Ето тези книги е добре да прочетете това лято

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2161498 www.24chasa.bg
Изборът на "24 часа"

Изборът на "24 часа" 

Има поне 10 книги в книжарниците това лято, които е добре да бъдат прочетени. Всички те са висококачествена литература, като всяка носи и допълнително познание, което я откроява върху книжарските лавици.

"Ад" на Дан Браун е от онзи тип бестселъри, който се търси дори и от претенциозната тийнейджърска аудитория. И заради автора му, и заради допирните точки с мрачната класика "Ад" на Данте Алигиери. Вече се е превърнал в световна мания, от миналата седмица е и най-продаваната книга във Великобритания. Трилърът е в стила на другия много успешен роман на Браун - "Шифърът на Леонардо". Загадките в "Ад" са повече и се случват във Флоренция, като дори датата на издаването не е случайна - 14.5.13. Това е нумерологична анаграма на числото пи - 3,1415. Данте е разделил ада на кръгове, а чрез пи те може да бъдат изчислени, намеква Браун. Издателството е "Бард".

"Забравените" от Дейвид Балдачи. Романите му обикновено нямат нужда от специална реклама, името му е достатъчно. Този път обаче книгата е по-различна, защото в нея има и български герой - бившия командос Мечо. И е от добрите.

Още по-любопитно е защо Балдачи го е измислил. Защото Бойко Василев - водещият на "Панорама", и операторът Хрисимир Данев отишли да му вземат интервю в офиса му във Вирджиния.

Година по-късно Балдачи сам разказва пред "Дойче веле", че е търсил нещо ново за сюжета си и българският екип журналисти го е провокирал да научи повече за България. Иначе сюжетът разказва за специалния агент Джон Пулър, който разследва мистериозната смърт на леля си в щатското градче Парадайз. Издава я "Обсидиан".

"Повратната точка" (The Tippimg Point) от Малкълм Гладуел. Това не е нова книга. "Жанет 45" я пуска на нашия пазар през 2010 г. От месец насам обаче вероятно продажбите са скочили, след като всички в държавата започнаха да се питат дали сме стигнали повратната точка. Някои видяха зад събитията и протестите да стои едноименната фондация "Типинг пойнт", създадена от българи.
Така или иначе, да цитираш Гладуел в днешно време, звучи интелигентно. Авторът - бивш журналист, описва чрез примери основно от американската действителност как малките неща могат да доведат до големи промени. При всички случаи е по-добре да се прочете оригиналът, вместо да се цитират хора, прочели книгата преди вас.

"А планините ехтяха" на Халед Хосейни е много красива книга за Афганистан - завзе първите места в световните класации и все още е там. Великан принуждава един баща да му даде едното си дете от петте, иначе ще вземе всичките. Да избереш и да се откажеш от детето си, или да жертваш живота на всичките - кой може да реши подобна дилема. Ето с тази страшна приказка започва съвременната история на няколко семейства от Афганистан.
Писателят - афганистанец, е лекар, който отдавна живее в Калифорния, там е и завършил. Затова и историите в романа му са два типа - веднъж разказани от местни хора, друг път - чрез светоусещането на емигрантите.

Истинските истории в книгата, а не легендите много напомнят като чувствителност на онези, които разказва албанският писател Исмаил Кадаре. Издателството е "Обсидиан".

"Сестри Палавееви в бурята на историята" от Алек Попов. Името на писателя отдавна се е превърнало в мярка за качествена литература. Последният му роман отново го доказва. Той е ексцентрична комедия за партизанското движение. Според Кеворк Кеворкян това е най-скандалната книга на прехода, сатирата в нея е опустошителна и е разбила безпардонно мита на партизанското движение у нас. Според писателя романът е продукт на свободата. "Исках да разкажа историята, която ми хрумна", казва Попов. Издава я "Сиела".

