Велислава Дърева: Гражданска война? Държавата може да бъде срината и без нея

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/2134511 www.24chasa.bg
Велислава Дърева СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

С Велислава Дърева разговаря Пенчо Ковачев

- Когато след 1989 г. започнаха първите митинги и протести, Петко Симеонов - един от лидерите на СДС тогава, каза, че в България спонтанни са само абортите. Сегашните протести какви са, колежке Дърева - спонтанни или добре организирани?

-Въпросът не е дали протестите са спонтанни, или организирани, а че са подменени. Тази подмяна започна след третия ден. Дотогава нямаше разделение, хората бяха заедно на площада и никой не наричаше никого “боклук”.

- Твърдите, че хората щели да се разочароват, когато разберат кои са лидерите на протестите. Ако знаете кои са тези лидери, бихте ли казала имената им?

- По делата им ще ги познаете, се казва в Библията. Най-лошото ми предчувствие е, че протестиращите, без да подозират, са параван, зад който, там някъде в сенките, стоят едни други хора и “направляват процеса”. Все същите “експерти на прехода”, които почти четвърт век ни поучават и назидават, надменни и непогрешими. Че протестиращите срещу олигархията, без да подозират, ще бъдат превърнати в инструмент на същата тази олигархия, на нейния хищен апетит за власт и разбогатяване и главно – на нейния интерес всичко в тази държава да бъде сринато. Като за целта трябва да бъдат сринати устоите на държавата - конституцията и парламентарната република. И нищо по-малко. Защото само те се пречкат на олигархията и нейната алчност. Прочетете “евангелието Прокопиево” – “България 2.0 срещу България 1984”, и нека си поговорим отново.

Все едно Чичолина да се бори с порноиндустрията, както каза един млад колега.

- Протестите против пра вителството и протестите в негова подкрепа все повече се ожесточават. Докъде ще стигне това противоборство?

- Не хората се ожесточават, ожесточава се противопоставянето на една част от олигархията срещу друга част от олигархията. Грешката на правителството е, че не си постави ясен хоризонт - примерно до евроизборите 2014, и какво точно ще направи през това време.

От самото начало беше ясно, че на това правителство няма да му бъдат дадени не 100 дни толеранс, 100 минути няма да му бъдат дадени. Със или без скандала “Пеевски”, по какъвто и да е повод, както и без повод. Тук идва класическият въпрос: “На кого е изгодно?” Най-изгодно е на ГЕРБ,

които, първо, не могат да се примирят, че са парламентарна опозиция. И още по-първо - гони ги панически ужас, че техните безобразия и престъпления ще бъдат извадени на светло. Изгодно е за провалената българска десница, която се самоуби зрелищно, а сега плаче, че не е в парламента.

- Възможна ли е гражданска война в държавата?

- Държавата може да бъде срината и без гражданска война.

Достатъчно е за кефа на Борисов утре да се втурнем в светкавични избори, които ще възпроизведат същата картина, след тях - протести и нови избори напролет, после пак протести, избори следващото лято и т.н. по спиралата надолу. А държавата е в колапс, и то тъкмо поради управлението на ГЕРБ.

- Как оценявате поведението на Бойко Борисов и ГЕРБ? Ако продължават да са извън парламента, депутатите няма да получават заплати - това няма ли да породи напрежение в групата и докъде може да доведе то?

- Заплатите са най-малкият проблем за ГЕРБ. Пука му на Борисов за депутатите, за него те са само един инструмент. Истината е, че парламентът е заложник на капризите, страховете и непомерните амбиции на Борисов, както и на олигархията, която го произведе в своите колби. До оня ден всички питаха защо Доган не ходи на работа в парламента, сега никой не пита защо 97 депутати не ходят на работа. Не само не пита - не ги съди.

- Няколко известни лица от ГЕРБ вече обявиха създаването на нов политически проект. Има ли опасност ГЕРБ да се разцепи?

- “За да се разпадне ГЕРБ, значи да се разпадна аз. За да се разцепи ГЕРБ, трябва да се разцепя аз. Докато съм жив, аз ще давам насоките в ГЕРБ”, каза “най-големият демократ” Борисов. Дивна перспектива! Такова чудо и Тодор Живков не си е позволявал! Които си търсеха диктатор - намериха си го.

- Не е ли прекалeно несигурно и рисковано работата в парламента и съдбата на правителството да се крепят на един глас от “Атака”, след като е очевидно, че лидерът на партията Волен Сидеров няма да промени агресивния си стил на поведение? Европа ни подсказа, че няма да търпи такова поведение...

- Аз съм последният човек, от когото ще изтръгнете добра дума за “Атака”. Но! Едно е да отидеш на работа в парламента и да се регистрираш (което е нормална практика за всеки парламент), съвсем друго е да си част от управляващите (което “Атака” не е). ЕНП не е Европа. ЕНП демонстрира изумително лицемерие. ГЕРБ управляваше официално с “Атака”, Борисов благодареше напоително на Сидеров за поредната подкрепа на поредния вот на недоверие, ЕНП мълчеше съучастнически. ЕНП мълча така и по времето на Костов, който управляваше , с Българския демократичен форум (официалните приемници на легионите на Иван Дочев), зам.-председателят на БДФ Муравей Радев беше вицепремиер на Костов, председателят на БДФ Дянко Марков обяви от парламентарната трибуна, че антиеврейските закони са върхът на справедливостта и човеколюбието, а вицепрезидент на ЕНП беше Надежда Михайлова. Точно толкова фрапиращо е лицемерието на двама чужди посланици, които директно се намесват във вътрешните работи на България.

- Какво ще последва в БСП, ако сегашната конфигурация се срути?

- Всички плачат за дясното, като че ли това е най-големият проблем на една държава, в която 90% от хората живеят мизерно, имат социални очаквания и леви възгледи, а не виждат силна левица, която да ги защити. Каквото и да се случи, БСП трябва да се възвърне към себе си, към левите ценности и принципи. Ако БСП не го направи, ще го направи някой друг.

- В дясното пространство има сериозно раздвижване - нови лидери, нови партии, нови заявки за обединение. Ще се случи ли нещо смислено в тази част на политическия спектър?

- Не знам. Нямам отговор защо българските зелени се титулуват “десни”, катонавсякъде по света зелените са леви. Нямам отговор що за реформаторски блок е този, в който е партията на Касим Дал и Корман Исмаилов – партия, която е проектът на Ердоган с всичките хубавини на неоосманизма.

ВИЗИТКА

Завършва журналистика в Софийския университет.

Има специализации по телевизия, документално кино, изкуство и култура, международна политика.

Започва работа в пловдивския вестник “Комсомолска искра”, публикува материали и във в. “Народна култура”, “Стършел”, АБВ, “Пулс”, сп. “Отечество”, “Общество и право и др.

След 1989 г. работи във в. “Дума”, откъдето неколкократно е уволнявана. Сега пак е коментатор във вестника.

Била е депутат от БСП в 37-ото НС

Носител е на наградата на СБЖ и на награда “Черноризец Храбър” на Съюза на издателите на всекидневници

  • Братя македонци, с юмруци ли ще влезете в Европа

    Братя македонци, с юмруци ли ще влезете в Европа

    Буквално с няколко часа се разминаха две събития в Северна Македония, които на пръв поглед нямат нищо общо. В сряда в град Струмица е бил пребит гражданин с български произход и той се е оплакал в генералното ни консулство в Битоля. А междувременно в четвъртък и петък в Скопие заседава онази комисия
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство