ГЕРБ притеснени от продажбата на "Доверие", БСП иска спиране на сделката

https://www.24chasa.bg/novini/article/2155280 www.24chasa.bg

Плановете за продажба на универсален пенсионен фонд "Доверие" притесниха двете най-големи партии ГЕРБ и БСП. 

От ГЕРБ излязоха със специално съобщение:

Притеснени сме от информацията, че най-големият универсален пенсионен фонд „Доверие" предстои да бъде продаден при неясни обстоятелства и съмнителен купувач. Фондът, в който са осигурени над 1,2 млн. български граждани и който управлява техни активи за над 2 млрд. лв., трябва да бъде управляван максимално прозрачно, консервативно и в интерес на вложителите. В тази връзка настояваме всички отговорни институции, в това число и българските служби за сигурност, да предприемат необходимите действия за гарантиране устойчивостта на пенсионната система на България.

Принципната ни позиция е, че когато страна по подобни сделки са субекти, за които не може ясно да се установи чий интереси стоят, държавата и нейните институции трябва да бъдат изключително предпазливи и да изпълняват функциите си с максимално старание в защита на интересите на осигурените лица.

По-рано срещу сделката се обявиха и от БСП. В парламента депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов заяви: "Настояваме Комисията за финансов надзор (КФН) да не дава необходимото разрешение за сключването на предстоящата сделка за българския пенсионен фонд "Доверие" поради неясните капитали на купувача, регистриран в офшорна зона."

По думите му това е причината за противопоставяне на подобен род сделки не само в областта на пенсионното, но и на здравното осигуряване: "Вече заявихме нашата позиция, че е необходимо да се преустанови възможността такива компании да участват в приватизацията на търговски дружества в България, да притежават част от капитала на търговските банки, в процедури за концесиониране на обекти държавна собственост, да имат достъп до обществени поръчки.”

Стоилов подчерта още, че където има обществени средства не може да се допуска действието на търговски дружества с неясен капитал, които не могат да бъдат контролирани от държавни институции. „Това може да стане чрез промени в няколко закона. Спешно правителството трябва да предложи такива законови промени”, настоя депутатът.

Той беше категоричен, че ако Министерски съвет не инициира законодателните изменения, ще го направят депутатите от Коалиция за България.