Хрупкави сусамки по стара рецепта

СНИМКИ: АВТОРЪТ

Сладкишът приготви Пепа Стоева.

ПРОДУКТИ

1 чаша от 200 мл захар

2 чашиот 200 мл сусам

1 с.л. олио

1 с.л. оцет

1 к.л. сол (тези последните три добавки се поставят, за да са крехки сусамките)

Сервират се като десерт в чиния. Подходящи са за следобеден чай или кафе. Деликатесът е свързан с майсторството на древните сладкари и занаятчии. Днес само на едно място в България може да се види на живо как се приготвят - в етнографския музей Етъра, където майсторите изработват по старинна технология освен тях и захарни петлета, локум, халви и небезизвестното "бяло сладко". Всички те носят духа и аромата на стари времена.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сусамът се запича във фурната - до леко потъмняване на цвета.

Захарта се карамелизира.

Прибавят се (внимателно да не пръска) олиото, солта и оцетът и се обърква бързо.

Веднага се прибавя и сусамът.

Бързо се обърква и се изсипва на приготвена намокрена дъска (ползвам голямата дъска за хляб).

Разстила се равномерно - или с широк нож, или с точилка.

Веднага се нарязва на форми по желание (първо тънко се изрязват ръбчетата по краищата, за да се отстрани изкривеното при разсипването на дъската).

 

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Мусака с пилешки дробчета

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Селска спържа

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Домашни шоколадови пасти

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Най-добрият брънч в неделя

Менюто в ресторант “Амбасадор” в столичния хотел “Маринела” е дело на шеф Андрей Стоилов Брънч. Тази сравнително нова (от края на ХIХ в.) дума в английския език е вече достатъчно популярна и в

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Шницели от кайма

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Маша Илиева се научила да прави руски салати от баба си в Санкт Петербург

От вестник “24 часа” знае рецептата за пълнени домати с киноа и често я приготвя Балерината Маша Илиева била много злоядо дете. Затова, когато идвало време за хранене,

Фокача - наслада по италиански

Вкусно и здравословно?!? Оо да, възможно е! На ул. Цар Иван Асен ІІ №30 се намира вълшебно място, което предлага всичко това. Фокача е малко италианско заведение за бързо хранене с изключително уютен

Обърната баница

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пъдпъдъци с чирпански наденички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,