Звездев готви вече в дома си

https://www.24chasa.bg/Article/215588 Звездев готви вече в дома си Звездев готви вече в дома си www.24chasa.bg
Последни приготовления в кухнята на Звездев за старта на едноименното предаване.

Иван Звездев се разхожда из кооперативен пазар и подбира зарзават за готвене. Камерата го засича да отива в катун и гледа как циганката пече питка на горещ камък, а мургави деца играят около нея. Но той иска да покаже и как се готви 3 дни за 200 гости на сватба. Да разкрие не само храната, но и цялото веселие на християнските ни празници като Гергьовден и Никулден. Всичко това Звездев иска да направи в новото си предаване, което стартира в понеделник по bTV.

"Бон апети"си отива, идва "Кухнята на Звездев". Защото тъкмо в собствената си кухня в Панчарево известният кулинар ще прави вкуснотиите занапред. "Идеята е да направим разчупено и по-весело предаване, като заменим декора в студиото с непринудената кухня в дома", разкрива Звездев. Омръзнало му приятели да го питат как издържа да е толкова сериозен в "Бон апети", след като в живота си е веселяк.

Звездев преобръща основно и съдържанието, за да покаже не просто някоя рецепта, а културата на българина чрез храната. "Искам да хвана зрителя за ръка и да го вкарам зад кулисите на кухнята.

Да видим какво и как са готвели и хранели старите българи и стигат до дълголетие. Много искам да наблегна на темите за България. И не само това - как празнуват различните етноси, с какво се хранят", разказва разпалено Иван.

В новото предаване накрая няма да имапросто изписване на рецептите, а тяхно видеообобщение.

Иван Звездев асистира на родопчанка домакиня по време на кулинарната си мисия там. СНИМКИ: КРАСИМИР СТОИЧКОВ

С домашното готвене той иска да разбие погрешното схващане, че това, което прави, после не се яде.

Звездев си е направил кухнята по свой тертип, да му е уютна, защото вкъщи семеен кодекс на фамилията гласи: "Иван готви".

От екипа окачват пердетата в кухнята, преди bTV да заснеме първото предаване от "Кухнята на Звездев".

Като се оженили, Юлиана сготвила супа, но между лъжиците той тактично й предложил да отговаря за кухнята. "Зарадвах се и оттогава много рядко пристъпвам на територията му", казва Юлиана. Не е лъжа - дори машината за кафе у тях е изнесена от кухнята, за да не влиза жена му в неговата светая светих. А и защо да се блъска нахалост. "Децата отказват да ми ядат яденето. Казват, че мама не готви хубаво, искат гозбите на татко", признава съпругата му. Децата - 8-годишният Димитър и кака му Даниела на 12 години, най обичат Иван да сготви спагети. Жена си глези пък с любимото й пиле с ананас. За шкембе чорба обаче Юлиана ходи в кварталната уютна кръчмичка "Сам дойдох", защото нея Звездев никога няма да приготви. В кръчмата води и децата, когато него го няма. Ако пък са заедно там, той си поръчва салатка с мастика.

Прочутият кулинар има и някои специални уреди като фондю за разтапяне на кашкавал и за различни сосове, които се топят с хляб. Специална тенджера е отредена за варене на ориз и правене на суши. Но не с такива специалитети, а със сандвичи свалил жена си навремето.

На следващите снимките е част от инвентара за готвене- от подправките и уреда фондю до приборите за готвене, дъската за рязане, ножовете, застопорени с магнит до стената, и костюмите на готвача. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Тогава действал просто и хладнокръвно, като заложил на визията. За екскурзия до Хисаря сложил в кошницата обикновени сандвичи със сирене и лютеница. Увил ги обаче във фолио, завил в салфетки и приборите, не забравил да вземе и мокри кърпички, заради лютеницата. Нищо и никакви сандвичи, но направени с много вкус и грижа.

Като създали семейство и Звездев взел кухнята в свои ръце, влязъл и принципът - едно ядене два пъти не се яде.Той готви винаги само за конкретното ядене - закуска, обяд или вечеря, все едно.

В кухнята обича да отмаря с неаполитанска музика. Много харесва и аржентинската качумба. Колкото пъти обаче ходили в Аржентина, му се смеели, защото това била музика на най-бедните, разказва Юлиана. Тя пък си падала по латиното, но музиката не била задължителна, когато са на маса.

Не само кухнята е подчинена на храната в новата им къща. Изкуството на тенджерата и тигана е превзело и кабинета, пълен с готварски книги, че даже и с подправки.

Голяма дървена кутия с подправки и бульони от цял святизнася жена му и от мазето. Най-употребяваните обаче държи до котлоните. Това са босилек, джоджен, риган, кимион, дафинов лист, червен пипер, сол, чубрица, синапено семе. Синапът в индийската кухня убива микробите, обяснява Звездев.

