Росица Кирилова и Панайот Панайотов си кумували заради Тончо Русев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2108494 www.24chasa.bg

Тончо Русев е причината Росица Кирилова и Панайот Панайотов да станат дует. Отчасти на него се дължи и фактът, че двамата се венчали в църква с половинките си и си кумували.


Съпругът на Роси Георги Начев се познавал с Тончо Русев много преди да срещне нея. Пишел текстове към песни на Лили Иванова, Васил Найденов, "Ритон" и други и бил ходил в дома на композитора. "Когато Роси изгря, казах, че е хубаво да вземе песен от него и му дадох няколко стихотворения", казва Начев. Така се появили "Истинско лято" и дуетът с Георги Христов "Неочаквана сълза". "Тончо Русев е перфектен мелодик, всяка негова песен е обречена на успех. Това, което винаги ме е впечатлявало при него, е, че той не излизаше от студиото, преди да е уточнен и последният детайл по песента", казва Роси Кирилова.


Когато през 1992 г. поканили Тончо Русев на фестивала "Интерфест Битоля" с негова авторска песен, той предложил на Кирилова да се изяви с "Месечинко, чакай", защото сметнал, че подхожда най-добре. Така Роси Кирилова станала първата българска певица, пяла в Македония след 10 ноември. На следващата година я поканили пак, а песен написал най-големият автор на песни в Македония - Григор Копроф. Парчето било дуетно. Затова Роси и съпругът се консултирали с Тончо Русев, а той ги посъветвал за песента да поканят Панайот Панайотов. След като спечелили първа награда на журито и на публиката в Македония, двамата записали още два дуета и тръгнали по концерти. Направили и общ албум. "Така Тончо е първопричината те да се съберат да пеят заедно", казва Георги Начев. Сега двамата пак заедно тръгват на турне, посветено на 80-годишнината на композитора, който отпразнува юбилея си миналата година. Ще пеят заедно с още 5-има изпълнители - само малка част от тези, за които Маестрото е творил.


Освен успешен екип Кирилова и Панайотов станали и близки семейни приятели, каквито са и до днес. Докато през 1996 г. Роси и Емилия спонтанно решили, че е добра идея да си направят по един църковен брак с Георги и Панайот и взаимно да си кумуват.
По това време Панайотов вече бил изпял няколко песни от Тончо Русев. Запознал се с него още като студент в Консерваторията.


"Той се държеше винаги и с основание надменно с младите певци. Но това му отиваше. Освен това аз обичам високомерните хора - те излъчват достойнство и превъзходство. Думата високомерен е много хубава, а неправилно третирана - "високо мери". Не знам, може би защото и мен така са ме наричали понякога", обяснява певецът. И Тончо Русев като него е зодия Овен. Вероятно затова се ядосвал, когато композиторът му "кресвал", докато разучават някоя нова песен, защото искал да го разбере веднага.


"Като те скастри така, имаш чувството, че ще те удари. Точно така се прави - няма място за разни заспали типове. Няма много "най-добри", има само един "най-добър". Той е стожерът на българската песен", казва за финал Панайотов. Освен три песни от своя репертоар - "Материя", "Време е, изглежда" и "Имена", на турнето той ще изпее и "Завръщането на полските щурчета" на Петър Чернев и ще закрие концертите с "Незабрава" на Катя Филипова.


Освен тях на концертите ще прозвучат и "Топъл дъжд" и "Обещай ми любов" на Силвия Кацарова. Тя се запознала с Тончо Русев точно след като издала първия си албум с група LZ. В един период с Васил Найденов се вдъхновили от дуета на Лайънъл Ричи и Даяна Рос Endless love ("Безкрайна любов"). Пуснали я на Маестрото и малко след това се родил най-романтичната им песен - "Огън от любов". "Няма негова песен, която да не е станала хит. Както в САЩ почитат Куински Джоунс, така тук в България ние почитаме Тончо Русев", казва певицата.


Когато той композирал музиката за песента "Провинциална пролет", в дома му била Петя Буюклиева - това била първата им среща, а причината за нея било сладкото от зелени смокини на майка й. Певицата била приятелка с дъщерята на композитора Албена в Консерваторията. Тя много харесвала сладкото на майка и един ден я поканила на кафе и я помолила да донесе от него. Петя от 3-годишна пеела песните, които Маестрото композирал за Лили Иванова, и му била голяма фенка. "Отидох аз у тях и в един момент в хола им пристъпя великият, неутразимият Тончо Русев. Спря ми дъха. За да пишеш такива песни, ти си докоснат от Бога. Дай боже Господ да му дава още много години, толкова млада душа има той. Такъв живец и силна муза", казва Буюклиева. След като спечелила първа награда на пролетния конкурс с Георги Христов, Младежкия конкурс и накрая "Златния Орфей", Тончо Русев я поканил в дома си съвсем официално. "Даде клавири на няколко песни да си ги изсвиря вкъщи и да кажа какво ми е харесало. Боже мой! Това бяха клавирите на "Последната спирка", на "Радостта като сълза", разказва Буюклиева. По късно тя пяла негови песни с голямата филхармония на Санкт Петербург - 200 човека, с диригент Анатолий Батхин, правела концерти с Филип Киркоров и други звезди в Русия, печелила много първи награди от конкурси. На едно от турнетата там била заедно с "Ритон" и Росица Ганева, която също ще изпее песни на Маестрото на концертите. Още докато бил малък Киркоров почти не пропускал тяхна изява. Идвал на концерти и в Театъра на естрадата. "Беше съвсем малко момченце и Тончо ми казва: Еее, Петя, да знаеш - това момче ще стане звезда. Каквото е казал, се е сбъднало. Има страхотен усет. А и няма негова песен, която да не е станала хит", казва Буюклиева.


Маестрото добре знаел това и се целел все нависоко. Затова, когато отишъл да се запознае с Христо Кидиков в Консерваторията, му казал: "Момче, чувам добри работи за тебе, имам една песен. Аз обичам песните ми да стават хитове. Ще ти я дам,
ще я запишем и ако стане хит, имаш подкрепата ми оттук нататък", разказва певецът. Така се родила "Приказка" по стихове на Дамян Дамянов, а после "Хей живот, здравей, здравей", която е визитната картичка на Кидиков и до днес, макар че е изпял над 50-60 песни на Маестрото. "Той е едно уникално събитие в нашия живот. Създаде една непреходна музика, шлагерна", казва певецът. "Защото той ти знае гласа, характера и пише песента за тебе, не за някой друг", обяснява Стефка Берова, която е последният изпълнител, който ще пее на турнето.


Засега са определени 3 дати - 4,5 и 7 юли в Добрич, Варна и Бургас - родния град на композитора. "Идеята е да продължи и в по-малките градчета из България, където отдавна не са се срещали със звездите на българската естрада", обясни организаторът Владислав Славов от "БГ мюзик къмпани". Самият Тончо Русев няма да успее да присъства в публиката. "Но това са едни от най-любимите ми изпълнители. С доказан афинитет към хубавата песен, градена върху хубава литературна основа. Създадоха цяла епоха в нашата българска естрадна песен. Пожелавам им успех на концертите и дано да сме живи и здрави, за да напишем още песни, които да бъдат изпети от тях!", пожела им Маестрото.