Класовата борба не е отживелица - има си интереси срещу интереси

https://www.24chasa.bg/Article/2106764 www.24chasa.bg

С уговорката, че тези 15 000 или 30 000, които излизат на улицата в момента, не са еднородна група, съм убеден, че очевидно поводът за протестите е да се свали БСП. Защото непосредствения повод за ДАНС вече го няма. Защо на някой човек му е толкова важно да свали точно БСП? До 1993 г. някакви хора ходеха да разграждат комунизма. Оттам нататък очевидно го няма онзи антикомунизъм, но в обществото си съществуват анти-БСП настроения.

Обяснението е класовата борба - тя е основата на политическата дейност. Защото когато вземаш решения, които променят естествени процеси в обществото, винаги накърняваш някакви интереси. Например този петък ние в парламента окончателно приехме два закона, които очевидно преразпределят парите от едни към други. От големите частни централи - чрез решението в кризисни моменти да се изкупува евтиният ток от държавните централи, а не скъпият от частните, към обикновените потребители, чиито сметки ще паднат. Печалбите на големите енергийни корпорации ще пострадат от новата, до 5% по-ниска цена на тока. Което си е пряка форма на преразпределение на парите от богатите към бедните хора. БСП в момента е изправена пред решения, които няма как да не водят до съпротива в части от обществото. Няма как партията да е симпатична на хората, които имат високи средни доходи, при положение, че ние многократно сме казвали, че ще вдигнем данъка на получаващите над 4500 лв.

Когато нашата теза е, че трябва се преразпределя, тя се сблъсква с тезата на протестиращите, които казват: "Ами нас не ни интересува цената на тока!" Да де, ама моите избиратели в Силистра ги интересуват цената на тока, размерът на пенсията, данък колиба, който ние отменихме също днес.

Така че няма как да не е класова борба, въпреки че на някого може да му изглежда отживелица. В каквото и да са обвинявали досега БСП, реално досега никой друг не е защитавал пенсионерите по начина, по който сме го правили ние. И е напълно логично, когато предприемаш такива действия, да срещаш такъв отпор.

Ние решихме проблемите, за които се говореше през февруари, намалихме до голяма степен студения резерв, който се плащаше на фирмите и които на Ковачки например със сигурност му е носил някакви доходи. Не искам да го сатанизирам - той си е един бизнесмен, който си работи. Само че тук става дума за едни пари, които досега са отивали в него, а сега ще отиват в цената на тока, като я свалят надолу. През последните 23 години и изключително през последните 10 в България ножицата между богати и бедни постоянно се отваря. Това общество има нужда да я съберем.

АНТОН КУТЕВ, депутат от Коалиция за България

  • Лекарите, които всеки ден правят добрини

    Лекарите, които всеки ден правят добрини

    Светът може да бъде прекрасен, когато има хора като младия лекар от болницата в Пазарджик, който с бърза реакция успя да спаси припаднала жена. Вярна ще се окаже максимата, че успели в живота са хората, които знаят как да открият радостта и да я предадат на другите. А какво по-радостно и изпълващо с удовлетворение от това да си спасил човешки
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга