Мантинелите от Живков опасни за живота

https://www.24chasa.bg/Article/217455 Мантинелите от Живков опасни за живота Мантинелите от Живков опасни за живота www.24chasa.bg
Работници монтираха през юни разделителна мантинела в участък на пътя Бургас-Созопол. СНИМКА: БУЛФОТО

Мантинелите, които са останали от времето на Живков, не вършат добра работа и заради тях също гинат хора по пътищата, твърди Владимир Тодоров, шеф на Асоциацията на застрахованите, пострадали от катастрофи (виж интервюто).

Те са ниски, а колчетата им са нарядко и заради това не вършат работа да предпазват при излитане от пътя. На много места изобщо няма, а да не говорим за мантинелите против заслепяване, каквито има по румънските магистрали например. Те са с допълнителни пластмасови ламели, които образуват завеса срещу силните фарове на камионите в насрещното движение.

По пътя Бургас - Созопол, въпреки че има четири платна, в по-голямата му част е без мантинели и заради това преди месец загина чешко семейство. Ако има мантинели, разделящи двете посоки на движение, авантюристичните изпреварвания ще са просто невъзможни.

Голям бизнес за сравнително малко фирми е поставянето на мантинели, маркировки и пътни знаци из държавата.

Така изглеждаше вчера мантинелата на моста. СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

11 дружества в последните три години правят мантинелите, пътните знаци и хоризонталната маркировка по шосетата в България. Големите в този бизнес са "Холдинг Пътища", който чрез сдружение "Роуд Маркинг", в което участавт и "РУД Варна", "Виалукс" и "Път консулт", изпълнява 5 от 15-те поръчки за райони на България. Пловдивската фирма "Юпитер 5" печели два търга за над 14 млн. лв. Пи Си Ай на старозагорския строител Николай Михайлов е поела чертаенето на маркировката по шосетата на Южен централен регион за над 10 млн. лв.

Изложбената зала на фирма "Микони", която е една от трите компании, които досега изработваха пътните знаци. СНИМКА: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

Общо 15-те договора са за над 90 млн. лв., някои вече са изтекли, а други приключват този месец.

Владимир Тодоров сам е заснел от колата си новите мантинели на моста на Бяла. Те са двойно подсигурени и безопасни, твърди той.

На въпрос към пътната агенция колко от тези милиони са усвоени, отговор не получихме.

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи

Преди три години, когато Веселин Георгиев е шеф на Агенцията, държавата по региони и се правят централизирани търгове.

Подходът се сменя с новото ръководство на пътища, което предупреди, че след изтичане на срока на контрактите няма да се обявяват нови търгове.

Ще дават пътищата за цялостно поддържане - от зимно чистене, до пътни знаци, мантинели и кърпене на дупки.

Сега три фирми правят пътните знаци за всички шосета от републиканската мрежа.

"Пътностроителна техника", която е част от "Холдинг Пътища", през август 2008 г. поема производството и доставкато на 26 хил. кв. м пътни знаци за Велико Търново, Габрово, Ловеч, Търговище, Русе, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Варна, Добрич, Разград, Силистра и Шумен. Рамковият договор е за 9,8 млн. лв. с ДДС.

От "Холдинг Пътища" ни предоставиха детайлна справка за извършеното през последните три години.

За пътните знаци например, съобщиха, че договорът им е за 9,3 млн., но им е възложена работа за 5,254 млн. лв.

Към днешна дата вземанията на структурите на холдинга са за 39 млн. лв. От тях са фактурирани 20 млн. лв.

От май до юли не са приети и не са издадени фактури

Закъснението е в рамките на 4 месеца.

Смолянската фирма "Микони" печели поръчка за пътни знаци и табели за 2,58 млн. лв.

По-късно НАПИ възлага с допълнително споразумение чрез проведен търг за областите Бургас, Кърджали, Смолян, Ямбол и Хасково за 1,5 млн. лв. Срокът изтича през 2011 година. "По тази поръчка нищо не е правено, защото не са платили", казва собственикът Никола Шамаранов. Фирмата е негова и на съпругата му Мирослава, която бе главен архитект на община Смолян.

Третата компания е софийската "Трафик пътна сигнализация", стойността на договора е над 5 млн. лв. за знаците по шосетата на областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Видин, Враца, Монтана и Плевен.

