Даваш 150 хил. лв. и слагаш асансьори в парламента

https://www.24chasa.bg/Article/213897 www.24chasa.bg
ИВАН СЛАВЧОВ

150 хил. лева рушвет е поискал служител на парламентарната администрация от представител на фирма за асансьори. Срещу това дал обещание на предприемача да достави и монтира вече пословичните 2 нови съоръжения в НС.

Това разкри разследване на предаването "Челюсти" по Нова тв. Става въпрос за скандалната поръчка от миналия мандат, която шефката на НС Цецка Цачева предаде в прокуратурата.

И тази поръчка, и следващата за още 5 асансьора на стойност 950 хил. лв. (която новото парламентарно ръководство спря) бяха спечелени от фирма "Гордил лифт".

Съмненията са, че двата нови асансьора в бившия Партиен дом струват много по-евтино от обявените 270 хил. лв. Това потвърждава в репортажа и Илия Златанов от конкурентната фирма ИЗАМЕТ. Той не посочва името на кандидата, от когото е поискан подкупът. Но разказва, че "офертата" е била отправена към 3 други фирми, привикани на разговор от въпросния служител.

“Всичко по случая е предадено в прокуратурата и очакваме нейното становище. Ние сме свършили нашата работа”, коментира главният секретар на парламента Иван Славчов.

Със скандал е съпроводен и вторият етап от конкурса, разказват пред "Челюсти" декласираните участници в него. От ИЗАМЕТ, “Тисен Круп” и “Уникен” разказват, че подали пълния комплект документи, а част от тях впоследствие изчезнали. Кандидатствали 6 фирми, но само една се оказала изрядна.

Дилян Пенчев от победилата "Гордил лифт" обяснява класирането на фирмата си именно с наличието на пълната документация. (24часа)