Влак излетя от релсите с 220 км в Испания, най-малко 69 жертви (Галерия)

https://www.24chasa.bg/novini/article/2175385 www.24chasa.bg
Снимки: Ройтерс

Най-малко 69 души загинаха, а 143 бяха ранени ранени при дерайлиране на влак край Сантяго де Компостела в Испания, предадоха световните агенции.

Влакът е пътувал от Мадрид до пристанищния град Ферол.

Спасителните екипи са извадили 65 тела от останките на катастрофиралия влак. 4 души са починали по-късно в болницата.

Броят на жертвите може да се увеличи, понеже някои от вагоните все още не са претърсени.

Все още не са изяснени причините за инцидента.

„Всичко стана много бързо. Сякаш на завоя влакът започна да се преобръща и вагоните се качиха един върху друг. Много пътници бяха смачкани на дъното. Ние се опитахме да излезем и разбрахме, че влакът гори. Видях трупове", разказва един от пътниците.

Друг очевидец съобщава за експлозия преди дерайлирането.

По данни на железопътната компания Ренфе в дерайлиралия влак са пътували 238 души.

Според местните медии вероятната причина за катастрофата е, че влакът може би се е движел със скорост по-висока от разрешеното със 140 км/ч.

Представителят на местните власти, Самуел Хуарес, твърди, че в момента на аварията влакът се е движел със скорост 220 км/ч, като на този участък максималната разрешена скорост е 80 км/ч.

Представителите на държавната железопътна компания настояват, че влакът се е движел със скорост не по-висока от 180 км/ч, което също е значително повече от разрешения лимит.

Испанският премиер Мариано Рахой изрази солидарност с жертвите на влаковата катастрофа в Испания. „Искам да изразя своите съболезнования и съпричастност с жертвите на ужасяващата влакова катастрофа в Сантяго де Компостела", заяви Рахой чрез социалните мрежи.

Сантяго де Компостела е роден град на Мариано Рахой.

Папа Франциск от своя страна призова за молитви за жертвите на влаковата катастрофа в Испания и също изрази съпричастност.