Според ДАКСИ нейн собственик е Георги Несторов Георгиев. Мантинелите пък се правят от

пет фирми. "Холдинг Пътища" отговаря за Северозападния регион - Видин, Монтана, Враца. Поръчката е за 3,7 млн. лв.

Пернишката фирма "Симинвест" на срещу контракт за 5,9 млн. лв. е поела мантинелите на Североизточния регион - от Добрич до Разград.

"Търгът бе проведен по Закона за обществените поръчки. Нашата оферта бе най-добра и спечелихме. Досега плащанията по договора, който изтича през декември, бяха редовни. От началото на януари има известни проблеми, но се надявам да бъдат решени", обясни собственикът Симчо Захаринов.

Пловдивската "Юпитер 05" отговаря за мантинелите на Южния Централен регион - от Пловдив до Хасково, и Югоизточния - от Бургас до Сливен.

Двете поръчки са за над 14,6 млн. лв. Фирмата е първият производител на стоманени предпазни огради. Тя държи 50% от "Цинкови покрития", в която останалите дялове са на фирмата "Пътища", в чието чийто собственици са братята Тодор и Цветелин Гергови.

Нямам нищо общо с "Юпитер 05", каза вчера Гергов. Когато купих "Пътища" АД, тя притежаваше 50% от "Цинкови покрития". Извадих ги от капитала и ги прехвърлих на синовете си Тодор и Цветомир.

Другите 50% са на Николай Иванов. Дотам познавам това момче и какви търгове е спечелил той не ми е известно и не е моя работа. 41-годишният собственик на "Юпитер 05"ООД Николай Иванов участва в управлението на 13 фирми, сред които и СПА хотел "Персенк" в Девин.

 

Тръгнаха търгове за поддържане на шосетата

Първите 37 търга за текущ ремонт и зимно поддържане на шосетата от републиканската пътна мрежа вчера бяха обявени на сайта на пътната агенция. Те са за пътища, за които отговарят 15 областни пътни управления. Това са Кърджали, Ловеч, София, Търговище, Бургас, Кюстендил, Разград,Смолян, Благоевград, Пазарджик, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Силистра.

Вчера премиерът Бойко Борисов сформира междуведомствена работна група за автомагистралите Тракия, Марица и Люлин. Тя координира изпълнението на процедурите за стартиранена строеж по трите аутобана. Нейни съпредседатели са зам.-министрите на строителството Георги Прегьов и Екатерина Захариева. Заместник-председател е изпълнителният директор на Национална агенция Пътна инфраструктура Димитър Иванов, а членове са заместник- директорите на НАПИ Божидар Йотов и Клаус Щоле, както и експерти от ведомствата.

 

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи: Добри огради и маркировки спасяват поне 200 души

- Г-н Тодоров, пътувате много и имате наблюдения. Каква е ситуацията с мантинелите по шосетата?

- Тези дни минах през моста на Бяла, където стана катастрофата. Мантинелите са изключително добре направени. Те са два реда, с добро укрепване (виж снимката вляво - бел. ред.).Дори при удар в тях те няма да позволят автомобилът да падне.

- Много ли са обезопасените места у нас?

- По големите магистрали и особено по "Хемус" има ниски мантинелки, които са сигурно по стандарт от времето на Тодор Живков. Ниски, а зад тях някакъв парапет, който има по-скоро декоративен характер. Ако искаме да не се случват трагедии, всички мантинели по мостовете трябва да са такива както при Бяла.

Друго нарушение е, че колчетата на предпазните ограждения са на четири метра едно от друго, а по стандарт трябва да бъдат на 2 м, защото колкото по-нагъсто са, толкова по-здрава е мантинелата.

- А има ли мантинели по повечето пътища?

- Ще ви отговоря, но искам да кажа и някои положителни неща. Преди имаше проблем - краищата на мантинелите стърчаха и бяха много опасни. В почти цялата страна това е оправено и краищата на мантинелите сочат надолу към земята.

- Какво се случва, ако тези краища сочат нагоре?

