Лиана надживя Стоян Ц. Даскалов с 28 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2111709 www.24chasa.bg
Лиана Даскалова

Поетите Евтим Евтимов, Драгомир Шопов, Найден Вълчев, драматургът Панчо Панчев - Дядо Пънч, проф. Юлиан Вучков с приятелката си и още трийсетина близки и роднини изпратиха в сряда Лиана Даскалова в последния земен път.

Още една много добра българска поетеса си отиде почти забравена приживе. Тя беше съпруга на писателя Стоян Ц. Даскалов, който почина през 1985 г.

Последните десетина година Лиана прекарва почти на легло, преследват я много болести. Преживява един инсулт, но усложненията след втория са фатални. Умира на 22 юни, на 85-годишна възраст. Тя е автор на над 30 стихосбирки и много детски книжки със стихове и приказки. Превежда от руски, немски, френски и словашки език. Нейни книги са издавани в Русия, Франция, Унгария, Турция, Гърция и Словакия.

Лиана Даскалова е родена на 10 ноември 1927 г. в Перущица, но израства в Перник, където баща , завършил инженерство в Австрия, работи в мините, а майка е учителка. Още от дете Лиана сътрудничи на сп. "Българска реч". Завършва гимназия в града и право през 1951 г. в Софийския университет. Първото стихотворение излиза през 1946 г. в сп. "Звънче", подписано с името Лиана Георгиева, защото не харесва фамилията си Тютюнджиева.

Младата Лиана извървява традиционния път на поколението си, който минава и през бригадирското движение. За нея тази "отсечка" се оказва съдбоносна, защото при строежа на пътя за Самоков се запознава със Стоян Ц. Даскалов. Тя е само на 22-23 години, а той гони 40-те, преживял неуспешен брак, но един от най-известните и най-плодовитите тогава писатели.

Светлана, дъщерята на Лиана и Стоян Даскалови, не знае как и кога между двамата е преминала първата тръпка, прераснала в любов и после в семейство.

Първата книга на Лиана Даскалова - "Когато мечти съзряват", излиза през 1953 г., следват "Бели ята", "Живот" "Премълчавах досега", "Обичай ме", "Софийски улици" и др.
Младата поетеса не е е подмината от клюките, че почти всяка година издават по една книга заради съпруга , а и той едва ли не държи ръката , когато тя пише стиховете си.

И все пак, тегнеше ли дебелата Даскалова сянка над крехката поетична фиданка на Лиана?
"Тя беше много добра поетеса, въпреки че славата на прочутия народен талант Стоян Даскалов може и да я е потискала в началото. Може би неслучайно Лиана написа най-хубавите стихотворения в последните си години", каза ми поетът Никола Инджов. В неговата лична класация за съвременна българска поезия Лиана Даскалова е някъде между Дора Габе и Блага Димитрова.

През 1995 г. поетесата е удостоена с литературната награда "Петко Р. Славейков" на Министерството на просветата, а през 2005 -а - с наградата на писателския съюз за детска литература за книгата "6 вълшебни приказки".

"Не съм усещала майка ми да е страдала заради някакво влияние на баща ми към нея - твърди дъщерята Светлана. - Той много я обичаше, боготвореше я и се грижеше за нея като за фина и скъпа статуетка. На нея харесваше да бъде обгрижвана и обожавана. Когато доби творческо самочувствие, тя сякаш повече коментираше разказите на татко, смело изказваше преценките си за тях, дори го критикуваше..."

"Лиана беше рядко готин човек. Тя беше толкова витална, че е невъзможно да влияе каквато и да било сянка или човек", обясни ми актьорът Вихър Стойчев, бивш зет на поетесета. Неотдавна го гледахме в ролята на българския доктор в САЩ в сериала "Седем часа разлика".

Всички признават и изключителната красота на Лиана Даскалова. Още като съвсем малка, когато майка я водела за ръка по улиците, Светлана забелязвала как след тях се обръщат и мъже, и жени. Стоян Ц. Даскалов я ревнува, но никога не вдига скандали. Тя не работи в никое издателство, твори и превежда вкъщи.

Двамата имат три деца - Владимир, Георги и Светлана.
Светлана завършва френска филология, била е преподавател в Института за чуждестранни студенти, сега учи на езика студентите от Техническия университет. От брака си с актьора Вихър Стойчев има двама синове.

Владимир учи операторско майсторство в бившата ГДР, сега живее в Мюнхен и почти не поддържа връзки с родината си.
Георги завършва английска филология и става преводач. Негов е преводът например на пиесата "Секс, наркотици и рокендрол". Били са творчески тандем с Андрей Баташов и в "Глава в стената", "На живо" и др.

Георги много млад заболява от множествена склероза и 27 г. упорито се бори с коварната болест. Семейството му продава къщата си на ул. "Шейново", за да се справя със ситуацията.
Едно лято двамата с Баташов пътуват с кола за Бургас. Катастрофират и всеки чупи по един крак. След инцидента здравословното състояние на Георги се влошава драстично и три години по-късно Лиана получава първия си инсулт.

След смъртта му през 2005 г. тя написва стихотворението "Без емоции". Прочетете го бавно:

Имах син. Момче високо и светлооко.
Куцаше до края на своя живот.
Със насмешка ми казваше: "Без емоции!
Споко!
Байрон също е куцал, макар и лорд."
Ние с него участвахме в своя драма
с обработени реплики, с внимателен текст.
Аз бях в ролята на Несломимата Дама,
той беше Рицарят храбър, с достойнство
и чест.
Много кратка излезе нашата пиеса.
Смешката с Лорда май не беше добра.
Падна съдбовната черна завеса,
свърши наивната и трагична игра...
Няма го вече момчето сърцато,
което ме пазеше да не се сломя.
Завеща ми патерицата си, с която
да накуцвам храбро на тази земя.

Този текст беше готов за печат, когато получих мейл от Светлана Даскалова. Ето написаното в него: "През нощта си мислех за майка ми - че тя беше като малко дете: с чиста неподправена душа, нямаше притворство, но в никакъв случай наивна. И много мъдра. Макар и толкова крехка и нежна, тя беше доста жилава и преодоля много болести, препятствия и беше опората на баща ми, който до нея стоеше като мощен дъб..."