 

Обикаля Родопите да се учи от стари майстори

Прочутият готвач отиде да се учи от старите майстори в Родопите. Повече от седмица Звездев обикаля селцата над Златоградско, за да събира отколешни български рецепти по тези земи. Това е началото на бъдещата енциклопедия на традиционната наша кухня, която иска да направи. Причината да напусне уютната си кухня е нахалството на сърбите, които наскоро обявиха шопската салата за тяхна. Каквото и да каже Звездев, думите за такава кражба ще са безсилни. Затова той решил да действа. Още на другия ден напълнил куфарите с бележници, готварски съдинки, престилки и книги и поел към Златоград назад във времето. "Трябва да запишем традиционната българска кухня в цялото й разнообразие и да я издадем в томове. Така тя няма да изчезне, а и няма да ни крадат", казва Звездев.

Родопчани в с. Аламовци го посрещнали с царевичния хляб смидал и с изварата, залята със запържено до червено краве масло. Звездев призна, че такава разядка не е ял. В Ягнево пък му приготвили агне под чуруп. Това било печено агне в тава с малко вода, джоджен и червен пипер но върху капака също с жарава. Звездев припознал в метода праобраза на днешното вакуумно готвене и ефектъ от парата на съвременните фурни. Станало крехко и вкусно като никога.

Звездев продължил да попълва бележника си с ловджийски рецепти. Местни авджии му приготвили кебап от глиган, увит с манатарки и лук във фолио и хвърлен върха жарта да се пече. Ловците обаче лесно се гневят и докато чакали кебапа, нрава им укротявало предястие, приготвено от дробчета от див гълъб, увити в бекон и манатарки, опечени на жар също във фолио.

Чул за мисията му в този край, археологът проф. Николай Овчаров го намерил и завел на Перперикон, за да чуе каква е била храната на обитателите по тези земи отпреди 7 хиляди години. И между другото да хапне боб по манастирски и свински шишове със зеленчуци в специална марината, приготвени от археолога. Звездев събрал впечатления, колкото за години не е събирал от жълтите павета на София. "Видях хора, които през живота си не бяха слизали до града, т.е. те не го познаваха и нямаха нужда от такава среда. Те живеят с природата, пият вода от ручея и пият мляко от кравата. За тях животът не е скъп автомобил и климатик. Живеят без часовници, без стрес и са част от природата, разказва преживяното Звездев. Там го гощавали с бито масло и с родопски каймак, каквито ядат местните и нямат болести. И видях хора на по 100 години да носят дърва с магарета. Щом ядат краве масло и каймак с черпака и са столетници, значи болестите не идват от храната, а от стреса. Забързания стрес на града", възкликва кулинарят.

Утре той слиза в цивилизацията с много въпроси, но и с много отговори за простите радости в живота. Тях ще чуем в новото му предаване 6 пъти в седмицата. Не пропускайте началото в понеделник.

 

Какво има в кухнята му

Какво представлява кухнята на Звездев? За него тя и спалнята са най-важните в една къща. Това, което ще видят зрителите в понеделник, видя първо "24 часа" - светло помещение от 15 квадрата с прозорец на изток и с работен плот на юг към трапезарията.

Всичко от подправките до ножовете и съдовете - трябва така да е подредено, че да не изнервя готвача. Нервният човек не готви добре, съветва Иван. Той е поставил всичко така, че да бъде на една ръка от него, когато готви. Вдясно на дървения плот са вградени керамични котлони, а до тях са около 20 от най-често използваните подправки. Над котлоните виси кръгъл мощен абсорбатор. Стъпка вляво, и стига до фурната. Хубаво е тя да е с термостат, точните градуси за печене са важни, съветва готвачът.

В средата на тезгяха лежи тежка и дебела кръгла дървена дъска за рязане, а под плота отдолу е вграден китайски газов котлон. Иван се шегува, че това е единствената "екстра" сред интериора, която се продава и на "Илиянци". Заради азиатската кухня, която обожават, с газовия котлон Звездев си е купил и тиган уок с обло дъно, в който се пържи бързо и вкусно. Има още една причина за газта в кухнята. У нас токът спира често и винаги има нужда от алтернатива при готвенето, дори тя да е туристически спиртник, смята известният кулинар.

Вдясно от прозореца е мивката. Тя трябва да е широка и дълбока, за да се мият тави без да пръска, реди съветите Иван. И добавя - монтирайте непременно на мивката машинка за мелене на отпадъци, екологично е, тъй като две трети от боклука са обелки. Неговата не е от най-скъпите, струва 230 лв., но върши чудесна.

На стената до нея на магнитна лента са наредени 10-15 ножа. Има и други на плота в дъното, над и под който са шкафове за сервизи, готварски съдове и много подправки. Подправките в къщата на Звездев са навсякъде, дори и в мазето, откъдето съпругата му Юлиана носи голяма дървена кутия с десетки пакетчета пикантни треви, зърна и бульони. Неотменен атрибут в работилницата на Звездев е и кухненското кантарче. "Не се осланяйте на меренето с чаши и лъжици, неточно е. Готвачът работи с грамове, килограми и градуси, както музикантът - с ноти", казва той. Дори препоръчва поставка за готварски книги, подобно на нотни листа, откъдето да се четат рецептите, без да се цапат страниците. Стрували 10-30 лв.