"Жената, която търсеше любовта" от Ивинела Самуилова. Няколко седмици поред книгата, чиято премиера беше през юни, бе в първата десетка на "Хеликон". Героинята Ади размишлява на глас за любовта по начина, по който вероятно се терзае всяка жена, а и мъжете. Пише списъци "за" и "против", пише стихотворения, а под забавния стил се разкриват сериозни познания за психиката и поведението на влюбения човек. Написана с голямо чувство за хумор, книгата на Самуилова се нареди на второ място след романите на Хорхе Букаи по продажби. Това е третата книга на писателката след "Животът може да е чудо" и "Ако животът не е чудо". Звучат като трилогия заради Ади, която е главното действащо лице навсякъде. Издава ги "Хермес".

 "Уличният котарак Боб" от Джеймс Боуен
От корицата ви гледа дебеличка оранжева, зеленоока котка. Това е Боб - уличният котарак, помогнал на автора на романа да се отърве от наркотиците. Уличният музикант дава последните си пари, за да го заведе на ветеринарен лекар и да му купи необходимите лекарства. Дава му името Боб. Историята, която следва, е толкова трогателна, че "Уличният котарак Боб" бързо става най-популярната книга в Англия. Странната двойка музикант и котарак продължава да излиза с китара по улиците на Лондон, помага на организациите за защита на животните на Острова и раздава автографи на фенове. Холивуд снима филм по необикновената история на оранжевия котарак и се говори, че в ролята на стопанина му ще бъде Джони Деп.
Издателството е "Книгопис".

"Чудо" от Ар Джей Паласио
"Няма да описвам как изглеждам. Убеден съм, че както и да си ме представяте, в действителност е много, много по-лошо!"
Тази книга неслучайно е бестселър. Едно момче се ражда с рядка генетична мутация - прилича на извънземно заради лицева аномалия. Но има дух и желание да бъде човек. Най-любимият му празник е Хелоуин - защото е маскиран, но не може да се крие винаги от действителността. Едни се плашат от него, други го мразят, трети приемат и разбират неговата различност. А той е просто обикновено дете с необикновено лице. Среща предатели, приятели. Не му е лесно, но в неговата история се оглежда всеки, който с нещо е различен. Това е книга, която ще ви се иска да подадете на човека до вас - забавна и трогателна. Ще разкажете на другите за нея, защото: "Ако нямаш приятели, сам не си си приятел." Казал го е Конфуций. А Оги (героят на книгата) казва: "Всеки човек на този свят заслужава овации поне един път в живота си, защото ние правим едно и също - превземаме света."

"Подборът" от Али Конди
Ако ви кажат, че този антиутопичен роман, както и продължението му - "Кръстопът", са само за тийнейджъри, не вярвайте. Али Конди разказва една на пръв поглед любовна история - момче и момиче живеят в свят, където всеки избор е предопределен и където чувствата и нагласите на човека нямат никакво значение. В т. нар. Общество решенията за това кого да обичаш, къде да работиш, как да живееш и кога ще умреш се вземат от Служителите. Определят романа като книга, написана в традицията на емблематичните антиутопии "1984" на Джордж Оруел и "451° по Фаренхайт" на Рей Бредбъри. Дори и да не я оцените по този начин, поредицата е поетично написана история за изборите, любовта и фантастичното във възможностите на човека.

 Предложението е за тийнейджърите. "Серафина" на Рейчъл Хартман все още липсва от книжарниците, защото предстои да излезе на нашия пазар. Издателство "Хермес" планира да я пусне на 30 септември. Романът е фентъзи и е сред 10-те най-добри книги за подрастващи за 2013 г. според класацията на Американската асоциация на библиотеките.
Повечето от тях, за съжаление, няма да бъдат преведени на български. Сред тях е и почти задължителната за всеки млад човек "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" на Бенджамин Сенц (Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe, Benjamin Saenz) . Засега е само на английски, но току-виж някое издателство я преведе скоро.