Хрупкави сусамки по стара рецепта

https://www.24chasa.bg/Article/210340 Хрупкави сусамки по стара рецепта Хрупкави сусамки по стара рецепта www.24chasa.bg
СНИМКИ: АВТОРЪТ

Сладкишът приготви Пепа Стоева.

ПРОДУКТИ

1 чаша от 200 мл захар

2 чашиот 200 мл сусам

1 с.л. олио

1 с.л. оцет

1 к.л. сол (тези последните три добавки се поставят, за да са крехки сусамките)

Сервират се като десерт в чиния. Подходящи са за следобеден чай или кафе. Деликатесът е свързан с майсторството на древните сладкари и занаятчии. Днес само на едно място в България може да се види на живо как се приготвят - в етнографския музей Етъра, където майсторите изработват по старинна технология освен тях и захарни петлета, локум, халви и небезизвестното "бяло сладко". Всички те носят духа и аромата на стари времена.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сусамът се запича във фурната - до леко потъмняване на цвета.

Захарта се карамелизира.

Прибавят се (внимателно да не пръска) олиото, солта и оцетът и се обърква бързо.

Веднага се прибавя и сусамът.

Бързо се обърква и се изсипва на приготвена намокрена дъска (ползвам голямата дъска за хляб).

Разстила се равномерно - или с широк нож, или с точилка.

Веднага се нарязва на форми по желание (първо тънко се изрязват ръбчетата по краищата, за да се отстрани изкривеното при разсипването на дъската).

 

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Патешки бутчета със сини сливи

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Вълча торта

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Лесни тиганици

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Теодора Иванова от БНТ яде десерт след всяко хранене и кара колело по 50 км

Tеодора Иванова се вълнува от прогнозата за времето не по-малко от всичките си зрители. Тя е чаровната водеща, която вече 9 години ни казва дали ще вали от екрана на БНТ в централната емисия на

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Маслени сладки “Гъбки”

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Торта от чушки

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Кулинарното пътешествие с OMV ... ПРОДЪЛЖАВА!

Ново лятно сандвич меню по рецепти на шеф Андре Токев в OMV Клиентите на OMV вече имат възможност да дегустират новата серия сезонни сандвичи по рецепта на шеф Андре Токев и да превърнат лятното

Салата фарфале

КОЙ ГОТВИ Веселина Казакова ви предлага лесна и бърза рецепта за хранителна салата с вид макарони (казват им още “пеперуди”) и зеленчуци. ПРОДУКТИ 1 ч.ч. паста фарфале (панделки), 1 тиквичка, 1 ч.ч.

Боб по манастирски

КОЙ ГОТВИ “Виждала съм да предлагат подобен фасул в кръчмичките, намиращи се край манастирите, и вероятно затова се нарича “по манастирски”. Стана ми интересно как се приготвя и затова се поразрових