- Тогава стават суперопасни. Имаше случай, когато автомобилът се нанизва на края на мантинелата. Мантинелата е изключително средство, което спасява човешки живот, ако е монтирана според стандартите, ако е усилена. Затова има най-малко загинали по магистралите.

- А къде са опасностите за катастрофи - заради мантинели или заради липсите им?

- По планинските пътища има липси на мантинели, по проходите. Скоро ходих към Ковачевица. Пътят се вие около едни пропасти, по 100 м дълбоки, и няма почти никакви мантинели. Хубаво е, че миналата година шосето го направиха, асфалтът е чудесен, но е много опасно.

- Да ви питам за пътните знаци, за маркировката на шосетата. При тях каква е ситуацията?

- Пътуваш по трансевропейски коридори и заради това, че на тях излиза един черен селски път, се слага ограничение за скорост от 50 км в час. Някой сложил тава с кебапчета и по тази причина има ограничение на скоростта. Не може там, където минават големи транспортни потоци, инфраструктурата да се подчинява на транспортния поток. Логиката е обратната. А маркировката е изключително важна при нощно шофиране. Не е нормално да се купуват най-евтините бои, при тази корупционна почва, която има у нас, трудно може да се хване колко боя е положена, дали е с перли, или не е с перли. Който е пътувал в чужбина, прави разлика как изглежда един път в Европа и у нас. Ако има качествена маркировка, знаци, мантинели, то ще спасим живота на поне 150-200 души.

По-добре един километър по-малко магистрала да направим, но да е безопасна. Не трябва да се пести от обезопасителните средства, защото държавата годишно губи 2 млрд. лв. от пътнотранспортни произшествия.

 

До 45 дни поправят моста на “Тракия”

В петък "24 часа" написа за опасен мост на 67-ия километър на магистрала "Тракия", под който е 40-метрова пропаст. Изгнилите мантинели създават риск при катастрофа някой да полети от моста. Сигналът е внесен и в НАПИ от Асоциацията на застрахованите и пострадали в катастрофи. Тя е сезирала и прокуратурата за опасното място, което може да отнеме човешки живот.

Вчера попитахме пътната агенция кога ще бъдат сменени изгнилите мантинели.

Оттам ни съобщиха, че мостът е включен в списък за спешни и неотложни ремонти, в който са пътните съоръжения, които представляват опасност. Те са били инспектирани два месеца.

За моста на 67-ия км на "Тракия" вече е минала цялата административна процедура. Тези дни щяло да бъде изчислено и колко ще струва ремонтът и ще се чака осигуряването на парите, за да бъдат сменени предпазните огради.

Те били изгнили в последните седем месеца, тъй като при почистването на снега с химикали и складирането им встрани металът ерозирал бързо, особено при рязката смяна на температурите, както беше тази зима, обясниха от агенцията.

За поддържането на магистрала "Тракия" отговаря държавната фирми "Автомагистрали" ЕАД, която е участвала в подготовката на документите за ремонта на моста.

Тя била готова веднага да започне работа по смяната на мантинелите, ако й осигурят финансирането.

От НАПИ казват, че ремонтът ще стане до месец и половина.

МАРИЯНА БОЙКОВА

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Църквата ни може да вземе “Нобел” за спасяване на евреите

Спасени български евреи и техни потомци внесоха предложение в Нобеловия комитет Българската православна църква да получи Нобеловата награда за мир в края на тази година заради спасяването на 48 хил.

Справедливост! Голи снимки на директора не са публикувани на сайта на 51-о СОУ (обзор)

Прокуратурата няма да образува дело lАлександров: Благодаря за подкрепата в най-трудния момент в моя живот На интернет страницата на столичното 51-о СОУ“Елисавета Багряна” не са публикувани голи

Инспекции в ТЕЦ-овете, вижте защо

Силно повишеното потребление на ток предизвика спешни проверки в енергетиката. На прицел са ТЕЦ-овете, на които държавата плаща, за да поддържат студения резерв при спешни нужди, предава bTV.

