Консулът ни във Франкфурт отказа да стане зам.-министър на правосъдието

https://www.24chasa.bg/novini/article/2116099 www.24chasa.bg
Зинаида Златанова

Премиерът Пламен Орешарски назначи Иван Йорданов за заместник-министри на правосъдието, съобщиха от правителствената информационна служба малко след 17 часа. Час по-късно стана ясно, че Йорданов, който в момента е управляващ Консулството на България във Франкфурт, не е съгласен да заеме поста. Това потвърди и самият той пред кореспондента на „24 часа" в Германия Капка Тодорова. Йорданов обясни, че не е давал съгласието си да стане зам.-министър.

В контра аргумент на това правосъдният министър Зинаида Златанова заяви, че го е поканила за негов заместник като външен експерт и надпартийна кандидатура, а той е приел. Защото се е отказал впоследствие обаче остава неясно.

Уважавам решението на г-н Иван Йорданов да откаже назначението си за заместник-министър на правосъдието, каза вицепремиерът и министър на правосъдието.

Тя посочи, че кандидатурата на Йорданов е била представена от партийна централа. „След като се запознах с биографията на г-н Йорданов, измежду многото други кандидатури, които имам, счетох, че той е подходящ за поста на заместник-министър", посочи още правосъдният министър.

„Приемам отказа на г-н Йорданов и разбирам нерешителността му. Това са тежки и лични решения, през които и аз съм минала съвсем наскоро и които изискват проява на смелост и отговорност пред държавата", допълни Златанова.

Кой е Иван Йорданов?

Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски" и европейско и международно право в университета „Гьоте" във Франкфурт, Германия. Специализирал е в Австрия и САЩ. В периода 2007-2010 г. е бил юрисконсулт в дирекция „Аграрно развитие" в МЗХ, а след това заема различни позиции в МВнР, като в момента е управляващ Консулството на Република България във Франкфурт на Майн.