Илияна Йотова, евродепутат от БСП: Непознаването на правата е една от причините за евроскептицизма

https://www.24chasa.bg/Article/2160863 www.24chasa.bg
Илияна Йотова, евродепутат от БСП

Г-жо Йотова, издадохте “Наръчник за европейско гражданство”. Каква беше целта, българите не знаят ли правата си?
Оказа се, че не ги знаят. Установих го в моята приемна, която правя всеки петък в Европарламента. 80% от хората, които идват там, са с нарушени права. Като се започне от непризнати дипломи и се стигне до проблеми със смесените бракове.

Член съм на комисията по петиции и жалби на ЕП и там пристигат много жалби от България, които показват, че не си знаем правата. Хората не знаят, че там могат да се обръщат само при нарушени права от гледна точка на европейското законодателство, а не на националното. От друга страна, има много случаи, когато са нарушени правата им като европейски граждани, а те не знаят към коя институция да се обърнат.

Тези въпроси ли засягате в изданието си?
В книжката се обясняват правата на европейските граждани по 10 теми - от правото и процедурите за придобиване на гражданство през възможностите за работа и правата ни като пътници до това какви са ни правата за придобиване на частен имот в държава членка. Темите са написани на много достъпен език от студенти по право от УНСС. А книжката се разпространява безплатно.

Кой е най-тежкият случай на нарушени права, с който сте се сблъсквали?
Един от най-тежките е въпросът със смесените бракове и това какви са правата на детето при развод. Имали сме случаи, при които националните законодателства са толкова строги, че не оставят възможност на другия родител да вижда децата си. Затова европейските институции започват да работят по общо законодателство за смесени бракове.

Ще ви дам и друг пример - правото на труд. Трябва да се знае в коя държава има частично разрешение за работа, в коя не. Защото има страни, които още не са отворили трудовите си пазари, като Холандия например. Там много хора започват да работят нелегално, без трудови договори, особено в селското стопанство. За фирмите, които ги наемат, това е много изгодно, защото социалните осигуровки са големи. Но ако нелегален емигрант бъде прехванат от властите, последствията за него са много тежки, като екстрадирането е най-лекото от тях. Има много глоби, подвеждане под съдебна отговорност и може да се стигне до лишаване от свобода.
Друг голям проблем е здравеопазването - доколко и как българинът може да се лекува навън. Много хора не знаят, че като са осигурени в България, не могат да се лекуват безпрепятствено в чужбина.

България е член на ЕС от 2007 г., но българинът все още не познава законите и правилата, но и правата си. Изследванията показват дори, че това е една от най-големите причини за евроскептицизма. Затова и тази година бе посветена точно на темата за гражданството.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране

Славиша Стоянович ще намали сериозно своите финансови изисквания, за да поеме "Левски" за втори път. Той е много близо до завръщане на "Герена" след оставката на Георги Тодоров. Ръководството вече реши, че ще освободи опитния специалист от поста треньор на първия отбор. Тодоров ще остане на работа в клуба, като отново ще е част от школата