Сладкишът приготви Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
1 чаша от 200 мл захар
2 чашиот 200 мл сусам
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 к.л. сол (тези последните три добавки се поставят, за да са крехки сусамките)
Сервират се като десерт в чиния. Подходящи са за следобеден чай или кафе. Деликатесът е свързан с майсторството на древните сладкари и занаятчии. Днес само на едно място в България може да се види на живо как се приготвят - в етнографския музей Етъра, където майсторите изработват по старинна технология освен тях и захарни петлета, локум, халви и небезизвестното "бяло сладко". Всички те носят духа и аромата на стари времена.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сусамът се запича във фурната - до леко потъмняване на цвета.
Захарта се карамелизира.
Прибавят се (внимателно да не пръска) олиото, солта и оцетът и се обърква бързо.
Веднага се прибавя и сусамът.
Бързо се обърква и се изсипва на приготвена намокрена дъска (ползвам голямата дъска за хляб).
Разстила се равномерно - или с широк нож, или с точилка.
Веднага се нарязва на форми по желание (първо тънко се изрязват ръбчетата по краищата, за да се отстрани изкривеното при разсипването на дъската).
Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.