Жените предпочитат шоколада пред секса

https://www.24chasa.bg/Article/2127497 www.24chasa.bg

Жените предпочитат шоколада пред секса, виното и дори марковата козметика, показа скорошно проучване на в. “Дейли експрес”. А днес специално всички пристрастени към него - и жени, и мъже, имат оправдание да се натъпчат до насита. Защо? Защото е празник. Европейският съюз е обявил днешната дата за Деня на шоколада.


На 7 юли 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна. Старият континент за първи път е опитал от горчивата магия на тази храна преди 463 г., а днес европейките се мажат с него, ядат го с люти чушки и чипс.
 Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от английския квакер Джон Кадбъри. Друг гений - Даниел Петер, първи добавил мляко към шоколада. Изчислено е, че човек изяжда средно около 10 000 блокчета в живота си. Като всички хубави неща и шоколадът трябва да се консумира с мярка.


Затова, колкото и да сте пристрастени към шоколада, не следвайте примера на певеца Орлин Павлов, който за деветия си рожден ден “сгънал” 14 шоколада наведнъж. “Всичко обичах да ям. А най-много шоколад! На рождения ми ден приятелите ми знаеха, че не трябва да ми купуват подаръци. Входът беше един шоколад. Събрах около 15–16 шоколада и си ги прибрах в шкафчето в другата стая. Докато децата си играеха, аз влизах тайно и лапвах по няколко парченца. Така за около час бях се справил с 14 шоколада. След това ми беше много зле, но сладко никога не повръщам”, разказва бившият вокалист на “Каффе”.

Жените предпочитат шоколада пред секса

Най-любим му е шоколадът с цели лешници, както и течните шоколади в големи буркани. Такива получил и за тазгодишния си рожден ден на 23 април и проблемите с преяждането не спрели. Две кутии от по 5 кг и 4 по 700 гр били сред подаръците му. Този път се разминал само с обрив по гърба и след пиршеството спрял да яде шоколад за цели два месеца.


Бившият телевизионен водещ прави чудна шоколадова торта. Преди седмица той издаде тайната си рецепта пред “24 часа” в рубриката ни “Гастрогуру”.
Орлин казва, че няма проблеми с топенето на калориите след преяждане със сладкото изкушение. Справя се най-вече с разделно хранене, от което само през последния месец е свалил 4-5 килограма. Освен това ходи на фитнес, тренира бокс и рита футбол.
Друга известна тв водеща също прави торти, в които слага... по половин килограм шоколад. Става въпрос за класическа торта “Сахер”, на която Искра Ангелова е майстор. “Приготвих тортата “Сахер” като подарък за моя любим.


“Сахер” изглежда и се държи като обикновен кекс с шоколадова глазура, но истинската торта, повярвайте, се нуждае от много повече вдъхновение и чувство! Имахме възможността да пробваме най-добрите в сърцето на Виена. Нескромно е, но човекът възкликна, че моята е точно толкова добра. Тайната: в тортата да се набута половин кило много хубав черен шоколад. И всичко останало си идва на мястото. Конфитюрът от кайсии се вари с лимон. Белтъците в блата се бият на сняг. Брашното е съвсем малко. Но най-важното е да сложите половин кило шоколад, великолепен, хубав и качествен, горещ шоколад”, подчертава Искра.

Първият  досег с шоколада е бил неприятен. “Вкуса на имитацията винаги свързвам с онези соцмарципани, които ни пробутваха за шоколад, беше отвратителен. Никога няма да забравя “Кума Лиса”, онзи обидно блудкав ерзац. Чаках Коледа, когато вълшебникът - Дядо все някак успяваше да се добере до “Кореком” и да ми подари приказни огромни шоколади с лешници; малки, искрящи като бижута шоколадчета
в разноцветни станиолени опаковки с картинки на животни. Те се почистваха грижливо, изглаждаха и колекционираха – бяха особено ценни за размяна, шоколадови десерти и, о, най-ценното: шоколадово яйце!”, спомня си водещата на “Нощни птици” по БНТ. Дори и днес с приятелки разменят шоколадови яйца и ги третират като късмети в баница - разглеждат играчката и гадаят какво ще им се случи през годината.


Но за парче истинска торта “Гараш” Искра признава, че ще даде всичко. Спомня си как навремето баща  я хващал за ръчичка в неделя и я водел в луксозната сладкарница “Магура”, където имало чудесни шоколадови мелби “Дипломат” с ром на дъното на чашата и котешко езиче за разкош.
Друг спомен от детството и е как Дядо Коледа  подарява приказен картонен календар с шоколадчета.

“Шоколадчетата побеляха, защото никога не посмях да започна изобщо да ги ям – толкова ми бяха ценни! И онези два шоколада с чудни рисунки на Снежанка и Пепеляшка на опаковката! Бях истински щастлива. Докоснала се до един цветен, пъстър, детски, красив и романтичен образ на любимите ми герои... През шоколада”.
Преди две години телевизионната водеща направи филм за авторката на първата художествена книга с рецепти Лаура Ескивел.

Та ето какво  казала тя за горещия шоколад: „Много хора ме питат защо съм кръстила книгата си “Като гореща вода за шоколад”. А ние просто сме нямали мляко в Латинска Америка: до момента, в който са дошли испанците, кравите не съществуват – и едва тогава сме започнали да пием мляко. Шоколадът се е правел с гореща вода – в точката на кипене. Затова ние имаме такава фраза: “Чувствам се като вода за шоколад”, т.е. до точката на кипене съм стигнал!”


