Лихви по кредити се върнаха на нива отпреди кризата

https://www.24chasa.bg/Article/2130044 www.24chasa.bg
Банките непрекъснато се конкурират за нови клиенти.

Ниски ли са лихвите по кредити в България? Ако питате онези, които ги изплащат, категоричният им отговор ще бъде “Не, дори напротив!”. Това ще кажат вероятно и тези, които тепърва кандидатстват за заем. Затова може би призивът на управителя на БНБ Иван Искров банките да внимават с по-натъшното понижение им се струва не на място.

Гуверньорът имаше предвид най-вече лихвите по кредити за нови клиенти, с които банките искат да ги привлекат. В последната година-две финансиращите институции непрекъснато обявяват промоции по заемите за домакинствата - заради слабото кредитиране, свръхликвидността, която не носи доходност, засилената конкуренция.

Какво показват фактите?

Лихвите по новите потребителски и жилищни кредити са на нивата от 2007 г. - преди кризата да се развихри и да донесе вълна на драстично повишение.

Това показват осреднените данни по години на БНБ. Те се отнасят за най-популярните като срок кредити - а именно потребителските над 1 до 5 г. и жилищните над 10 г.

Така например средните лихви при жилищните кредити в евро са 7,29% към май 2013 г. при 7,34 на сто през същия месец на 2007 г. При заемите за дом в левове сега са дори по-ниски отколкото преди 6 г. - съответно 6,83 и 8,38 на сто.

Вижте таблицата в уголемен размер ТУК.

Като цяло тенденцията в последните 1-2 г. е за понижение на лихвите. Според данните за май 2013 г. нивата по новите заеми за домакинствата вървят надолу с много малки изключения.

На годишна база средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове спада с 0,46 пункта до 10,75%, по жилищните кредити в левове - с 0,59 пункта до 6,84%, а по жилищните в евро - с 0,34 пункта до 7,20%.

Годишният процент на разходите също спада. При потребителските кредити в левове намалението е с 0,59 пункта до 12,14%, при жилищните в левове - с 0,45 пункта до 7,67%, а по жилищните в евро – с 0,22 пункта до 7,98%.

На месечна база поевтиняват жилищните кредити. През май спрямо април 2013 г. лихвите при тези в левове спадат с 0,03 пункта, а в евро - с 0,15 пункта. При потребителските в левове обаче е отчетено леко нарастване - с 0,20 пункта.

Бърз преглед на промоционалните оферти показва, че нивата по новите потребителски заеми тръгват от 9%, но пък може да достигнат до 16-17%.

А най-изгодните условия не важат за всички. Обикновено са за клиентите, на които заплатата се превежда по сметка в банката. В повечето случаи се иска поръчител, а за по-високите суми - двама. Някои банки искат за обезпечение залог на финансов актив, например депозит. Някои трезори дават облекчения за държавни и общински служители.

Често се предлагат отстъпки при ползване на пакетни услуги. Те включват превод на заплата в сметка в банката, автоматично плащане на комунални услуги, ползване на кредитна карта или застраховка.

Подобни облекчения се дават и при жилищните кредити. При промоционалните условия по тях лихви започват от 4,5-5%. Останалите стигат до около 8%. Част от продуктите са с по-ниски такси, при други са премахнати някои. Има банки, които предлагат различни варианти на лихвения процент, от които клиентът може да избира - дали да са фиксирани за определен период, или променливи за целия срок.

При втория вариант плаващата лихва се формира на база на пазарен индекс (Софибор или Юрибор) или базисен лихвен процент на банката плюс надбавка. Все повече банки залагат на пазарен индекс при изчислението на плаващите лихви. Плюсът е, че промяната може да се следи от всеки и движението нагоре или надолу е обусловено от пазарни фактори.

Последната година хит и за банките, и за клиентите станаха кредитите с фиксирана лихва за определен период или за целия срок на договора. Появиха се много такива предложения.

Според експерти клиентите имат интерес към тях, защото така получават предвидимост - знаят, че вноската им няма да се промени до края на периода за изплащане.

Те обаче са рискови. Банките трябва да внимават с тях, предупреди още Иван Искров. (Какво казва още управителят на БНБ и колегата му - шефът на ЕЦБ - виж долу.)

При кредитите с първоначално фиксиране на лихвения процент тенденцията е подобна. Лихвите по жилищните в левове са 6,64% към май 2013 г. при 6,74 на сто към същия месец на 2007 г. При потребителските нивата са съответно 9,43 и 9,95%.

По принцип тези лихви са по-високи в сравнение с променливите. И това е нормално. Фиксирането означава по-голям риск за банката - тя не може да променя лихвата независимо от пазарните условия и желанието си.

Риск носи и клиентът - той се съгласява на определен размер, който в бъдеще може да се окаже много висок спрямо пазарните нива.

По депозити може да паднат до 3%

ВЕНЕТА НАЧЕВА

“Лихвите по депозитите в България постепенно ще се изравняват с доходността по срочните влогове в другите страни от ЕС”, казва Явор Ачев, мениджър на Pioneer Investments за България. Лихвите по депозитите постепенно ще падат и ще стигнат около 3% за година.

Според анализи на компанията през 2014 г. доходността по депозитите за домакинствата ще е близо 3,71%. Средната лихва по влоговете за фирмите ще е от около 1,60 на сто. Очакванията до края на тази година са доходността по депозитите за гражданите да се задържи на около 3,92%, а за бизнеса – 1,75.

В същото време поскъпването на стоките и услугите постоянно изяжда спестяванията. Изчисленията по данните на НСИ за инфлацията сочат, че средногодишната за 10 години назад е 5,28%. “Така реализираната доходност по депозитите е под процента на инфлация”, казва още Ачев. Затова прогнозата е, че спестяванията ще се насочат към доходност чрез взаимни фондове, както е станало и в другите източно европейски страни през последните години.

“Когато инфлацията тръгне нагоре, тогава ще се появи интерес и към тези инструменти”, каза главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян.

 Искров: Иде краят на ниските лихви. Марио Драги: Далече е!

Банките трябва да внимават с по-нататъшното сваляне на лихвите по кредитите, предупреди в началото на миналата седмица управителят на БНБ Иван Искров.

Той визира засилената конкуренция между банките, която води до понижаване на нивата за нови клиенти. Целта им е по този начин да стимулират замрялото кредитиране на фона на свръхликвидността им.

Искров се обоснова със световната тенденция. На среща на най-големите банки е бил направен изводът, че централните банки вече са направили достатъчно за адаптиране на икономиките в годините на криза чрез значително по-ниски лихвени проценти. Те дали да се разбере, че идва време да се отчете и влиянието на инфлацията особено в големите световни икономики. Само преди няколко дни същите сигнали за затягане на паричната политика дойдоха и от страна на Федералния резерв на САЩ, добави гуверньорът на БНБ.

Той допълни, че кредитополучателите искат все по-ниски лихви, но трябва да се държи сметка и за интересите на вложителите.

Искров предупреди още банките, че трябва да внимават и с продуктите с фиксирана лихва. При затягане на паричната политика основно чрез рисковата премия на страната и чрез всички други фактори, които влияят на цената на пасивите, това ще се отрази върху цената на финансиране на българските банки, допълни управителят на централната ни банка.

Няколко дни по-късно обаче от Европа дойдоха други сигнали.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че краят на ниските лихви не е дошъл.

Излизането от сегашния период на исторически ниски лихви е твърде далече, заяви Драги на пресконференция в края на заседание по паричната политика на ЕЦБ. На него бе взето решение водещата лихва в еврозоната да бъде оставена без промяна на досегашния й исторически минимум от 0,5%.

Драги отбеляза, че лихвите ще останат на сегашното равнище, та дори и може да бъдат понижени за дълъг период.

Изявлението на Драги съвпада до голяма степен с това на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке от края на миналия месец, който също изтъкна, че не се предвижда скорошно повишение на основния лихвен процент.

Драги уточни, че е била обсъждана възможността водещата лихва да бъде намалена още, но в крайна сметка не се е стигнало дотам. Той посочи още, че ЕЦБ може да обмисли намаляване на лихвата по депозитите на банките в желанието си да стимулира кредитирането.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Краят на традиционният есенния фестивал в Китай предизвика огромно задръстване от автомобили в близост до Тол-станция на магистралата в Женгжу, провинция Хенан, Китай. Снимка: REUTERS /

Бизнесменът Тодор Хаджижеков, станал известен с прякора си Тотко Поршето, който бе погнат за нелегална фабрика за цигари край Костинброд, е оправдан тихомълком! След шумната акция през декември 2012 г. по разбиване на тайния цех Хаджижеков е оневинен окончателно, а сега с юристи подготвя иск срещу прокуратурата за 100 хиляди лева,

Със здрав банкет и кючеци на Азис загря отборът на "Атлетик" (Куклен) за мача с "Левски". Днес храбрият аматьорски тим ще посрещне "сините" в двубой от турнира за Купата на България. За отбора от малкото градче, разположено в полите на Родопите, това ще бъде най-големият мач в цялата му история. Срещата ще се играе в Пловдив,