Кулинарят не може и без кухненския робот. "Той пести време, а то все не стига. С робота ще нарежа една зелка за 15 сек, а иначе ще я кълцам с нож 15 мин", дава пример той. Признава, че го вбесяват тъпите ножове. Затова има машинка за точене. А самите ножове е наредил на магнитна лента. Такава всяка кухня трябва да има, защото, нахвърляни в чекмеджето, ножовете се изтъпяват. Иван Звездев има близо 40 ножа, но смята, че и 5 са достатъчни - за хляб, за риба, за месо, за плодове и за сирена. Той се гордее с нож, закален досущ като мечовете на шогуните. Подарил му го приятел, но тъй като нож според поверието не бива да се подарява, Звездев го "купил" за 20 стотинки.

Модерните хладилници запазват зеленчуците свежи. Звездев си е купил такъв, който и пречиства водата за пиене. Направил го е, защото е луд на тема екология. Кофата за боклук пък е закачил за вратичката на шкафа и с отварянето и затварянето й същото действие изпълнява и кофата. Така не се налага да я докосва с ръце, докато готви.

БАНИЦА С ТИКВИЧКИ И СИРЕНЕ

Необходими продукти: 1 пакет кори за баница - 400г

За плънката: 4 яйца, 300 г сирене, 1/2 кофичка кисело мляко, 100 г разтопено масло, 4 тиквички, трохи от 2 филии стар хляб, 5-6 стръка магданоз, 4-5 стръка копър, сол на вкус

 

ЧИЙЗКЕЙК С ДИНЯ

Продукти: 500 г пюрирана диня, 400 г крема сирене, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче желатин

За блата: 120-150 г обикновени бисквити, 100 г краве масло

За гарниране: 2 резена диня, 4-5 листа мента, 3 с.л. сок от лайм, 1 с.л. захар

Приготвяне: Бисквитите се мелят заедно с разтопеното масло и се оформя блат в 26 см кръгла форма, след което се оставя за 1 час в хладилник да стегне. Крема сиренето се разбива заедно със захарта за около 1-2 мин.

Разтвореният желатин се смесва с пюрираната и почистена от семето диня и след това с крема сиренето. Сместа се прехвърля върху бисквитения блат и се оставя в хладилник да стегне. За гарнитурата се смесват ситно нарязани листа мента, сок от лайм или лимон, захар и дребно нарязана диня. Сместа се поднася заедно с нарязания десерт.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Над 170 000 кръвопреливания се правят у нас всяка година

Дарената кръв се изследва за малария само при необходимост "В България се правят над 170 000 кръвопреливания годишно. Кръвта се изследва задължително за хепатит, СПИН и сифилис". Това каза зам.

Шестте световни градове, които предлагат най-добрата улична храна

Най-добрият начин да се потопим в атмосферата на даден град е чрез неговите кулинарни предложения, които можем да срещнем по улиците на града, пишат от Business Insider.

Катедрата по педиатрия в Пловдив чества 70 г. с празник на дарителите

Празник на дарителите и тържествено отбелязване на 70-годишнината от основаването на Катедра по педиатрия и медицинска генетика в Медицинския университет - Пловдив,

Замърсеният въздух убива чрез рак, сърдечни болести и инсулт

Замърсяването на въздуха е един от основните причинители на смърт днес. То е отговорно за 6,4 млн. смъртни случая в света за 2015 г. През същата година пушенето е убило 7 млн. души, а СПИН - 1,2 млн.

Здравното министерство готви обществена поръчка за електронен раков регистър

В здравното министерство се подготвя обявяването на обществена поръчка за електронен раков регистър, съобщи зам. здравният министър в оставка д-р Бойко Пенков пред 24zdrave.bg.

Здравната каса дава по 5 минути безплатни консултации по телефона

Личният лекар не може да откаже профилактичен преглед - по един за годината Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дава консултации на безплатния си телефон 0800-14-800,

Бъчварова потвърди: България ще получи 160 млн. евро от Фонд „Вътрешна сигурност“

Не мога да оставя тази поредица от нелепи лъжи, които се сипят и които показват една изключителна некомпетентност в детайлите на държавното управление.

Разширяването на Околовръстния път на София трябва да е готово до 2020 г.

Разширяването и реконструкцията на столичното околовръстно шосе и свързването му с магистралите “Люлин” и “Тракия” трябва да бъде осъществено до 2020 г. Това коментира инж.

Изправят на съд мъж и жена, укрили близо 450 000 лв. ДДС

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу мъж и жена за данъчно престъпление. Обвинението срещу двамата е за това, че в качеството на търговски пълномощници на „СТИВ“

Видео игри в офиса? Защо не

Опасни или вредни са компютърните игри? По този въпрос мненията са коренно противоположни. Някои смятат, че човек, който прекарва голяма част от времето си с джойстик в ръка,

Изтегли от тук безплатно специално приложение за Бургас

Изтегли от тук безплатно приложението за

Прогноза: Брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 3,2% през 2016-а

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне през 2016 година с 3,2% вместо с досега прогнозираните 2,6 на сто главно поради по-солидно вътрешно търсене и повишение на приносът за