Лютивият спрей по-ефикасен от пищова

https://www.24chasa.bg/Article/211118 www.24chasa.bg
Ето го прочутият колан с двойно фиксирани капси - с всичките му принадлежности. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Десет полицаи - десет вида кобури. Това запомних от картинката пред стадион "Васил Левски" след голям футболен мач.

А какво друго имаше на колана на родното ченге? Пищов "Макаров", груби украински белезници и дълга и неудобна гумена палка.

Сравнението с екипировката на американското ченге нито е справедливо, нито уместно. Просто възможностите на държавите са различни.

Колан с двойно фиксирани капси - на кръста на щатски полицай.
Колан с двойно фиксирани капси - на кръста на щатски полицай.

Нека обаче поставим до редовия българския полицай не чужденеца, а колегата му от армията. Защото и във войската има полицаи, но се оказва, че те са поне 10 пъти по-добре екипирани от тези в МВР.

Белезниците
Белезниците "Пирлес" с 10-годишна гаранция. Българските ченгета използват стари украиннски белезници или испански "Алсион", които са абсолютни копия на "Пирлес".

На колан на военното ченге са закрепени пистолет "Зиг Зауер 20-22", тактически фенер, белезници, спрей, сгъваема метална палка и резервни пълнители. И всяко нещо е в отделна чантичка, надеждно закрепена с двойнофиксиращи капси.

Метална сгъваема палка.
Метална сгъваема палка.

Да речем, че въпросът с пищовите е свързан с много пари, които липсват не само в период на криза. Но нима родните полицаи не заслужават качествени тактически фенери и доста убедителни спрейове, които понякога обезсмислят и най-мощните пищови?

Капсула лютив спрей.
Капсула лютив спрей.

Лютивият газ е сериозно оръжие. Той обаче не убива, а само временно изважда от строя. Не боли и не причинява телесни повреди.

Тактически фенер.
Тактически фенер.

Американският полицай много по-често посяга към спрея, отколкото към пищова. Най-разпространеният в Щатите професионален спрей е SABRE RED, който струва двадесетина долара. Той не предизвиква алергични реакции, защото е със 100% естествен произход. Произведен е на базата на лютиви чушки. По официални данни на нюйоркската полиция няма нито едно заведено дело за злоупотреба със спрей.

Лютивият спрей по-ефикасен от пищова

Временният ефект трае 25-30 минути, ако веднага си измиеш лицето. Ако нямаш подръка вода, си извън строя поне 2 часа.

Примерно срещу полицая върви разбесняла се агитка от футболни фенове. Само за броени минути той може да неутрализира лидерите - двама, трима, петима. И не само това - с оцветен газ да ги напръска в зелено или синьо и така да осигури достатъчно надеждно доказателство за съда.

SABRE RED е одобрен от българското здравно министерство и вече е приет на въоръжение във военната полиция.

Българският военен полицай разполага и с метална телескопична палка. Докато колегата му от МВР се чуди къде да дене дългата и неудобна гумена палка. И като правило я оставя в колата да не му пречи.

Противно на очакванията гумената палка е по-опасна. Просто защото при използването и обикновено не съществуват задръжки и нерядко ударите са смъртоносни. Затова полицаи казват: гумената палка създава убийци. Макар една от главните причини затова да е недостатъчното обучение.

Тактическият фенер е най-слабо познат. А той е невероятно ефикасно оръжие нощем. Мощният му лъч заслепява и блокира противника. Американските полицаи са разработили специална тактика за освобождаване на заложници само с помощта на тактически фенери, без нито един изстрел.

Военните ни ченгета имат на колана си тактически фенер от типа "Стрийм лайт" - класика в жанра.

А патроните? Бойни и да не рикошират. За масовия "Макаров" решението е единствено американският патрон JHP 9х18. Той е с малка дупка отпред, която при удар позволява разплескване на куршума.

Докато в калибър 9х19 пара има много повече варианти. Най-голямо разнообразие предлагат швейцарските оръжейници - примерно Action 5, които са уникални - те без проблем пробиват металната врата на автомобила, но улучат ли тялото, в 9/10 от случаите остават в него, съответно не рикошират.

Белезниците като че ли са най-малкият проблем.