Стратегът на БСП Александър Лилов умря на 79 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/2163155 www.24chasa.bg
Александър Лилов

Тези десетина думи каза Десислава - дъщерята на Александър Лилов. Чухме я в 18 ч вчера. Все още не беше на себе си - бяха минали едва 2 часа след кончината на баща й.

Болката в гласа на Десислава беше осезаема. Сякаш не вярваше, че баща вече го няма. Тя помоли всички да уважат загубата и скръбта на семейството . "Моля ви, моля ви, той заслужава да помълчим в негова памет, нека го сторим, просто да почетем паметта му", през сълзи каза тя.

Семейството се беше събрало да обсъди как да се организира поклонението и погребението. Какво са решили да правят, ще съобщят вероятно днес.

Александър Лилов, който е първият лидер на БСП в годините след тоталитаризма и стратег на реформирането на бившата комунистическа партия в социалистическа, издъхна вчера на 79 г. след тежко протекъл рак.

"С болка мога да кажа, че неговата партия, за която той даде всичко, не му обърна достатъчно внимание и не беше до него с тази подкрепа, с която можеше. Ще се разделим с него с голяма болка и с усещането, че си отива един титан на лявата мисъл, който даде много на обществото и на партията с ясното съзнание, че няма да получи и няма да търси нищо в замяна", заяви Румен Петков след новината за кончината на левия Стратег.

Един от последните сред социалистите, които са се чули с Лилов, се оказа председателят на парламента Михаил Миков, който влезе в политиката като подгласник на Лилов във видинската листа през 1997 г. Бившият шеф на БСП му звъннал да го поздрави, че е избран за председател на Народното събрание.

Лилов е роден на 31 август 1933 г. в с. Граничак, община Белоградчик, област Видин. Завършил е българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Естетика и теория на изкуството" в Академията за обществени науки в Москва.

Политическата му кариера тръгва от ДКМС във Видин. От 1963 г. е в ЦК на комсомола. През 1969 г. започва да работи в БКП. До 1989 г. е член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП.

Лилов поема ръководството на партията през януари 1990 г. Той е първият председател на Висшия партиен съвет, след като БКП се преименува на социалистическа. През декември 1991 г. на 40-ия конгрес на БСП Лилов сдаде партийната власт в ръцете на Жан Виденов, който бе определян като неговото любимо партийно протеже.

Като председател на БСП Лилов е и един от главните участници в Кръглата маса. Народен представител е в 4-ото, 6-ото, 7-ото и 8-ото народно събрание до 10 ноември 1989 г. От 1990 до 1998 г. е депутат в 7-ото ВНС, в 36-ото, 37-ото и 38-ото НС с листата на БСП. През 1993 г. става ръководител на Центъра за стратегически проучвания към БСП.

Лилов вярваше в бъдещето на БСП. В послед-
ното си интервю за "24 часа" през май 2012 г. той казва: "Партията върви във вярна посока - модернизацията. Само така ще се превърне не в партия на миналото, въпреки че корените са там, а в партия, която гледа напред и е фактор за развитието на страната. Това е нашето Тао (пътят) - да продължим да се модернизираме, да сме адекватни, факторите за това са лява политическа стратегия и единство на БСП."

Лилов издаваше и списание "Понеделник".
"Достатъчно беше да чуеш 5 мин слово от него или да прочетеш пет изречения, за да разбереш, че той не е апаратчик от миналото и не е скучният оратор от пленум и прочее", спомни си вчера историкът и доскорошен ляв депутат проф. Андрей Пантев.

"Лилов беше един от малкото хора, които не се паникьосваха, не почувстваха угризения през съдбоносната 1989 г. - поддържаше една позиция, която можеше да му нанесе и вероятно му е нанесла личностни огорчения. В това отношение мога да кажа, че, стоящ между две епохи, той не трепва нито пред изкушенията на първата, нито пред заплахите на втората", заяви още Пантев.

Румен Петков: Той чуваше какво иска обществото

Смъртта на проф. Александър Лилов е голям удар за левицата и голяма загуба за България. Той на първо място беше държавник, и то държавник с изключително чувство на отговорност и с много висока чуваемост за общественото мнение, за обществените нагласи, за обществените очаквания. Един изключително волеви човек, който направи много за левицата, за социалистическата партия, преведе я през изключително трудни, може би най-трудните години от десетилетия насам, и същевременно един много честен, достоен и почтен човек.

Георги Първанов: На него дължим съхраняването на БСП

Проф. Александър Лилов е един от ярките български политици и държавници в последния половин век от новата ни история. На неговите усилия дължим не само съхраняването на БСП, но и първите дълбоки промени на партията. Проф. Александър Лилов беше един от онези държавници, които трасираха пътя на новото развитие на България, на конституционни и други реформи в условията на граждански мир. Той беше един от архитектите на този граждански мир. Аз лично ще го запомня като човек честен, отговорен и духовно извисен.

Сергей Станишев: Има огромна роля за мирния преход в България

Александър Лилов пое ръководството на БСП в един от най-трудните моменти в преходите към демокрация и изигра много голяма роля за мирния характер на прехода и затова новата българска конституция да има подчертано социален характер. За него винаги държавническият интерес и отстояването на идеите на съвременната левица бяха водещи в политическото му поведение. Всички социалисти ще го запомним с висок личен морал, мъдрост и търсещ съгласие. Той беше автор на първата програма на БСП "Нови времена, нова България, нова БСП". Малко политици като него са оставили толкова дълбока следа в съвременната политика.