Мария Габриел стана "Евродепутат на годината"

https://www.24chasa.bg/novini/article/2098960 www.24chasa.bg
Снимка: ГЕРБ

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел беше избрана за „Евродепутат на годината" в категорията „Равенство на половете". Престижният приз на официалното издание на Европейския парламент „Parliament Magazine" беше връчен на тържествена церемония в Брюксел във вторник вечерта, съобщиха от ГЕРБ.

Българският евродепутат спечели отличието в категорията в конкуренция с още двама номинирани - Евелин Регнер (Австрия) и Моника Флашикова-Бенова (Словакия).

Номинацията на Мария Габриел от ГЕРБ бе в резултат на приноса ѝ към напредъка по въпроса за правата на жените и равенството на половете и поставянето му в дневния ред във и извън ЕС.

"Приемам тази награда като признание за усилията на всички жени във и извън Европа, които всеки ден се борят за правата на жените и равенството между половете", заяви Мария Габриел след като получи престижната награда. „Това отличие е символ на нашите европейски ценности - правата на човека, демокрацията и солидарността. Символ е на отговорност и затова трябва да продължим да подкрепяме тези, които в конфликтни ситуации отстояват правата на жените и допринасят за установяване на мир и демокрация. Отговорност е, защото трябва да продължим борбата с насилието срещу жените, за да сложим край на това явление. Нека да осигурим на жените възможности да развиват целия си потенциал и да показват способностите си, да участват във вземането на решения на политическо, икономическо и социално ниво. Така всички заедно ще се утвърдим като пазители на ценностите на Европейския съюз", призова Мария Габриел при получаването на наградата.

Списание „Parliament Magazine" връчва годишните си награди „Евродепутат на годината" като признание за постиженията на депутатите, имащи пряко отражение върху живота на европейските граждани.