Ники от Пловдив смая с концерт гара "Сен Лазар" в Париж

https://www.24chasa.bg/Article/2163963 www.24chasa.bg
12-годишният Ники

Малкият Моцарт!”, възкликват пътниците на голямата парижка жп гара “Сен Лазар”, когато чуват брилянтните изпълнения на Рахманинов, Хайдн, Бах и Бетовен. На пианото е 12-годишният пловдивчанин Николай Маринов. Петокласникът изнася едночасов концерт пред смаяните французи.

Хората са го наобиколили и слушат притихнали. Накрая награждават талантливия музикант с оглушителни аплодисменти. Клипът е качен в YouTube и за кратко време се превръща в хит.

За Ники това беше просто репетиция, обяснява майка му Ивелина, която го е придружавала. Предния ден синът  свирил в Българския културен център в Париж, а на следващия трябвало да пътува за град Фурж.

Двамата си купили билети за влака, но се оказало, че той пристига малко преди да излезе на сцената. Ники се притеснил, защото нямало да има време да репетира. Започнал да търси пейка да седне, за да направи “суха тренировка” само с пръсти.
Тогава забелязал на гарата пиано “Ямаха” с надпис “За всеки, който го може”.

Собственикът на инструмента с неохота отстъпил стола си на хлапака с къси панталони, когато той го попитал дали може да посвири. Впоследствие се оказало, че много известни музиканти са сядали зад същото пиано.

“Вероятно е очаквал “Котешкият марш”, но Ники го изненада с “Музикален момент №4 на Рахманинов”, смее се Ивелина Маринова. Промяната у французина настъпила веднага, щом чул първите тонове.

Гледал с изумление дребничкото момче, под пръстите на което излизала вълшебната музика. На “Патетичната соната” на Бетовен мъжът не се сдържал и започнал възторжено да дирижира. Насъбралите се отстрани пътници щракали с фотоапарати и джиесеми. Някой помолил българчето за Лист и желанието му веднага било удовлетворено с виртуозно изпълнение.

“С такива трудни произведения човек може да се дипломира в консерваторията, рядко дете на възрастта на Ники може да се справи”, твърдят преподаватели от Пловдивското музикално училище. Там той учи от първи клас. Родителите му открили, че има дарба, когато бил на 6 г.

“Обичаше да дрънка на една йоника на батерия вкъщи, но не сме му обръщали
внимание. Никой от нас не притежава музикален талант”, разказва майката, която е управител на френски банков офис в Пловдив.

Бащата, д-р Мариян Маринов, е кардиолог в университетската болница “Св. Георги”.
Съпрузите често водели Ники на класически и джаз концерти по простата причина, че нямало кой да го гледа. Впоследствие мъникът започнал да сяда на пианото в клуба на семейни приятели, а след като бил на концерт на Милчо Левиев, заявил, че иска да свири като него. Завели го при учител и още на следващата година Ники се явил на първия си конкурс - “Орфеева дарба”, където спечелил второ място.

Състезателният дух в него се отпушил и вече има зад гърба си 15 първи награди от авторитетни музикални състезания у нас и в чужбина - Италия, Франция, Гърция, Турция, Сърбия, Румъния. Завършил е 5 майсторски класа.

В момента е на международната лятна академия “Музика Мунди” в Брюксел сред 65 талантливи деца от 30 държави. “Много съм щастлив, работя с Елена Ашкенази, сестрата на моя кумир Васил Ашкенази. Тя ми дава ценни напътствия, с нетърпение очаквам концертите”, заяви по телефона за “24 часа” Ники.

Заминаването му за белгийската столица преди няколко дни изправя на нокти родителите му. За първи път синът им тръгнал сам без майка си. С него бил единствено 14-годишният Борис Петков от музикалното училище в Пловдив, който също е участник в лятната академия в Брюксел.

Двамата безпроблемно си чекирали багажа и минали през всички контроли. “Качили се на борда на самолета на унгарските авиолинии и там една от стюардесите - екипажът бил български, ги накарала да слязат. Казала на Ники, че трябвало да има възрастен придружител”, обяснява Ивелина Маринова. Със съпруга  вече били тръгнали за Пловдив, когато синът им се обадил по телефона, че са ги свалили. Наложило се да резервират полет същия ден на полската авиокомпания и да предупредят организаторите в Брюксел, че момчетата ще закъснеят.

Трябвало първо да кацнат във Варшава и оттам да излетят за Брюксел. Вместо сутринта те пристигнали в белгийската столица в 23 ч. Майката на Ники възнамерява да пусне жалба срещу унгарските авиолинии заради изживения стрес. Според нея още когато е купувала електронния билет за детето, системата е трябвало да реагира с предупреждение, че се изисква придружител. Надява се да няма същите проблеми при прибирането на сина й.

Петокласникът вече има планове какво ще прави през ваканцията. Оказва се, че освен пианото има и друга голяма страст. Още отсега води преговори ние с баща му да отиваме на море, а него да оставим на конната база в Житница, обяснява Ивелина Маринова. От февруари Ники се занимава с езда, а наесен ще участва в състезания на прескок с любимата си кобила Памира.

Родителите му с гордост заявяват, че синът им има разностранни интереси. До трети клас ходел на рисуване, а с конструкторите “Лего” нямал равен. За отрицателно време сглобявал гари, летища, влакове. Увличал се и от фотография, като показвал усет към детайла. На една от снимките си е запечатал климатик в кирпичената стена на къща. Няма много време за момчешки игри, но когато го повикат приятелите му, рита с тях топка. Повече часове обаче прекарва на пианото.

Успява да подготви и уроците си и е наредил шестици по всички предмети. Майка му казва, че запаметява материала още в училище, а вкъщи го минава “по диагонал”. Само веднъж тя се усъмнила, че си е легнал, без да си научи, и го препитала по история. Останала засрамена, когато момчето го изпяло, без да пропусне нищо.

По думите той е изключително отговорен и критичен към себе си. Вторите места на музикалните конкурси не го задоволяват и го карали да се нахъсва за победа.
На международния конкурс в Белград през зимата тази година цялото жури се изправило на крака, за да аплодира изпълнението му на “Патетичната соната” на Бетовен. Присъдили му първа награда с максималните 100 точки.

Същия фурор Ники предизвикал и преди седмица, когато свирил със Софийската филхармония в зала “България”. Както много артисти, носи със себе си талисман - малко кръстче, което баба му донесла от манастира на остров Тинос.

По-рано негов пазител бил Дипси - герой от известно анимационно филмче, но при едно от участията му в Народния театър в столицата му го откраднали. “Ники притежава безспорен талант, но и упоритост. Когато трудът се полага с удоволствие, както е при него, успехите не закъсняват”, коментира преподавателката му по пиано в Пловдивското музикално училище Светлана Косева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Русата Златка и ММА боецът Георги Валентинов вече не са двойка. Това разкриха категорично пред "България Днес" техни приятели. Двамата приключили връзката си преди около месец, когато сложили край на опитите да закрепят крехките си отношения. Златка и Георги се опитали да скрият, че са скъсали, но само няколко дни по-късно се разчуло и

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".