RWE: Ядреният ток е твърде скъп, не си струва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/2147477 www.24chasa.bg
Д-р Арнд Нойхаус, председател на борда на директорите на РВЕ - Германия СНИМКА: 24 часа онлайн

"Няма никакви други сериозни причини да се оттеглим от АЕЦ "Белене" освен тези, които вече са съобщавани. А те са твърде високата цена на проекта и липсата на подкрепа.

Не можем да се ангажираме с проект, който няма подкрепата на хората у нас." Това заяви пред "24 часа" председателят на борда на директорите на германския енергиен гигант РВЕ Арнд Нойхаус.

Той се срещна с група чужди кореспонденти, за да обясни новата концепция за развитие на енергийния концерн, което е ориентирано предимно към продажбата, а не към добива на електроенергия.

РВЕ категорично се е отказал от участие в каквито и да е ядрени централи и не смята да променя концепцията си дори и ако Германия за пореден път промени плановете си и склони да използва атомен ток. Засега обаче страната остава твърда в решението си да се откаже изцяло от ядрените централи.

Нойхаус посочи, че атомният ток в момента е твърде скъп и не си струва инвестицията в него. Той даде за пример Великобритания, която е избрала като модел за енергетиката си смесения добив на ток - от конвенционални източници и от атомни централи. Там 1 мегаватчас ток струва между 90 и 120 паунда, докато в Германия цената му е между 40 и 60 евро въпреки отказа от АЕЦ.

По принцип за енергийните концерни си струва да правят инвестиции само ако токът е над 60 евро за мегаватчас.

РВЕ наблюдава внимателно какво става с газопровода "Набуко", за да реши дали да остане в проекта. Към "Южен поток" обаче няма интерес, каза Нойхаус още пред "24 часа". Причината отново е липсата на икономически смисъл на начинанието.

В момента Европа е залята от евтин газ и така се очаква да бъде и в следващите години. Това е причината и цената му да е рекордно ниска.

Причината за изобилието от газ е фракингът в САЩ. Американците добиват шистов газ от 2004 година и към днешна дата запасите им от газ са четири пъти по-големи, а цената му е паднала до една трета от цената през 2004 г. Страни като Германия, които имат диверсифицирани доставки на газ, печелят от това положение на пазара.

Друг е случаят обаче с източноевропейските членки на ЕС, които са изцяло зависими от доставките на руснаците. В балтийските държави цената на газа е с 35% по-висока от тази в Германия по данни на доклад на Европейската комисия от май. Те се оплакаха, че Русия се опитва да използва енергийните доставки като средство за политически натиск.

Според експерти от ЕС "Южен поток" има две политически цели. От една страна, тръбата ще заобиколи Украйна, така че в бъдеще Москва ще може да спира газа към Киев, без от това да пострадат доставките към ЕС. Европа реагира на това, като започна доставки на газ към Украйна на много по-ниски цени от тези, които предоставя Русия.

Втората цел е да се намали смисълът от "Набуко". Ако Русия снабдява Европа с газ по "Южен поток", газът от Азербайджан ще стане ненужен. Такива поне са сметките на Русия.

В ЕС обаче тези планове не срещат добър отзвук. Група източноевропейски членки са се обединили около един нонпейпър в началото на годината, в който предупреждават Брюксел, че някои от тях са изцяло зависими от Русия като единствен доставчик на газ и Москва се възползва от това, като им повишава цените. Те настояват за реакция от ЕС.

За Брюксел оръжието е ясно - конкуренция. Само така цените на газа ще спаднат. Засега обаче тръбата на "Набуко" няма да минава през страни като България и Унгария, което би ги извадило от тази зависима позиция. Успоредно с диверсификацията на доставките страните членки трябва да помислят и за нови технологии и нови източници на ток.

РВЕ е сред първенците в областта на енергийната ефективност. В момента концернът тества нови кабели за доставка на ток, които се охлаждат до минус 200 градуса. Така токът се доставя почти без загуби. Мрежата за доставка на енергия е най-големият проблем в Европа в момента, тъй като бързото увеличаване на източниците на зелен ток изправя континента пред сериозен проблем - няма достатъчно кабели, по които този ток да бъде доставен.

Само в Германия РВЕ разпределя тока от 250 000 съоръжения за добива му, което е абсолютният максимум на действие в момента. За да се справи с този проблем, а и да създаде модели, с които се губи възможно най-малко енергия, РВЕ инвестира по 60 млн. евро годишно в проучвания и технологични иновации.

Един от най-известните проекти на концерна е т.нар. Smart Home. В "умния дом" уредите почти не харчат ток излишно. Така например той е снабден със собствена малка топлоцентрала, която се задейства автоматично според температурата навън. Покривът на умния дом е облицован със слънчеви батерии, които също произвеждат ток.

Ако количеството енергия е по-голямо от нужното, то бива предавано на съседни къщи, които имат нужда от още ток. За целта устройствата в домовете "говорят" помежду си със сензори.

Излишният ток може да се доставя в бъдеще и на пунктовете за зареждане на електромобили. Това е другият голям проект, по който работи РВЕ. В момента вече има 2300 пункта за зареждане в 20 страни в Европа. Целта на Европейската комисия е до 25 години по-голямата част от автопарка в Европа да е от електромобили.

  • За какво друго да получиш затвор до гроб,
ако не за разстрела на детето си

    За какво друго да получиш затвор до гроб, ако не за разстрела на детето си

    Петчленен състав на Софийския градски съд с председател съдия Иван Коев “наказа” с 20 г. затвор двойния убиец Викторио Александров, който разстреля доскорошната си приятелка и едногодишната им дъщеричка. Присъдата е шокираща, възмутителна. Това е най-лекото наказание поне за последните 20 години, давано на двоен убиец с доказана вина
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност