Да уволним Лила за половин голо дупе, а Берлускони?

https://www.24chasa.bg/Article/212783 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Интервю с Божидар Димитров министър за българите в чужбина

- Г-н Димитров, защо отменихте в последния момент визитата си в събота в Македония? Обещахте да смените българската гражданка Спаска Митрова, която е в македонски затвор заради семеен спор. Страх ли ви хвана, или ви посъветваха да не се месите в този случай?

- За съжаление скопските власти не ме искат в затвора, а и знаете моята сила на убеждение. Боят се, че подаващите молби за българско гражданство ще станат много повече. Това на шега. Истинската причина да не тръгна е, че трябва да присъствам в събота на 25-ото юбилейно издание на “Аполония” в родния Созопол.

Иначе очаквам в началото на работата на Европарламента Спаска да бъде освободена за добро поведение. Оказа се, че е невъзможно македонският президент да я помилва, тъй като от година няма това право.

- Вие сте изкушен от темата за Македония. Добър тон ли е точно вие да настоявате да сте първият министър от новата власт, който да прави посещение там и когато то е обявено, да се отказвате?

- Трябваше да присъствам на откриване на възстановено германо-българско военно гробище. Планирах да пътувам неофициално, възползвайки се от моралното си право да бъда там, тъй като всички български военни гробища в Македония са възстановени от моето сдружение “Плиска”. Освен това българската част на това гробище в Прилеп аз я открих и при първа възможност ще отида там.

- Кой в правителството на Борисов може да стопли отношенията с Македония? Вие открито си позволявате да критикувате властите в Скопие. Борисов, още преди да стане премиер, предизвика скандал с изказване, че ще превзема Македония отвътре.

- Стоплянето на отношенията между България и Македония зависи единствено от правителството в Скопие и как ще се казва премиерът, който ще направи това, още не ми е известно. Ние винаги сме проявявали благосклонност към Македония. Третираме я - и това е може би неправилно - като по-малка сестра.

Прощаваме й всички глупости и непрекъснато твърдим, че ще гласуваме за членството й в ЕС и НАТО. Македонците не могат да се похвалят с проблем, който да не сме им решили. Напротив, те създават редица проблеми на българите там. Преследват се както организациите им, така и сънародниците ни поотделно. Случаят "Спаска Митрова" е доказателство за това, последният от една верига и преля чашата на несправедливи обвинения към българи, към тяхното арестуване за постъпки, които не са извършили или не заслужават затвор.

Македонските власти поддържат и език на омразата в медиите. Ако човек чете македонските вестници, ще види, че някакъв вълк, някакъв звяр е надвиснал над Македония и иска да я изяде. И това при положение, че има далеч по-реални врагове, които им причиняват сериозни неприятности. Например Сърбия.

Езикът на омразата е една от кражбите на историята. Македония не само че краде българска история, но представя в негативна светлина българското присъствие там, присвоявайки някои наши за Гоце Делчев и Даме Груев. В същото време непрекъснато говорят за българска окупация на Македония, която започнала още пред VII век. Т.е. те трябва да си променят позициите по ред въпроси в рамките на европейските принципи и правила за взаимоотношение между държавите. Всички тези неща неслучайно са вписани от Европарламента като условия за приемане на Македония в ЕС.

- Като министър, отговарящ за вероизповеданията, как приемате протеста на Светия синод срещу концерта на Мадона?

- Както е известно, църквата е отделена от държавата. Що се отнася до Мадона, това си е лично мнение на синода. Лично аз не обичам Мадона и няма да я слушам. Но България е светска държава и всеки, който обича Мадона, да отива да гледа.

- Ако колеги министри ви попитат да спазят ли съвета на църквата “Бъдете мъртви за греха Мадона!”, какво ще ги посъветвате?

- Греховете се изкупуват. Това няма да бъде много голям грях, затова няма да отидат в ада. Най-много в чистилището да постоят малко и да влязат в рая, но аз не съм сигурен, че в рая е много интересно.

- Преди дни ви се наложи да вземете отношение по поведението на още една хубава жена – българи от Чикаго изпратиха открито писмо с искане да бъде отзован консул Лила Георгиева заради неподобаващ морал. Визират се нейни еротични снимки в миналото. Ще бъде ли върната Георгиева в България?

- Назначенията на консули се извършват от Външно. Министър Румяна Желева вероятно правилно е преценила, че изтърпяното наказание от г-жа Лила ... тя сега се е омъжила и не знам как се казва, е достатъчно. Наистина човек не трябва да се наказва цял живот за една постъпка.

Освен това желанието на нашите сънародници, които се оказаха общо трима, е съпроводено с искане за връщане и на останалите 6-има българи, които работят в консулството, и на тяхно място да бъдат назначени емигранти. Това не ми харесва, прилича ми на “стани да седна”. Консулите трябва да са от България, защото те са връзката с държавата.

