Ден 26-и, протестиращи: Знамето на бившия партиен дом е паднало = правителството ще падне (галерия+видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/2134588 www.24chasa.bg
Снимки: Теодора Кирилова

21:20 часа Хилядите протестиращи в столицата срещу правителството на Пламен Орешарски достигнаха до моста на бул. „Ситняково" и се отправиха отново към Орлов мост. Тази вечер те не достигнаха до Площада на авиацията. Развявайки български знамена и скандирайки непрекъснато „Оставка" недоволните граждани потеглиха към Орлов мост, където движението е блокирано. Там ги очакват други групи протестиращи, които не потеглиха по-рано по бул. „Цариградско шосе".

21:10 часа Протестиращите се спряха за момент пред Полиграфическия комбинат на бул. „Цариградско шосе", клекнаха заедно и се изправиха поетапно в т.нар „мексиканска вълна".

Изправяйки се, събралите се недоволни граждани скандираха „Оставка". Те продължават своето протестно шествие, което едва за трети ден от началото на протестите продължава по бул. „Цариградско шосе" към хотел „Плиска".

По пътя си протестиращите бяха поздравявани от излезли на терасата хора от жилищните блокове по булеварда, които пляскаха, развяваха знамена и скандираха заедно с протестиращите „Оставка". Полицейското присъствие в района на протеста е засилено.

20:50 часа Хиляди протестиращи потеглиха по бул. „Цариградско шосе" от Орлов мост към хотел "Плиска" в столицата. Те блокираха движението във всички посоки на Орлов мост. Там бяха посрещнати от друга група недоволни граждани с плакат - „Граждани срещу мафия".

Шествието избира да продължи по бул. „Цариградско шосе" за трети път, като предишните дни недоволните граждани изразяваха позицията си пред централите на политическите партии.

Хилядите граждани продължават да скандират „Оставка", да развяват български знамена, да освиркват правителството. Във въздуха са издигнати лозунги, като на един от тях е изписано - „Ай сиктир, да им свирим 26 дни под прозорците, да не са Лайза Минели". Полицейското присъствие в района на протеста е засилено.

20:29 часа Протестиращите в столицата останаха само броени минути пред сградата на Народното събрание, където изразиха недоволството си срещу правителството на Пламен Орешарски. Протестното шествие подмина сградата на парламента и се насочи към Орлов мост. На площад "Народно събрание" протестиращите бяха посрещнати от други недолни граждани.

Пред сградата на Народното събрание се бяха събрали група младежи, които държаха фотографии от протестите в Истанбул, с което се обявиха в солидарност с протестите по света. Протестиращите продължават да скандират "Оставка" и да развяват български знамена. Полицейското присъствие в района е засилено. 

20:14 часа Протестното шествие в столицата се отправи към сградата на Народното събрание. Участниците в протеста са водени от голям лозунг, който гласи - „България каза – Орешарски върви си”. Чуват се звуци на тъпани и тарамбуки и във въздуха се виждат български знамена.

20:04 часа Протестиращите в столицата застанаха непосредствено пред загражденията на сградата на Министерски съвет. Те скандират „Оставка" и „Червени боклуци".

Група младежи с червени забрадки се обявяват за червени ядосани баби, като иронично казват, че тук са се събрали двайсет лумпена. Сред протестиращите има много деца, като някои родители са сложили българското знаме на детските колички.

Представител на протестиращите носи бял чадър с националния флаг, на който пише „Оставка". Виждат се и лозунги на английски език, които гласят - „Достатъчно диктатура на комунизма" и "Забрана на комунизма".

Протестиращите носят и други лозунги като - „Протестираме по европейски, лъжете ни по балкански. Оставка", „Господи, прости им. Аз не мога". Полицейското присъствие в района на протеста е засилено.

Около 20:00 часа шествието на протестиращите потегли от пространството пред Министерски съвет, съобщиха от пресцентъра на МВР. По данни на полицият към този час там са се събрали около 3000 души.  

19:55 часа По данни на МВР около 1200 души са се събрали на ларгото пред Министерски съвет към 19:30 часа за протеста срещу правителството на Пламен Орешарски. Протестът е започнал спокойно, като към момента няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти. Полицейски служители охраняват протестните действия и се грижат за сигурността в центъра на столицата.

19:40 часа Няколкостотин граждани скандират "Оставка” за 26-та поредна вечер пред сградата на Министерски съвет в столицата.

Един от протестиращите обяви, че е на протеста, защото е против изграждането на АЕЦ „Белене”, съобщава "Фокус". По думите му са необходими нови избори и ако на власт дойде друго некомпетентно правителство гражданите ще свалят и него.

Друг недоволен гражданин обяви, че е нужен нов политически ред и това може да стане след оставка на правителството и нови избори. Според него управляващите са разбрали исканията на хората, но все още не са осъществили далаверите.

Протестиращите на площад "Независимост" носят български знамена, знамето на Европейския съюз и плакати с надписи – „Ако пречат, блокирай София”, „Сряда сутрин, блокирай парламента”, „Успехът на протеста е неизбежен”, „Искаме незабавни промени в Изборния кодекс и конституцията”. Чуват се биене на барабани, тъпани и освирквания. Засилено е полицейското присъствие в района на площад „Независимост”, като има и жандармерия.

19:07 часа Протестиращи блокираха за поредна вечер движението по бул. „Цар Освободител" и бул. „Александър Дондуков" в столицата.

Събралите се граждани заявяват, че подкрепят изявлението на президента Росен Плевнелиев. Знамето, окачено на сградата на бившия партиен дом, е паднало и протестиращите тълкуват това като символ на падане на правителството. Чуват се освирквания. Самите протестиращи развяват във въздуха български знамена. Полицейското присъствие в района е засилено.

18:39 часа Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски се събират пред Министерски съвет. Има засилено полицейско присъствие в района. Чуват се освирквания. Протестиращите развяват български знамена. Повечето хора носят чадъри заради силния дъжд.

Събрали са се хора и пред сградата на президентството.

Очаквайте подробности.