Взрив разтърси летището в Пекин, бил скрит в инвалидната количка на мъж (видео+снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/2162577 www.24chasa.bg
Видео: Youtube

Силна експлозия е разтърсила Терминал 3 на международното летище „Шандонг" в Пекин, съобщава агенция „Синхуа".

Експлозията е станала около 6:30 часа местно време (10:24 часа по Гринуич). По данни на китайския телевизионен канал CCTV взривът е бил скрит в инвалидната количка на мъж, който пеел с ръце във въздуха, преди да детонира експлозива. Други пострадали освен камикадзето, няма.

Тъмнокосият мъж в инвалидна количка е 34-годишният Ji Zhongxing от провинция Шандонг в североизточната част на Китай. Взривното устройство, което той детонира, се състои от барут от фойерверки, съобщи Би Би Си.

Мъжът размахваше бял пакет във въздуха точно преди взрива. Държавните медии в Китай съобщиха, че той е бил ранен и откаран в болница.

В североизточната част на Китай се намират богати провинции, където са съсредоточени производствените центрове и не се смятат за източници на политическо недоволство, както северозападните провинции Тибет и Синцзян.

Международното летище се намира на около 30 километра от столицата. От 2012 г. насам то е вторият най-натоварен аеропорт в света след този в Атланта.

Терминал 3 е построен през 2008 г. за Олимпийските игри в Пекин. Сградата му е петата по големина в света и има капацитет за обработка на 19 200 куфара на час. Само за миналата година през трите терминала на летището са преминали 82 милиона пътници.