Сафари, любовница, зет и дъщеря клатят трона на крал Хуан Карлос

https://www.24chasa.bg/novini/article/2124652 www.24chasa.bg
От ляво на дясно: принцеса Летисия, престолонаследникът принц Фелипе, инфанта Елена, инфанта Кристина и крал Хуан Карлос наблюдават военен парад в Мадрид във все още добрите времена за фамилията. СНИМКА: РОЙТЕРС

Няма що, чудесен "подарък" в годината, в която монархът закръгли 75 г.

Падението му изненада самите хуанкарлисти, както в Испания наричат най-ревностните му почитатели. То започна през пролетта на 2012 г. с едно счупване на крак. Но не къде да е, а в далечна Ботсуана, по време на сафари. Оказа се, че ловът струвал 44 000 евро на испанските данъкоплатци, чиито джобове от 2008 г. отъняват все повече. От леглото си в болницата Хуан Карлос се видя принуден да поиска извинение от сънародниците си и да признае, че е допуснал грешка. Той призна също, че е отстрелял един слон. Всъщност кралят бе притиснат до стената от снимка, разпространена в туитър. На нея той и негов приятел гордо позираха с пушки пред убития слон.

Монархът обаче уточни, че сафарито струвало не 44 000, а "само" 40 000 евро. И че парите са били платени не от испанската държава, а от саудитския милиардер от сирийски произход Мохамед Еяд Каяни.

Страстите тъкмо се успокоиха, когато излезе ново разкритие покрай африканското сафари. Оказа се, че на него Хуан Карлос не е бил сам, а е бил придружаван от германска принцеса - 47-годишната Корина цу Зайн-Витгенщайн. Италианският в. "Стампа" твърди, че двамата имат любовна връзка от 2003 г. Нещата стигнали дори дотам, че испанската кралица София излязла от двореца "Сарсуела" и се нанесла в самостоятелно жилище наблизо.

От 2006 г. Корина често пътува с Хуан Карлос в чужбина. Тогава тя го придружила при официалната му визита в Германия. А година по-късно - и в Саудитска Арабия, където дори била приета с всички полагащи се за първа дама почести. Чашата на търпението на испанците преля преди три месеца, когато по-малката кралска дъщеря - инфанта Кристина, бе привикана в съда в Палма де Майорка. Тя бе разпитана във връзка с източване на 6 милиона евро от неправителствената организация "Ноос", ръководена от съпруга , бившия хандбалист Иняки Урдангарин. Самият кралски зет е разследван по тази афера от 2001 г. насам. По тази причина той е персона нон грата на сбирките на кралската фамилия, а напоследък отсъства и от семейните снимки.

Съдът обяви, че Кристина засега не е заподозряна, че е помагала на мъжа си. Въпреки това случаят задълбочи общественото недоволство от испанското кралско семейство на фона на тежката криза.

Вече и дясната, промонархическа преса не се церемони с Хуан Карлос. Едно време хората му прощаваха скъпите яхти и коли, струващи на данъкоплатците по 9 милиона евро годишно. Но това бе в добрите времена, когато Испания се развиваше добре.

Сега страната страда от рекордната в ЕС безработица - над 26 на сто. Заплатите на държавните служители са намалени с 15%. Предстоят още жестоки икономии за преодоляване на рецесията. Стигна се дотам, че тази година за първи път в историята на Испания стачкуваше обслужващият персонал на кралските дворци. Градинарите и готвачите протестираха срещу орязването на заплатите им от страна на правителството на консерватора Мариано Рахой.

Последните проучвания показаха, че кралят не само има рекордно ниска популярност. Оказа се, че 85,9 на сто от испанците биха приветствали неговата абдикация в полза на сина му, престолонаследника принц Фелипе. Той поне засега не е опетнен за разлика от сестра си Кристина и зет си Иняки.

Стигна се и до улични шествия не само за абдикация на краля, но и с искания за връщане на републиката, ликвидирана след края на Гражданската война през 1939 г. На 31 март, когато бе тазгодишният католически Великден, за първи път кралското семейство не бе посрещнато от тълпи почитатели в Палма де Майорка, където по традиция кара празника. Властите в града искат и да отнемат титлата на зетя Иняки Урдангарин, който е херцог на Майорка.

Дори кралица София стана обект на подигравка. Американска агенция за запознанства и срещи между изневеряващи съпруги и съпрузи сложи нейната снимка на сайта си. Предполагаемото послание бе, че дори кралиците са жертва на кръшкане. Все пак агенцията махна снимката по-късно.

Едва ли крал Хуан Карлос е умилостивил испанците, като реши наскоро да се откаже от най-луксозната си яхта "Фортуна". Само едно нейно зареждане струва на данъкоплатците по 25 хиляди евро. Дългият 41 метра плавателен съд бе подарен през 2000 г. на фамилията от бизнесмени от Палма де Майорка. "Фортуна" стоеше закотвена в пристанището на града и снимките на Хуан Карлос на борда обикаляха световните медии.

А някога испанското кралско семейство бе изключително тачено. То не бе разтърсвано от скандали като монархическите фамилии във Великобритания, Швеция или Холандия.

Кралската фамилия в Мадрид бе сочена и като символ на здравото семейство. Този символ рухна преди няколко години, когато голямата кралска дъщеря - инфанта Елена, се разведе със съпруга си Хайме де Маричалар. Но това не е нищо в сравнение със случилото се през последните 15 месеца.

Би ли могъл някой да предположи, че ще се стигне дотук? Едва ли и най-заклетите врагове на Хуан Карлос са го виждали и в най-кошмарните си сънища.

Пълното му име е Хуан Карлос Алфонсо Виктор Мария де Борбон и Борбон. За първи път испанците го видяха публично през 1974 г. Тогава той бе за кратко обявен за временен държавен глава заради поредното заболяване на престарелия диктатор Франсиско Франко.

Всъщност още през 1969 г. Франко бе обявил Хуан Карлос за бъдещ крал. Възкачването му на престола трябваше да се случи след смъртта на диктатора. И това стана факт на 22 ноември 1975 г. Така последният режим в Западна Европа отиде безвъзвратно в историята.

Звездата на Хуан Карлос изгря на 23 февруари 1981 г. Тогава 200 агенти на Гражданската гвардия, предвождани от полковник Антонио Техеро, завзеха парламента в Мадрид и обявиха военен преврат. А генерал-капитан Хайме Миланс дел Боск изкара танковете във Валенсия.

Хуан Карлос започна незабавно преговори с метежниците. През цялото време той държеше на твърдата позиция, че като главнокомандващ армията не признава преврата, и ги призова да се предадат. Точно 24 часа по-късно превратаджиите сложиха оръжие.

Последваха златни години за Испания. Феноменът, известен като Голямата промяна, започна през 1982 г. Дълги години иберийската страна се радваше на икономически бум. Тя влезе и в НАТО, и в ЕС. Всички виждаха като причина за това демокрацията и нейния символ и пазител крал Хуан Карлос.

Идилията продължи четвърт век, до 2008 г., когато кризата сериозно удари Испания, за да се стигне до днешното положение. И семейните скандали хич не са добре дошли за краля в този момент.