Свалят цената на тока: дневната - 15-16 ст. на квтч, нощната - към 9 ст.

https://www.24chasa.bg/Article/2106997 www.24chasa.bg
Министър Драгомир Стойнев обясни вчера в парламента, че ако промените в енергийните закони не са били приети, токът щял да поскъпне от юли. СНИМКА:

От 15 юли или 1 август цената на тока ще падне. Вариант, с който "24 часа" разполага, показва, че дневната енергия ще струва между 15 и 16 ст. на квтч, а нощната - около 9 ст. Това става възможно, след като вчера парламентът прие промените в енергийните закони.

Осигурихме поносими цени на тока за хората, заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

От отпушване на износа на ток пък се очаквали към 1 млрд. лв., поясниха от ДКЕВР. Така ще се създаде работа на тецовете и на миньорите, заяви министърът.
В момента обсъждаме с колко да бъдат намалени цените на електроенергията, каза Анжела Тонева, председател на ДКЕВР. Дадоха ни глътка въздух, допълни тя.
Новите цени трябваше да влязат в сила от 1 юли. Парламентът обаче даде срок за определянето им до 31 юли. Стойнев каза, че ако не са били гласувани промените, токът щял да поскъпне с 16%.

Най-важните промени са свиването на студения резерв и разполагаемостта на централите наполовина. От тази мярка ще се спестят към 180 млн. лв. Около 50 млн. лв. се пестят и от задължението да се изкупува само токът от заводските централи, който им е в излишък. От фонда, в който ще се събират парите от търговете от емисии, ще се плаща токът от фотоволтаици и вятърни централи. В него сега има 44 млн. евро, но се очакват и още от нови търгове. Сумите в него ще имат значение за цената на тока.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата