Ценен имот на В. Златев в списък за крадене

https://www.24chasa.bg/Article/213104 www.24chasa.bg
Имотът, който искали да присвоят измамниците. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Изключително ценен имот на пъпа на София е бил в списък за крадене, но МВР е успяло да осуети фалшифицирането на документите за продажба.

Двуетажната сграда, която е собственост на "Агрохолд" - фирма на Васил Златев, баща на известния бизнесмен Валентин Златев, се намира на ул. "Сан Стефано".

Мошениците направили фалшиво пълномощно от името на Васил Златев
и само реакцията на полицията и прокуратурата предотвратила измамата. В ареста са 7 души, сред тях и адвокат Силвия Илиева. Бандата била вече продала и жилище на възрастни столичани.

Банда измамници се опитали да продадат с фалшиво пълномощно сграда, чийто собственик е фирмата "Агрохолд" на Васил Златев, баща на бизнесмена Валентин Златев, научи "24 часа".

Виж видео от ареста в галерията. (натисни върху фотоапаратчето горе вдясно)


Имот на Златев харесан от измамници

Имотът се намира на ул. "Сан Стефано" 6 в София и в него преди време се намирало украинското посолство. Негов собственик от няколко години е фирмата “Агрохолд”.

Знаем за случая, бяхме предупредени от полицията, че сградата е в списък на престъпна група, заявиха от фирма "Агрохолд".

Ценен имот на В. Златев в списък за крадене

Никой в МВР и прокуратурата не се нае да коментира информацията, която изплува покрай вчерашното официално съобщение за задържана престъпна група за имотни измами.

Една от общо трите жени, участвали в групата, крие лицето си.
Една от общо трите жени, участвали в групата, крие лицето си.

Уличените са били задържани в кантората на столичен нотариус в момент на изповядване пак с фалшиво пълномощно на друга сделка с апартамент в жк Св. Троица, чиято данъчна оценка е 63 хил. лв.

ИВАН СМОЛЕЦОВ
ИВАН СМОЛЕЦОВ

Жилището е с площ от 85 кв. м и е собственост на Иван и Свобода Смолецови. Те живеят на друг адрес в София, а въпросното жилище отдавали под наем. В момента там живеел хърватин.

Ценен имот на В. Златев в списък за крадене

Иван Смолецов също заяви, че в понеделник полицаи са го предупредили, че се е готвела продажба с измама на апартамента им в жк Св. Троица.

Видео: МВР-пресцентър

МВР съобщи, че по случая са прибрани 7 души, сред тях 3 жени. Повечето са от София, има и родом от Лом, Радомир и Бяла Слатина. Почти всички задържани са криминално проявени. Регистрирани са в полицията за измами, фалшифициране на документи, сводничество.

Единственият без досие е мнимият купувач на апартамента на Смолецови. В колата на един от задържаните е намерено и пликче с кокаин.

За сделката с апартамента е бил получен сигнал в полицията.

Оттам отказаха да съобщят кой го е подал. Започнало разследване, в което участвали около 30 души. Разработката е била наблюдавана лично от зам. градския прокурор Роман Василев и негови подчинени.

"Първо са се сдобили с препис от нотариалния акт. После са изготвили фалшиво пълномощно, чрез което са се снабдили с необходимите документи за осъществяване на сделката - данъчна оценка, издадена на 3 август, скица и др. После са решили чрез посредник да разговарят с нотариус", разказа шефът на сектор "Икономическа полиция" Апостол Славов.

Според почерковата експертиза подписът, положен под пълномощното, не е на Смолецов. Той не е посещавал кантората, в която документът е бил заверен, допълни Апостол Славов.

6-има от групата са били задържани на място, в кантората на нотариуса, където пристигнали с 3 автомобила.

Един от най-изненаданите и уплашените при ареста на бил нотариусът, който обаче не е замесен в престъплението, разкри Апостол Славов.

По-късно зад решетките попаднала и адвокат Силвия Илиева-Спасова. Тя е регистрирана в Софийската адвокатска колегия.

"За нейната роля в схемата е редно да се произнесе прокуратурата. Силвия Илиева е участник в тази група. Тя през цялото време контролираше процеса на изготвянето и съставянето на всички документи. Както на истинските, така и на фалшивите. Тя има и помощник в кантората, който е сред задържаните", коментира полицейският шеф.

"Използвате това, че съм регистрирана в полицията, за да ме натопите", заявила юристката на разследващите.

Полицаите извършили множество претърсвания и изземвания на документи, послужили за подготвянето на продажбата на апартамента на Смолецови.

И пълномощното за сградата на Златев, и това за апартамента на Смолецови са заверени в провинциални кантори от помощник-нотариуси, научи "24 часа". По неофициална информация единият документ е бил заверен в нотариалната кантора на настоящ депутат.

Той обаче не бе открит за коментар и затова "24 часа" не съобщава името му.

Другото пълномощно е било заверено от помощник- нотариус в Ботевград.

