"Горе ръцете!" под лашкането на полилея и бедните души

https://www.24chasa.bg/Article/2104178 www.24chasa.bg

Скъпи кристални чаши. Пред тях бяла мебел. Изискан полилей. Снобарско барче-глобус, пълно със скъп алкохол. На стената картина за 3000 лева. Кому е нужно всичко това, след като удобствата се купуват с кредит, а целият дом се изплаща 30 години?

Мъжът в комедията на абсурда "Горе ръцете!" на Оля Стоянова е типажът, който се чувства добре в своята анонимност. В полезрението му попада белият мрамор, както и етикетчета с високи цени.

Въпросите кое за колко време се изплаща и струва ли си "разяждат" младостта на мъжа. За героя, изигран от Йордан Стоянов, разкошът винаги е "под наем" и чужд на фона на глобалните проблеми: световен глад, мизерия, стачки, социални неравенства, от които се вълнува например крадецът в театралната постановка на екипа от независими артисти "Lumina Alba" - Пловдив.

Животът е несправедлив и изобщо не се знае ще има ли "утре", според персонажа на Стефан Иванов Jossa, играещ крадецът. Той учи живопис, едва ли ще я завърши, но има бронзов медал по плуване.

Докато мъжът, тренирал 7 години борба, мечтае за басейн в двора и бяга от тъмната страна на луната, защото го плаши страшно, то един крадец се бори за лично щастие извън материалните блага.

Комедийният абсурд със сериозно намигване "Горе ръцете!" не посочва пътя за щастието, а повтаря истините, с които всеки човек се сблъсква всеки ден. Животът минава през пречупено огледало: има бездетни, болести, смърт, деца и любов.

На финала се появява за кратко съпругата на мъжа, изиграна от Катерина Добрикова. И ако не бе "връщането на лентата", в която мъжът я застрелва в първия случай, убива и крадеца във втория, както и себе си накрая, едва ли щеше да се помни като повод за щастие и нещастие.

Защото да се краде е погазване на една от божиите заповеди, както е грях и да пожелаеш жената на ближния си.

Съпругата всъщност познава крадеца, което превръща любовният триъгълник в екстремна координатна система със своя динамична среда.

Всички моменти са пресъздадени успешно в двуизмерно пространство.

Диалозите на Оля Стоянова са много живи, с неосъдителен хумор, философски погледнати отгоре.

Режисьор на спектакъла е Ваня Поликопова, сценографи - Гергана Стаматова и Ростислава Седянкова - Ро.

С тази творба Оля Стоянова спечели наградата на Националния литературен конкурс "Петър Ковачев" в Плевен миналата година, но тази вечер за първи път бе представена в София - в театрална работилница "Сфумато" в рамките на Малкия театрален сезон (26 юни - 5 юли).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.