28 полицейски шефове с оставка в джоба

https://www.24chasa.bg/Article/209441 www.24chasa.bg
Вътрешният министър Цветанов е недоволен от работата на МВР. СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Шефовете на всичките 28 областни дирекции на полицията в страната от вчера работят с оставка в джоба. Това стана ясно след националното съвещание в МВР за борбата с организираната и битова престъпност.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е поискал от областните шерифи да си напишат оставките, а той ще прецени кои да бъдат сменени и кои да останат след анализ на тяхната досегашна работа.

"Изразих неудовлетворение от отчетените досега резултати в системата на МВР в рамките на месеца, в който съм министър на вътрешните работи. Не мога да допусна министерството да бъде регистратор на престъпления и да не предотвратява и противодейства на тежката организирана и общата престъпност. Втората е свързана с битовата престъпност, към която обществото е най-чувствително", заяви след съвещанието министър Цветанов.

Т.нар. водно огледало в Кърджали, което МВР ще проверява за източени пари.
СНИМКА: АРХИВ
Т.нар. водно огледало в Кърджали, което МВР ще проверява за източени пари. СНИМКА: АРХИВ

Той бе категоричен, че до 15 дни ще проведе срещи с всички шефове на областни полицейски дирекции. Те трябва да му докладват за приоритетите по линия на организираната престъпност, предприетите действия, за мерките срещу битовия бандитизъм и наркодилърите по места.

КОМИСАР ЗАХАРИН ПЕНОВ
КОМИСАР ЗАХАРИН ПЕНОВ

Министърът уточни, че е дал кредит на доверие на областните директори, който обаче не бил безграничен. Хората по места били много по информирани от полицаите и много недоволни от тях.

Цветанов акцентира на искането си кварталните полицаи да вършат по-голяма работа, както и на това, че полицията трябва да разследва нарушения, за които обществото знае, но държавата е абдикирала от тях.

"Не може по време на предизборната кампания в Кърджали да слушаме недоволството на хората за 77 млн. лева от фонда на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които бяха похарчени за т.нар. водно огледало. И като попитах директора на дирекцията в Кърджали какво е предприел в тази посока, той да ми отговаря:

Направихме опит да го проверяваме, но ни казаха, че няма да ни предоставят информация, защото фирмата е от София и от някакъв друг областен град", каза Цветанов.

Той уточни, че е възложил проверка на "огледалато" на Икономическа и Криминална полиция. Според него случаят трябва да се разследва, за да се види как 77 млн. лв. са отишли за един проект, който нямал абсолютно никаква ефективност за обществото или региона.

От началото на септември работна група в МВР ще работи върху национална стратегия за сигурност и обществен ред. Тя трябва да бъде готова до 3-4 месеца.

"До момента това не е правено. Искаме да поемем тази отговорност в началото на мандата на това правителство да има такава стратегия. Сигурността и обществения ред не е сектор, който трябва да бъде променян при всяка смяна на властта", бе категоричен Цветанов.

Полицейските шефове се оплакали, че след реформата в МВР от 2008 г. досега дирекциите в страната не са преназначени по новия щат. Това създавало проблеми при взаимодействието между службите и статута на полицаите.

Цветанов уточни още, че иска униформените в страната да създават сигурност за хората в малките населени места, да им помогнат да си приберат реколтата, без да ги крадат.

"Това става със засилено присъствие на полицията и обход на населени места. Не да регистрират само престъпленията, а да работят по предотвратяването на подобни посегателства върху личното имущество на гражданите", каза МВР шефът.

Той бе категоричен, че няма възможност да се увеличи щатът по места, но трябва да има повече публично полицейско присъствие.

"Не виждам смисъл полицейски патрул да се движи с кола по бул. "Витоша", който е пешеходна зона. Мисля,че патрулът ще е по-полезен, ако тръгне пеша", даде пример министърът.

Приоритет на МВР ще бъде борбата с икономическата престъпност. Министърът поиска реални резултати за противодействие на контрабандата, източването на ДДС и злоупотребите. Той ще настоява полицията в страната да бъде бдителна към действията на местната власт.

"Знаете, че голямата част от злоупотребите с пари от ЕС става с обществени поръчки", аргументира се Цветанов. Той е разпоредил проверки по места на всички големи инфраструктурни проекти. Министърът обявил още, че няма да има политически протекции за никого и прикриване на престъпления.

Цветанов благодари на полицаите, които са охранявали пътя към морето. "Направих им забележка, че когато има тежка катастрофа на възлов участък, не мога да приема за нормално, че 2 км по-натам ще застане полицай, който следи за превишена скорост. Полицаят трябва да бъде на мястото, да регулира движението и да направи така, че да изтегли колите, за да не пречат на потока от автомобили. А не само да гледаме да санкционираме", коментира Цветанов.

Той каза, че ще се ревизира и решение от 2007 г. за регистрацията на автомобили пред КАТ. Според него при регистрация на кола тя не се проверявала в масивите на Европол и Шенген. А много от автомобилите после се оказвали издирвани от различни държави и добросъвестните купувачи оставали измамени.


 

МВР влиза отново в мобилните оператори

Ще направим предложение към парламента за промяна в закона, който регламентира използването на разпечатки от мобилни телефони за оперативната работа на службите, обяви министър Цветанов.

С промяна в закона за електронните съобщения предишният парламент реши мобилните оператори да дават на МВР разпечатки от телефонни разговори само след съдебно разрешение.

Сега министерството ще иска промяна, с която дирекция "Оперативно-технически операции" да си взема сама разпечатки, защото операторите бавели много исканията.

"При справката, която ми представиха колегите за юли, от 417 заявени искания към мобилните оператори за разпечатки на 411 въобще не е отговорено", съобщи МВР шефът. Той уточни, че в някои случаи забавянето на отговорите било в рамките на 48 дни.

То идвало от липсата на срокове в закона и от това, че операторите нямали денонощен режим на работа. А престъпленията ставали по всяко време.

"Разпечатката е необходима, за да могат да се свършат най-неотложните действия при предприемането на противодействие на престъпна дейност или разкриване на престъпления в реално време", добави Цветанов.

Той уточни, че ще се запази съдебният контрол върху ваденето на разпечатки, за да не се нарушават гражданските свободи.

Преди промяната в закона за електронните съобщения МВР ползваше разпечатки от мобилните оператори с терминалите си там. Сега вътрешното министерство отново ще ги ползва, ако реши парламентът.

 

Началникът на Драгоман стана директор на Гранична полиция

Комисар Захарин Пенов става директор на Гранична полиция. Досега той бе началник на Регионална дирекция "Гранична полиция"-Драгоман.

В четвъртък бе пенсиониран досегашният шеф на Гранична полиция Красимир Петров.

"Пенов е дългогодишен служител, който участва активно във всичко, което МВР предприема по приоритета Шенген.

Той е принципен и честен човек, с висока оценка от ръководството на МВР и смятам, че ще поеме ангажименти за справяне с този тежък проблем, който имаме - Шенген", каза министър Цветан Цветанов.

Той добави, че е наредил на новия шеф на Гранична полиция да направи проверка на всички назначения през последната година на ГКПП и всички кадрови промени в службата.

"Искам да видим дали се е налагало да бъдат уволнени служители, които не са попадали в полезрението за злоупотреби, на възраст 40-43 г., за които сме товарили бюджета с обезщетения. А сме се опрели на нови попълнения, за които искам да разбера как са осъществени назначенията", коментира Цветанов. (24часа)