Има данни, че групата е подготвяла продажбата и на друг апартамент в центъра на София, съобщиха разследващи.

В петък седмината ще бъдат изправени пред Софийския градски съд, който ще реши дали да ги остави в ареста.

ПЕТЪР ГРИГОРОВ

 

Смолецов сваля шапка на полицията, спасила дома му

Добре че хванаха измамниците, преди да са направили сделката. Иначе пиеш една студена вода и няма какво да направиш. Шапка им свалям на полицаите! Явно съм късметлия.

Toва каза 65-годишният Иван Смолецов, който за малко да остане без апартамента си.

"В понеделник вечерта ми се обадиха от полицията. После дойдоха вкъщи.

Показаха ми документи, копия от нотариалния акт и скици", разказва потърпевшият Смолецов.

"Лошо ми стана. Сърцето ми взе да бие. Представяте ли си какво е да се събудиш един ден и да са ти взели жилището", още преживява ужаса софиянецът.

Мъжът каза, че документите били подписани, но не от него. Разписал се пред полицаите, за да им покаже разликата.

Смолецов няма представа откъде мошениците са се сдобили с документите за жилището му.

С тях се занимавала жена му Свобода, която в момента е на море. Той не изключва възможността някой брокер да ги е щракнал скришом или пък да има замесен нотариус в далаверата. Не е разпознавал измамниците по снимки, а и се съмнява да ги познава.

"Полицията ги дебне от една година. Сигурно са изпечени мошеници и случайно са попаднали на мен, а аз просто съм извадил късмет", смята Смолецов.

В семейния апартамент в кв. "Света Троица" в момента живее наемател хърватин. Жилището е 85 кв. м. Иван и Свобода имат син и дъщеря, и двамата живеят в чужбина.

"През 2002 г. го купихме. Синът ни трябваше да си дойде от Испания през август, за да му го прехвърлим, но не успя", разказа Смолецов.

"Три години съм работил в Либия и Германия като кранист. Спестявал съм лев по лев. После дълго правихме ремонт. Нали трябва нещо да оставим на децата", споделя той.

ИВА ГРИГОРОВА

 

Прокурор Чавдар Ангелов: В петък ще искаме арест за групата

- Г-н Ангелов, колко са задържани заради измамата с апартамента на семейство Смолецови?

- 7 човека са задържани за 72 ч. Повдигнати са им обвинения по чл. 321 от Наказателния кодекс - за организирана престъпна група за имотни измами. В петък ще поискаме от съда да ги задържи под стража.

- Каква е най-общо схемата, по която са действали?

- Не бих искал да влизам в подробности, тъй като разследването не е приключило. Най-общо сделката за апартамента е щяла да се осъществи с пълномощно, което е нотариално заверено, но в него подписът на упълномощителя е фалшив. Той не е присъствал на заверката. Жилището е щяло да бъде прехвърлено на човек от групата, а впоследствие най-вероятно е щяло да бъде продадено на добросъвестен купувач.

- Нотариусите, заверили пълномощните, подведени ли са под отговорност?

- На този етап не.

- Кой каква роля е изпълнявал в групата?

- Ролите са били различни - един набавя документите, други се явяват продавач и купувач, трети - куриер и т.н.

НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ

 

Aпостол Славов, шеф на Икономическа полиция: Пазете си нотариалните актове за жилищата

- Г-н Славов, откъде измамници вземат данните за имоти, които искат да откраднат?

- Нотариалният акт се пази на 4 места. Препис от него може да бъде взет и от публичния регистър. Всеки може да вземе такъв срещу такса. Никой не те пита "ти какъв си на имота, та питаш". Така често тръгват схемите с измамите.

- Какво друго помага на мошениците?

- Ако хората не са решили да извършват дейности с имота си, въобще не трябва да си вадят нотариалния акт оттам, където са си го скрили. Показването му на други лица, копирането и даването му на брокери, без да е необходимо, е изключително опасно. На второ място, хората не бива да си дават безразборно личните данни. Един идва за анкета, друг за кампания за сираци, трети - за томбола. И хората си вадят личните карти, показват ги. Това не бива да се прави.

Често измамниците правят номер и с молби за социални помощи, като карат хората да се подпишат уж на два екземпляра. Първият лист е молба, обаче долният често е пълномощно. Така подписът вече става истински и човекът изгаря.

- А ако все пак решат да продават имот?

- Добре е сами да следят процеса, а не само да дадат документите на някого, който им се представя за брокер. Нека проверяват периодично ваден ли е препис от техния нотариален акт. Това е сигнал, че нещо се случва. Другото, което могат да направят, е да питат в общината дали някой е вадил без тяхно знание скица на имота. Измамниците разчитат най-вече на това, че хората не се интересуват.

- За какво друго трябва да се внимава?

- Ако вземат заеми от физически лица или от финансови къщи, някои искат в залог нотариален акт. Това в никакъв случай не бива да се прави.

ВАСИЛИЙ ДРУЖИНИН