11 жертви на студа до сега

Бялата смърт уби 11 души от началото на студената вълна, която обхвана страната, пише в. "Монитор". Най-много жертви има в Пловдив и района, където са умрели 6 човека. Повечето от тях са клошари.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Ревизоро: Системата на митниците се манипулира

Системата на митниците се манипулира. Според доклад на ДАНС и прокуратурата има предпоставки и данни, според които системата БАЦИС, която контролира рисковите и акцизните стоки,

Армията разпродава джипове и тротоарни плочки

Джипове УАЗ, резервни части за камиони, фенерчета, войнишки манерки, полеви кухни, палатки и др. предлага войската на Софийската стокова борса. В списъка има дори тротоарни плочки от стоките с

Версия за тройното убийство: скандал между баща и син, майката застанала между тях

Мистерия и след втория оглед на труповете във Вълчи дол Основната версия на прокуратурата за смъртта на семейството във Вълчи дол е битов скандал с последвало убийство и самоубийство.

Съпругата на Румен Радев с него на всички церемонии

На 22-и заедно ще поздравят официалните лица на площад “Св. Александър Невски” и ще запалят свещ в храма Генерал Румен Радев и съпругата му Първата дама Десислава Радева ще се появи на площад “Св.

Кънев дублира РБ, запазил в съда Републикански блок

Лидерът на ДСБ Радан Кънев е запазил в Софийския градски съд словесна марка, чиято абревиатура дублира тази на Реформаторския блок. Това съобщиха отлично запознати пред “24 часа”.

Как е Христо Бонев-Зума ден след инфаркта и операцията? Подобрява се, но още е в опасност (обзор)

Състоянието на Христо Бонев - Зума е нормално за момента. Това заяви пред “24 часа” големият му син Божидар. Той повтори думите на лекарите от тази сутрин,

Козметичните вегански продукти вече са факт

Не само хранителният режим може да бъде вегански. Вече съществуват и такива козметични продукти, предаде The Independent. Веганите, вегетарианците и всички защитници на животните все повече обръщат

Учени: Постоянното преследване на щастието е безсмислено и вредно

Това да бъдем тъжни понякога не просто е нормално, а и от изключителна важност за оцеляването ни, съобщава The Independent. От намирането на мечтаната работа до създаването на перфектната връзка,

84% от мъжете на средна възраст нямат пълноценен полов живот

Повече от 2/3 от мъжете на средна възраст нямат пълноценен полов живот поради физическа невъзможност да задържат достатъчно дълго време ерекцията, показват данни от световната здравна статистика.

Внимание: хипереластични деца

Храни боклуци пораждат синдрома на хипермобилност, който не е синоним на грация, а сигнал за риск. Сред днешните деца все по-често се среща хипереластичният синдром.

Домакинската работа гори повече калории от спорта?

Половин час метене се равнява на същия брой калории, които се съдържат в едно кенче кола, съобщава The Independent. За тези, които с нежелание почистват домовете си,

Строят нов 19-етажен комплекс в “Овча купел”

Строителството на 19-етажен модерен жилищен комплекс в столичния квартал “Овча купел” започва до дни. Проектът G Tower е на “Главболгарстрой”. От компанията са се срещнали с жители на квартала,

Кой пътува с БДЖ? Само 1,3 млн. души на месец

2017 ще е годината на разпад на железниците, ако не бъдат изплатени дълговете от над 400 млн., прогнозират мениджърите Сняг във вагони на БДЖ. Пътник е направил снежен човек - барелеф в наветия

Армията разпродава джипове и тротоарни плочки

Джипове УАЗ, резервни части за камиони, фенерчета, войнишки манерки, полеви кухни, палатки и др. предлага войската на Софийската стокова борса. В списъка има дори тротоарни плочки от стоките с

България има шансове за 1,4 млрд. от плана “Юнкер” (Обзор)

1 милиард български лева във Фонда на фондовете чакат бизнеса България е на второ място в Европейския съюз по мобилизиран финансов ресурс от плана “Юнкер” спрямо брутния си вътрешен продукт - над

Индустриален парк „Марково“ привлича инвеститори в Пловдив

Пловдив определено се превръща в индустриалното сърце на България в последните няколко години. Регионът привлече много значими инвеститори, но само ключовото му местоположение – на кръстопътя на

10-те най-популярни туристически дестинации в момента

Оповавайки се на броя търсения в мрежата, са отличени 10-те най-популярни туристически дестинации в момента, пише Business Insider. 10. Сидни, Австралия Покачване в търсенията: 26% Най-евтин месец