Стратегът на БСП Александър Лилов умря на 79 години

https://www.24chasa.bg/Article/2163155 www.24chasa.bg
Александър Лилов

Тези десетина думи каза Десислава - дъщерята на Александър Лилов. Чухме я в 18 ч вчера. Все още не беше на себе си - бяха минали едва 2 часа след кончината на баща й.

Болката в гласа на Десислава беше осезаема. Сякаш не вярваше, че баща вече го няма. Тя помоли всички да уважат загубата и скръбта на семейството . "Моля ви, моля ви, той заслужава да помълчим в негова памет, нека го сторим, просто да почетем паметта му", през сълзи каза тя.

Семейството се беше събрало да обсъди как да се организира поклонението и погребението. Какво са решили да правят, ще съобщят вероятно днес.

Александър Лилов, който е първият лидер на БСП в годините след тоталитаризма и стратег на реформирането на бившата комунистическа партия в социалистическа, издъхна вчера на 79 г. след тежко протекъл рак.

"С болка мога да кажа, че неговата партия, за която той даде всичко, не му обърна достатъчно внимание и не беше до него с тази подкрепа, с която можеше. Ще се разделим с него с голяма болка и с усещането, че си отива един титан на лявата мисъл, който даде много на обществото и на партията с ясното съзнание, че няма да получи и няма да търси нищо в замяна", заяви Румен Петков след новината за кончината на левия Стратег.

Един от последните сред социалистите, които са се чули с Лилов, се оказа председателят на парламента Михаил Миков, който влезе в политиката като подгласник на Лилов във видинската листа през 1997 г. Бившият шеф на БСП му звъннал да го поздрави, че е избран за председател на Народното събрание.

Лилов е роден на 31 август 1933 г. в с. Граничак, община Белоградчик, област Видин. Завършил е българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Естетика и теория на изкуството" в Академията за обществени науки в Москва.

Политическата му кариера тръгва от ДКМС във Видин. От 1963 г. е в ЦК на комсомола. През 1969 г. започва да работи в БКП. До 1989 г. е член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП.

Лилов поема ръководството на партията през януари 1990 г. Той е първият председател на Висшия партиен съвет, след като БКП се преименува на социалистическа. През декември 1991 г. на 40-ия конгрес на БСП Лилов сдаде партийната власт в ръцете на Жан Виденов, който бе определян като неговото любимо партийно протеже.

Като председател на БСП Лилов е и един от главните участници в Кръглата маса. Народен представител е в 4-ото, 6-ото, 7-ото и 8-ото народно събрание до 10 ноември 1989 г. От 1990 до 1998 г. е депутат в 7-ото ВНС, в 36-ото, 37-ото и 38-ото НС с листата на БСП. През 1993 г. става ръководител на Центъра за стратегически проучвания към БСП.

Лилов вярваше в бъдещето на БСП. В послед-
ното си интервю за "24 часа" през май 2012 г. той казва: "Партията върви във вярна посока - модернизацията. Само така ще се превърне не в партия на миналото, въпреки че корените са там, а в партия, която гледа напред и е фактор за развитието на страната. Това е нашето Тао (пътят) - да продължим да се модернизираме, да сме адекватни, факторите за това са лява политическа стратегия и единство на БСП."

Лилов издаваше и списание "Понеделник".
"Достатъчно беше да чуеш 5 мин слово от него или да прочетеш пет изречения, за да разбереш, че той не е апаратчик от миналото и не е скучният оратор от пленум и прочее", спомни си вчера историкът и доскорошен ляв депутат проф. Андрей Пантев.

"Лилов беше един от малкото хора, които не се паникьосваха, не почувстваха угризения през съдбоносната 1989 г. - поддържаше една позиция, която можеше да му нанесе и вероятно му е нанесла личностни огорчения. В това отношение мога да кажа, че, стоящ между две епохи, той не трепва нито пред изкушенията на първата, нито пред заплахите на втората", заяви още Пантев.

Румен Петков: Той чуваше какво иска обществото

Смъртта на проф. Александър Лилов е голям удар за левицата и голяма загуба за България. Той на първо място беше държавник, и то държавник с изключително чувство на отговорност и с много висока чуваемост за общественото мнение, за обществените нагласи, за обществените очаквания. Един изключително волеви човек, който направи много за левицата, за социалистическата партия, преведе я през изключително трудни, може би най-трудните години от десетилетия насам, и същевременно един много честен, достоен и почтен човек.

Георги Първанов: На него дължим съхраняването на БСП

Проф. Александър Лилов е един от ярките български политици и държавници в последния половин век от новата ни история. На неговите усилия дължим не само съхраняването на БСП, но и първите дълбоки промени на партията. Проф. Александър Лилов беше един от онези държавници, които трасираха пътя на новото развитие на България, на конституционни и други реформи в условията на граждански мир. Той беше един от архитектите на този граждански мир. Аз лично ще го запомня като човек честен, отговорен и духовно извисен.

Сергей Станишев: Има огромна роля за мирния преход в България

Александър Лилов пое ръководството на БСП в един от най-трудните моменти в преходите към демокрация и изигра много голяма роля за мирния характер на прехода и затова новата българска конституция да има подчертано социален характер. За него винаги държавническият интерес и отстояването на идеите на съвременната левица бяха водещи в политическото му поведение. Всички социалисти ще го запомним с висок личен морал, мъдрост и търсещ съгласие. Той беше автор на първата програма на БСП "Нови времена, нова България, нова БСП". Малко политици като него са оставили толкова дълбока следа в съвременната политика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитникът на "Борнемут" Нейтън Аке е основна трансферна цел за "Манчестър Сити". "Гражданите" имат сериозен интерес, но ще се сблъскат с бившия клуб на холандеца "Челси". В договора на Аке има интересна клауза. Според нея лондончани имат предимство пред всички останали клубове за трансфер. Те могат да си върнат защитника срещу 40 млн. паунда

Националът Камен Хаджиев, който играе в "Академия Пушкаш", отписа шансовете на "Ференцварош" в Лига Европа. Унгарците гостуват утре в Разград в решаващ мач срещу "Лудогорец" за класиране на 1/16 финалите. "Ференцварош" са по-слаби, отколкото през лятото - коментира Хаджиев. - "Лудогорец" ще излезе крайният победител. "Орлите" са по-добрият отбор

Легендарният Димитър Пенев поиска промени на "Армията" и нов треньор на ЦСКА-София. "Трябва да има треньорска смяна - заявява Пената. - Когато няма добри резултати, кой е виновен? Треньорът! Значи има вътрешен проблем, след като играчите не си изпълняват задачите на терена. Самите футболисти трябва да подобрят играта и отношението към собствените