Васил Гюров работил 2 години в "Кремиковци" като шлосер

https://www.24chasa.bg/Article/2124830 www.24chasa.bg
Басистът на протест с дъщеря си СНИМКИ: БУЛФОТО И ЛИЧЕН АРХИВ

Не искам да дишам от вашия въздух,
наситен със дъх на лъжа.
Но мога да дам от кръвта си на всеки.
Стопете със нея леда!
(Из песента "Мераци")

Автор на четиристишието е музикантът Васил Гюров, познат на публиката като Васо от "Ревю".

Неслучайно той не пропуска ден, без да е на протестите пред парламента. Всяка от песните му носи социално послание, към което той добавя и мощта на петструнната си баскитара. Гюров е един от новаторите в българския рок преди падането на желязната завеса, движеща сила в групите "Кале", "Африка", "Парадокс" и "Камион".

Проблемите му с властта започват от далечната 1987 г., когато комсомолът го сваля от сцената. Това, обаче не му пречи и днес да изразява мнението си по обществените въпроси. През 2010 г. организира концерт срещу културната политика на правителството, а сега участва във всеки протест срещу управлението в страната: "България е на колене от 25 години благодарение на шепа хора, които не се интересуват какво мисли народа им и с годините стават все по- цинични." Никога не е участвал в подкрепа на дадена партия и се радва, че е успял да се запази. "Имам колеги изпълнители, които са излизали с чистата идея, че като подкрепят дадена партия, правят нещо хубаво, но след това са оставали излъгани и са се превръщали в глашатаи на тази власт", добавя той.

За разлика от повечето протестиращи Васил Гюров има ясна позиция и конкретни искания Първо, кабинетът да подаде оставка и да се насрочат избори за октомври, като дотогава се променят основни неща в правилата за избор на народни представители, например: падане на бариерата за влизане в НС на 1%, падане на субсидиите за всички партии, отпадане на депутатския имунитет и осигуряване на мажоритарен вот, за да има и гражданско участие в парламента.


Преди месец музикантът публикува клип в социалната мрежа, в който влиза в конфликт с депутата от левицата Спас Панчев. Той го изчаква пред сградата на БНТ след гостуването му в телевизията по темата за смекчаването на забраната за пушене. "Гледах интервюто вкъщи. Вбеси ме това, че обясняваше как хората получават инфаркти, защото са си загубили работата поради забраната за тютюнопушенето." В профила си в социалната мрежа басистът предложи това да стане новата форма на граждански контрол. "Ако това се случва по-често, ще се съобразяват какво говорят и няма да са толкова нагли", уточнява той. Певецът е баща на три деца. Има двама сина и една дъщеря. Малкият му син Борис е само на 6 години, но вече свири на барабани и репетира заедно с татко си. С големия Александър, който е на 17, участва в турнири по футбол. Най-малка е Вяра, която е на три години. "Искам да ги науча да не се страхуват от никого и от нищо освен от съвестта си."

Роден е през 1965 година в София. Завършва математическата гимназия в София. Две години работи в "Кремиковци" като механошлосер. Така си спестява казармата. В края на 1985 г. заедно с Димитър Воев и Кирил Манчев създават група "Кале". Първият им концерт е през 1987 г. на Първия софийски рок фестивал, но след третата песен са свалени от сцената. На следващата година Васил Гюров основава "Ревю", а дебютният албум на групата е с Милена.

През 1990 г. Гюров заминава за Германия, за да емигрира по-късно в Щатите. Единственото му желание е да прави музика. До Америка не стига, тъй като получава 4 черни печата в паспорта си. "Тогава мислех по различен начин - казва той. - Сега знам, че България е моята страна и вместо аз да бягам от някой, който се опитва да ми я отнеме, ще направя всичко възможно да му попреча. Най-удобният вариант за управляващите е, когато знаещите и можещите им опоненти напускат България."


Гюров се връща в страната през 1992 г. и прави няколко концерта с "Нова генерация". След смъртта на Димитър Воев той и Иван Латинов правят "Африка". "Димитър Воев е световна класика. За съжаление, той си отиде точно когато бяхме станали много близки", разказва басистът. През 1998 г. Гюров прави групата "Камион" с Нуфри и Даката от "Паникан Уайаскър".


"Ревю" се завръщат през 2001 г., когато Милена и Васил Гюров се събират отново и заедно с Михаил Пешев от "Нова Генерация" издават албума "10". Скоро след това Милена напуска групата и заминава за Англия. След кастинг, за вокалист е избрана Кристина Серафимова.


Миналата година, редица знакови музиканти създадоха Българската музикална асоциация БМА. Основната цел е да подобри условията, в които се развива българската музика. "Разбрахме, че ако ние не направим нещо за себе си, няма кой да го направи", уточнява музикантът. Повечето от проектите на БМА вече работят.

Освен това Васо е член на управителния съвет и заместник-председател на "Мюзикаутор". Преди време сподели своя теория за това да се направи сайт, от който всеки да тегли музика срещу минимално заплащане. Идеята вече се е превърнала в платформа, която ще заработи през декември.

През 2008 г. басистът участва в телевизионното шоу "Форт Бояр".

С "Ревю" имат доста нови парчета, които ще са факт, след като заработи въпросната платформа.

Скоро музикантът се изяви и в ролята на режисьор с експерименталния филм "Волни до гроб", в който участват негови колеги - Денис Ризов, Ивайло Ранов-Шеки, Димитър Ковачев-Фънки, Цецо Сърмата, Бичето, режисьорът Валери Милев. 53-минутната лента първоначално е трябвало да бъде клип за парчето на "Ревю" за "Клуб 17". Представлява документален разказ за живота на хората и общностите около кафене "Кравай" от 80-те до днес. По-късно музикантът написа и едноименна песен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България