Басистът и фронтмен на група “Ахат” Денис Ризов пък най-много обича от шоколадовите торти да излизат голи момичета. На първия рожден ден на “София мюзик ентърпрайсиз”, която основават Денис Ризов, Димитър Ковачев-Фънки и Иван Несторов-Амебата през 1991 г., от тортата излиза чисто голо момиче, цялото полято с течен шоколад. Гостите на партито ахнали пред екстравагантната изненада.

Въпреки че са минали повече от 20 години оттогава, Денис и днес подарява пълни буркани с течен шоколад на приятелката си, която все още пази в тайна. Любими са му луксозните виенски шоколадови бонбони, които дори носи като подарък от Европа на приятелите си в САЩ. Такива бонбони често му подарявала сестрана на бившата му съпруга Наталия Симеонова - Светлана Сарачилова, понеже знаела, че тв водещият ги обожава. Има и колекция от около 50-60 празни кутии от въпросните бонбони, които грижливо пази в дома си.

Шоколадовите маски и масажи забавят стареенето

 Шоладовата терапия е хит в цяла Европа. Полифенилните съединения в какаото имат свойства, които забавят стареенето на кожата. У нас също много козметични центрове предлагат процедурата, която зарежда вялата и изтощена кожа с енергия и я подмладява.


“Сладка” терапия се прави както на лицето за блясък, така и на тялото. По този начин кожата си набавя необходимите  влага и мазнини. Разликата между козметичния шоколад и този, който си купуваме от магазина, е в това, че козметичният шоколад не съдържа захари, а натурални съставки и затова е силен антиоксидант.
С масаж на лицето се засилва кръвообращението и кожата по-добре абсорбира съставките на какаовото масло. Ако се прави терапия на тялото, в шоколадовата смес се слага бадемово масло. Гъстият мус се намазва гладко по цялото тяло. Той е съставен от “крийо” - най-финия какаов прах в света от Еквадор, и съдържа висока концентрация от антиоксиданти, които правят всякакви чудеса с кожата.

Намазаното тяло се увива в алуминиево фолио и се оставя за два часа да попие безценната храна за кожата.


Разковничето е в какаото на прах. То съдържа минерални соли, борещи целулита, витамини, които хидратират кожата, антиоксиданти за борба със застаряването и кофеин, помагащ за сваляне на излишното тегло.

Козметични свойства на какаото:


- стимулира елиминирането на токсини и участва в трансформирането на енергията;
- антиоксидант, благоприятства реструктурирането на клетките;
- подобрява кръвообращението, заздравява стените на капилярите и благоприятства правилното оттичане на лимфата;
- забавя процесите на стареене на клетките, увеличава здравината и еластичността на кожата;
- стимулира функциите на фибробластите и благоприятства синтеза на колаген и еластин;
- стимулира обонянието, като създава усещане на спокойствие и благосъстояние.

 

Какаовите зърна пазят от рак

Ацтеките познавали какаото от ХIV век. Смятали го за свещено растение - подарък от бог Куатцекоатл. Зърната му се ползвали за обредни жертвоприношения, но и за платежно средство. От зърната приготвяли люта напитка с много подправки. В нея слагали вода, какао, царевица, ванилия и черен пипер. Когато испанските завоеватели превзели Мексико, открили кафявото злато.
Някои съвременни учени смятат, че индианците от Централна Америка, които консумирали много какао, са боледували по-рядко от рак и диабет. Суровите какаови зърна са незаменима храна - не съдържат захар, но в тях има белтъчини, мазнини, въглехидрати, фибри, желязо, калций, магнезий, витамин В, витамин С и Е и други полезни съставки. Какаовото зърно притежава над 400 вкусови компонента. Това е храна антидепресант, която подобрява настроението и повишава двигателната активност. Заради магнезия суровото какао действа детоксикиращо. Има специфичен, леко горчив вкус, който прилича малко на кафе.


Анализирайки данните от 8-годишно проучване, обхванало над 19 000 души, специалисти от Германия установиха, че всекидневната консумация на малки количества черен шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Австралийски учени потвърдиха добрия му ефект върху високото кръвно налягане. Направеният от тях анализ е показал, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки. Шоколадът, и особено натуралният, съдържа флаваноли, които разширяват кръвоносните съдове и улесняват преминаването на кръвта. Специалисти от Китайската академия на науката пък потвърдиха, че шоколадът в малки количества понижава нивата на “лошия” холестерол.

Шоколадова рокля се прави за 3 дни

Докато в световните модни столици дизайнери представят екстравагантните си творения във висшата мода, друг вид творци предлагат нещо още по-нестандартно. Не говорим за ежедневно облекло, а за такова, което може да се изяде - направено от шоколад. Рокли, аксесоари, чанти и дори обувки – за майсторите сладкари няма ограничения.
Първа 47-годишната британка Франсис Куули сътвори цяла колекция от дамски обувки и чанти от шоколад. Моделите са разнообразни – има обувки на точки, едноцветни или шарени.


Сладкарката прави всяка обувка, като налива млечен шоколад с гладък шприц по формичка. Когато шоколадът се втвърди, тя украсява всяка обувка с ръчно направени къдрички и розички.


Отскоро най-сладкото изкушение навлезе и при изработката на дрехи в България. Този път приносът в развитието на модата е на майстори сладкари от Пловдив. Те претвориха 700 кг първокласен белгийски шоколад в пищни дамски рокли.


Както в традиционните облекла, така и тук има цветово разнообразие. Вкусните дрехи са предимно в кафявата гама – от светла мока до тъмен шоколад. За изработката на една такава рокля са необходими два-три дни. Съхранението  става не в гардероба, а в хладилни камери при температура нула градуса.


За разлика от ефирните материи, които сме свикнали да носим през лятото, тези от шоколад са доста по-тежки, но пък ухаят страхотно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на