Италианци търсят в Търново Пътя на Библията

https://www.24chasa.bg/region/article/2103458 www.24chasa.bg
Факсимилно копие на най-старата готска библия “Кодекс аргентеус”. Оригиналът е от Vв. и е копие на Библията преведена на готски език от Вулфила. СНИМКА: БУЛФОТО

Италианци ще заснемат у нас филм за изгубената Библия на Вулфила. Епископът бил просветител на германските племена вестготи и преводач на Библията от гръцки на готски език.

Той превежда свещената книга през IV век в древния римски град Никополис ад Иструм само на 20-ина километра от Велико Търново. В края на следващия V век готската Библия е използвана в двора на император Теодорих Велики, управлявал остатъците от Западната римска империя от столицата - Равена. Теодорих е роден около Балатонското езеро в Панония, но част от живота му е преминал в римския военен лагер Нове, край Свищов, където е бил императорски наместник. После Библията изчезва и е открита едва през XVII век в Швеция, разказаха от италианския екип на среща при кмета на Търново Даниел Панов.

По време на престоя си у нас, изследователите, водени от Алесандро Панцаволта ще се срещнат с великотърновски историци за още подробности относно Вулфила и живота на Теодорих по нашите земи. Резултатите от историческите проучвания ще бъдат представени на 8 август и ще послужат за сюжет на филм с работно заглавие "Арианци".
Историята ще бъде основа и на европейски туристически маршрут "Пътят на Библията", който ще бъде част от подготовката на Велико Търново и Равена за европейска столица на културата през 2019 г.