази доброто ти настроение, каквото и да се случва на екрана. Борисов успява да разсмее публиката си дори с информация за далаверите на предишното управление: "Имаме и една вещичка - мъжка вещица, Иво Николов - и вижте сега какви заплати взима този вещер…" и т.н.

На първо време се смеят репортерките в залата, но после чрез медиите смехът им продължава да звучи нататък. Усещането е за приятелски заговор, за компания, която включва цялата нация. И на която премиерът е душата и пуска майтапите.

Трето, най-важното - крилатите фрази на Бойко "по правило" са срещу. Те набелязват враг, който трябва да бъде осмян, преди да бъде победен.

Без мишена, без експресивно посочен враг, Бойко Борисов би бил поредният български политик, преминал прага на своята компетентност.

Крилатата фраза за вещиците обаче е цветистият завършек на "врага Станишев", естествено възникнал знак, че трябва да се появи нов. Защото корупцията и мафията предполагат две страни. Едната е видимата - на властта до най-високите й етажи, но другата в пряко взаимодействие с нея е невидима - на сенчестите играчи и престъпните босове. На прякорите, които напоследък скромно съвпадат с фамилията. И ако крилатите фрази на генерала не се насочат към тях, неизбежно ще започнат да губят височина.

Георги Лозанов описва реторическите хватки на Бойко Борисов и защо използването на “лова на вещици” от Станишев е било грешка. Независимо дали по същество е вярно или не.

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо