"Горе ръцете!" под лашкането на полилея и бедните души

https://www.24chasa.bg/Article/2104178 www.24chasa.bg

Скъпи кристални чаши. Пред тях бяла мебел. Изискан полилей. Снобарско барче-глобус, пълно със скъп алкохол. На стената картина за 3000 лева. Кому е нужно всичко това, след като удобствата се купуват с кредит, а целият дом се изплаща 30 години?

Мъжът в комедията на абсурда "Горе ръцете!" на Оля Стоянова е типажът, който се чувства добре в своята анонимност. В полезрението му попада белият мрамор, както и етикетчета с високи цени.

Въпросите кое за колко време се изплаща и струва ли си "разяждат" младостта на мъжа. За героя, изигран от Йордан Стоянов, разкошът винаги е "под наем" и чужд на фона на глобалните проблеми: световен глад, мизерия, стачки, социални неравенства, от които се вълнува например крадецът в театралната постановка на екипа от независими артисти "Lumina Alba" - Пловдив.

Животът е несправедлив и изобщо не се знае ще има ли "утре", според персонажа на Стефан Иванов Jossa, играещ крадецът. Той учи живопис, едва ли ще я завърши, но има бронзов медал по плуване.

Докато мъжът, тренирал 7 години борба, мечтае за басейн в двора и бяга от тъмната страна на луната, защото го плаши страшно, то един крадец се бори за лично щастие извън материалните блага.

Комедийният абсурд със сериозно намигване "Горе ръцете!" не посочва пътя за щастието, а повтаря истините, с които всеки човек се сблъсква всеки ден. Животът минава през пречупено огледало: има бездетни, болести, смърт, деца и любов.

На финала се появява за кратко съпругата на мъжа, изиграна от Катерина Добрикова. И ако не бе "връщането на лентата", в която мъжът я застрелва в първия случай, убива и крадеца във втория, както и себе си накрая, едва ли щеше да се помни като повод за щастие и нещастие.

Защото да се краде е погазване на една от божиите заповеди, както е грях и да пожелаеш жената на ближния си.

Съпругата всъщност познава крадеца, което превръща любовният триъгълник в екстремна координатна система със своя динамична среда.

Всички моменти са пресъздадени успешно в двуизмерно пространство.

Диалозите на Оля Стоянова са много живи, с неосъдителен хумор, философски погледнати отгоре.

Режисьор на спектакъла е Ваня Поликопова, сценографи - Гергана Стаматова и Ростислава Седянкова - Ро.

С тази творба Оля Стоянова спечели наградата на Националния литературен конкурс "Петър Ковачев" в Плевен миналата година, но тази вечер за първи път бе представена в София - в театрална работилница "Сфумато" в рамките на Малкия театрален сезон (26 юни - 5 юли).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Арестуваха рибаря и освободиха жива 200-килограмова моруна Чудовищна риба изплува от водите на река Дунав край силистренското село Айдемир вчера. Бракониери закачиха с куките си невиждана от години гигантска моруна. Рибата е тежка около 200 килограма, научи "България Днес". Видът е праисторически и силно застрашен.

Колийн Рууни търси утеха в Бог, след като бракът и с неверния Уейн върви към провал. Футболистът на "ДС Юнайтед" бе хванат в крачка с американска барманка във Флорида, което вбеси Колийн. Думата "развод" все по-често се чува, когато става въпрос за отношенията на популярната двойка. Уейн Рууни и Колийн имат четири момчета и евентуална раздяла ще

Един от основните играчи в ДДС схема с горива за 8 милиона лева, по която подсъдим е и Златомир Иванов-Баретата, изчезва мистериозно! Следите на Кирил Илиев се губят от края на м.г., а след като за пореден път не се появи за процеса, спецсъдът нареди делото срещу него да се гледа задочно, научи "България Днес".