А и има нещо друго, за което не се говори. Видях тази снимка. То не е цяло дупе, а половин дупе и даже облечено с прашки. Правят се опити да се въведе англосаксонският морал, който осъжда всяко, дори леко фриволно поведение в сексуалната сфера. Действително в страни като Англия, Германия, Норвегия, Швеция за такова поведение човек излиза от политиката. Но нека да не забравяме, че в южните страни, където почти всички храни са афродизиак и по-топлият климат предразполага към по-висока сексуална активност, има друг морал, който може би ние трябва да следваме. Ако г-жа Лила трябва да се махне, защото си е показала половината дупе, какво трябва да кажем за г-н Берлускони, който се снима гол във вилата си с куп красиви мацки. Че ние на кол ли трябва да го набием, след като вече сме в държава от ЕС. Защо тези моралисти не скачат срещу него? Защо не скачат срещу г-жа Саркози, която не си е снимала само половината дупе, а чисто гола? Какво да кажем за г-н Папандреу, който преди избори се изгуби с една стюардеса, която може да му бъде дъщеря, и въпреки това гърците го избраха със 72%. Така че не бива ние като южна страна да се правим на англосаксонци.

- Само за Лила ли ви писаха през този месец, откакто сте министър, българи зад граница?

- Не, срещнах се с много хора. Понеже е отпускарски сезон, повечето представители на землячески организации, църковни и училищни настоятелства са тук и разговаряхме. Живеех с представата, получена от вестниците, че за разлика от други нации те не се поддържат. Тази теза обаче излезе невярна. Точно както през Възраждането те се организират около църквата, правят неделно училище. Самите те казват, че общността им не е от хора, които мият чинии, изглежда, това е израз на емиграцията. В момента, в който се установят и спечелят позиции, те започват да мислят как да запазят своята българска идентичност.

- Говорите за утвърждаване на български общности в чужбина и въобще не споменавате стратегията на предишното правителство за връщане на сънародници от новата емиграция в родината. Да разбираме ли, че по този въпрос няма да има приемственост?

- Има 125 000 нови безработни от началото на годината. Къде да се върнат тия хора? Какви са тези наивни неща. Писала стратегия Емилия Масларова. Аз не смятам хората в Западна Европа за емигранти. Ние на практика живеем в една държава ЕС и те просто са на работа там.

- Малко си противоречите – за заминалите българи няма работа, а сте готов да дадете от раз български паспорти на 60 000 чакащи с години чужди граждани от Македония и Молдова.

- Който желае, ще се връща в България, стига да е доволен от условията. Това е лично решение на всеки. Няма да се върне лекар, който се смята за добър специалист.

- Може би ще се върнат строители от Испания във Видинско и ще се борят за работа с получили току- що български паспорти македонци и молдовци.

- Да, пазарът решава всичко. В моята стратегия заотпушване на залежалите с години молби за българско гражданство съм написал – никакви привилегии, никакви заселнически програми. Имайте предвид, че те идват от страни със заплати от 15-25 долара. За тях в България е изгодно. Македонските българи и сръбските продават изгодно имотите си и с парите от един апартамент могат да купят 3 в Червена могила, Радомир. Там има много с разбити стъкла, строени навремето за работници. Сега един апартамент там се продава за 1500 лв.

Говоря за конкретен случай – македонско семейство е купило 3. Работят в София и казват - идва се бързо по автострадата. Нито един от бесарабските студенти не се връща.

- Няма ли опасност при такова масово и бързо даване на гражданство България да стане трамплин за бандити към Европа?

- В концепцията си съм отговорил на всички критики, които корумпирани служители от 6-те ведомства, занимаващи се с въпроса, отправят. Те са измислили 3 неща, които не са верни. Първото е, че така престъпници ще влязат в ЕС. Те и сега си влизат с български паспорт, но не издаден по каналния ред. Престъпник не може да чака 4-5 г. Тези, които толкова време чакат за български паспорт, са обикновени, трудови, честни хора. И дали са престъпници, веднага може да се провери в масива на ДАНС, МВР или Интерпол. Престъпниците не подават молби и не чакат. На тях паспортите им ги носят вкъщи.

Второто обвинение, че ще увеличат безработицата, също е несъстоятелно. Ако няма места, няма да идват. Но защо да внасяме виетнамци, както стана миналата година, вместо да дойдат такива българи. Мисля, че и Европа ще бъде по-доволна, защото виетнамците ще се оженят за циганки, както правеха едно време, за да останат в България.

 

CV

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г.

Завършил е история и археология в Софийски университет. Специализирал е в Института за древни текстове в Париж и в Школата по палеография и дипломатика във Ватикана.

Директор на Националния исторически музей от декември 2001 до 2009 г. Заемал е също този пост от 1990 до1999 г.

Председател на Националния съвет за опазване на паметниците на културата при Министерство на културата.

Водещ на предаването "Памет българска” в Канал 1.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо