"Горе ръцете!" под лашкането на полилея и бедните души

https://www.24chasa.bg/Article/2104178 www.24chasa.bg

Скъпи кристални чаши. Пред тях бяла мебел. Изискан полилей. Снобарско барче-глобус, пълно със скъп алкохол. На стената картина за 3000 лева. Кому е нужно всичко това, след като удобствата се купуват с кредит, а целият дом се изплаща 30 години?

Мъжът в комедията на абсурда "Горе ръцете!" на Оля Стоянова е типажът, който се чувства добре в своята анонимност. В полезрението му попада белият мрамор, както и етикетчета с високи цени.

Въпросите кое за колко време се изплаща и струва ли си "разяждат" младостта на мъжа. За героя, изигран от Йордан Стоянов, разкошът винаги е "под наем" и чужд на фона на глобалните проблеми: световен глад, мизерия, стачки, социални неравенства, от които се вълнува например крадецът в театралната постановка на екипа от независими артисти "Lumina Alba" - Пловдив.

Животът е несправедлив и изобщо не се знае ще има ли "утре", според персонажа на Стефан Иванов Jossa, играещ крадецът. Той учи живопис, едва ли ще я завърши, но има бронзов медал по плуване.

Докато мъжът, тренирал 7 години борба, мечтае за басейн в двора и бяга от тъмната страна на луната, защото го плаши страшно, то един крадец се бори за лично щастие извън материалните блага.

Комедийният абсурд със сериозно намигване "Горе ръцете!" не посочва пътя за щастието, а повтаря истините, с които всеки човек се сблъсква всеки ден. Животът минава през пречупено огледало: има бездетни, болести, смърт, деца и любов.

На финала се появява за кратко съпругата на мъжа, изиграна от Катерина Добрикова. И ако не бе "връщането на лентата", в която мъжът я застрелва в първия случай, убива и крадеца във втория, както и себе си накрая, едва ли щеше да се помни като повод за щастие и нещастие.

Защото да се краде е погазване на една от божиите заповеди, както е грях и да пожелаеш жената на ближния си.

Съпругата всъщност познава крадеца, което превръща любовният триъгълник в екстремна координатна система със своя динамична среда.

Всички моменти са пресъздадени успешно в двуизмерно пространство.

Диалозите на Оля Стоянова са много живи, с неосъдителен хумор, философски погледнати отгоре.

Режисьор на спектакъла е Ваня Поликопова, сценографи - Гергана Стаматова и Ростислава Седянкова - Ро.

С тази творба Оля Стоянова спечели наградата на Националния литературен конкурс "Петър Ковачев" в Плевен миналата година, но тази вечер за първи път бе представена в София - в театрална работилница "Сфумато" в рамките на Малкия театрален сезон (26 юни - 5 юли).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.