А защо не и розови калашници?

https://www.24chasa.bg/Article/216696 www.24chasa.bg
По картината на Бенджамин Уест "Тетис носи оръжие на опечаления Ахил". КОЛАЖ: "24 ЧАСА"

Розовите беемвета са признак, че в армията стилът е по-артистичен, по-раздвижен в сравнение с Министерския съвет. Кой е казал, че хората от въоръжените сили трябва да бъдат сиви мишки?

Затова г-н Свинаров не трябва да отрича, а да каже гордо - да, аз ги боядисах! Защото ние, военните, не сме тесногръди като генералите от МВР! Ние обичаме пъстротата на живота! Ако каже така, народът ще го разбере. И ако нещо народът мрази, то това са тъкмо черните беемвета, мерцедеси и квадратните джипове тип катафалки, с които властта вече над 30 години гази мотористите по пътя.

Стара традиция и у нас, а и по света е МО да бъде приятел на изкуството. Например известната група “Тоника” и в двата й варианта беше на щат в строителните войски.

А защо не и розови калашници?

Театърът на Българската армия вече половин век дава тон в най-артистичните среди. Една от несменяемите пиеси в неговия репертоар е крайно двусмислената “Както ви се харесва” от Шекспир, в която младите постоянно се преобличат в дрехите на другия пол. Заведете ротата два-три пъти на тази пиеса и после вижте какво става.

Изобщо армията винаги е била извор на артистична толерантност, за разлика от Министерския съвет или МВР в частност. В БТА, където работих близо 7 години, всички чуждестранни кореспонденти имаха нещо общо със службите. Но агентите от военното разузнаване нарочно си бяха пуснали бради, за да правят скомина на тези от МВР. Сега младите хора може би не знаят, но по онова време брадите не бяха желателни, дори ги бръснеха насила. Пощадени бяха само някои известни актьори, тъй като публиката бе свикнала да ги вижда обрасли. А и все някой трябва да изиграе я Дядо Благоев, я Ленин.

Ако розовото беемве е признак за алтернативна ориентация, то и това не е нещо ново в армията. Най-великият воин от Илиадата, Ахил, е бил емоционално свързан с по-младия си приятел Патрокъл. Най-страховитите воини на древността, спартанците, са били гейове до един. Смятало се е, че това прави армията по-боеспособна. Платон например пише, че една малка армия от любовници може да победи много по-голяма армия от хетеросексуалисти.

Доказателство е бил подвигът на спартанския цар Леонид при Термопилите. А какво да кажем за непобедимите амазонки?

Какво да кажем за най-великия воин на всички времена, Александър Македонски? Той изобщо не се интересува от жени някъде до около 25-годишна възраст, когато започва да сключва политически бракове. Неговият фаворит Хефестион лично украсява гроба на Патрокъл в Троя, хвалейки се, че за Александър той е това, което е Патрокъл за Ахила.

Векове наред римските легиони са били съставени от мъжки семейства. Заради тези любовни връзки те са били два пъти по-верни и по-свирепи от покорените племена. За Цезар, чиято военна слава съперничи на самия Александър, се е твърдяло, че е мъж на всички жени и жена на всички мъже. Още като млад офицер той се е застоял доста дълго в двореца на Никомед, цар на Витиния. Тази държава се е намирала от другата страна на Босфора и е създадена от тракийски преселници. В Рим подигравателно са наричали Цезар Царицата на Витиния.

Разбира се, това може да е било черен пиар. По онова време още не е съществувало понятието “хомосексуалист”, а за опозорен се е смятал само пасивният в подобен секс, тъй като на това се е гледало като на властово отношение. Не е било допустимо римски офицер да заеме сексуално подчинена позиция спрямо варварски цар, и то тракиец, какъвто е бил страшилището на Рим - Спартак.

Какво да кажем за Балканския полуостров? В един от репортажите си Хемингуей описва как румънските офицери се пудрят, гримират и си лакират ноктите. Тогава България явно е била по-назад в културно равнище, тъй като родните офицери са били праволинейни, ако не броим слуховете за цар Фердинанд.

Българските бойни подвизи имат строго хетеросексуален характер, но пък все сме се били на губещата страна. За генерал Владимир Стойчев, основна фигура в комунистическия преврат, се говори, че когато бил посланик в САЩ, от ЦРУ се опитали да го вербуват - показали му негови интимни снимки с млада американка. Той обаче им отговорил: “Преди да дойда от България, Георги Димитров ми каза - генерале, можеш да изе...ш цяла Америка, но не и да станеш предател!”

Ето защо розовите беемвета са символично скъсване със сивото комунистическо минало. Напоследък забелязвам, че генералските униформи също стават все по-красиви, с все по-големи кокарди и еполети. Заприличаха на униформите на Майкъл Джаксън. Това е правият път! Не случайно нашето бойно натовско кръщене в Афганистан бяха двете походни бани, които изпратихме там заедно с теляците - май пак при управлението на Свинаров. Напълно логично е сега да въведем на въоръжение и розови калашници. А защо не и розово оръжейно масло, което да не разваля ноктите?

Но каквото и да правим, трябва да се учим от нашите по-големи братя. В американската армия хомосексуализмът де юре още не е разрешен, но при Клинтън бе възприета линията “Не питай и не казвай”, т. е. може, но да не се разчува. Сега Барак Обама се пече на бавен огън, тъй като гей общността очаква от него да изпълни предизборното си обещание и официално да пусне хомосексуалистите в армията. Стане ли това, английската армия също ще се либерализира. Тогава вече розовият калашник от Казанлък може спокойно да превземе НАТО.

 

  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо