Националният съюз на хлебарите и сладкарите иска намаляване на ДДС на храните

https://www.24chasa.bg/novini/article/2120906 www.24chasa.bg
<span class="srcRef">Източник: <a href="http://www.shutterstock.com/" target="_blank" rel="nofollow">Shutterstock.com</a></span>

Националният съюз на хлебарите и сладкарите в България се обявява за намаляване на ДДС на храните. Това обяви председателят на съюза Мариана Кукушева на брифинг в Министерски съвет след среща на премиера Пламен Орешарски с представители на съюз „Произведено в България", предаде Фокус. 

"Нашата тема е намаляване на ДДС на храните, за да има широк социален ефект, да няма гладни в България и да се увеличи броят на работните места, заети в преработвателната промишленост", каза Кукушева.

„Между нас има много предприятия, които вече изнемогват. Един от акцентите в срещата беше равнопоставеност на българския производител съгласно и съгласувано със стоките, внесени от единния европейски пазар", обясни тя.

На срещата са обсъдени и всички възможности за поощряване и достъп на малките и средни предприятия до обществените поръчки.

Изпълнителният директор на съюз „Произведено в България" Пламен Грозданов каза, че на срещата с премиера е засегната една много важна тема, която е кауза на съюза - да изберем българското.

"Това е един много важен въпрос, който в голяма степен ще реши и проблеми, които са свързани с българските производители. Такива кампании са правени в много европейски страни, правени са и в Америка и са показали своя ефект. Получихме пълно разбиране от страна на правителството и министър-председателя, че това действително ще бъде едно правилно решение и ще се търсят възможности кампанията да бъде подкрепена", заяви Грозданов.

Димитър Маджаров, представител на Асоциацията на месопреработвателите в България, каза, че те като асоциация и като бизнес са поставили пред правителството трудностите, които имат в този момент на тежка икономическа криза.

"За момента намираме разбиране от страна на правителството и държавата", обясни Маджаров.