Трима президенти преди Плевнелиев - нито един не се е бъркал на независимата съдебна власт

https://www.24chasa.bg/Article/2180693 www.24chasa.bg

По повод изнесеното за тефтерчето на Филип Златанов президентът Росен Плевнелиев каза, че му прилича на четенето на СРС от Цветан Цветанов от трибуната на парламента. А главният прокурор Сотир Цацаров коментира: "Опитвам се да възпроизведа в паметта си реакцията на Плевнелиев, когато Цветанов чете тези СРС-та, но не мога да си спомня."

Изглежда, всички власти в родината ни (законодателна, изпълнителна, съдебна и представителна) са като кучета и котки помежду си.

Колкото до "тефтерчетата" и СРС-та, - от всички "тефтерчета" аз признавам само едно - това на Апостола Васил Левски. А за прословутите СРС-та? Сульо си говорил с Пульо, ама били записани (дали единият с другия, или обратното - без значение). Важното е, че хем са СРС-та (секретни де), хем тутакси излизат в медиите. Е какво им е тогава "секретното"?

Но да се върна на темата. В тази размяна на реплики между Плевнелиев и Цацаров май - май вторият имаше по-голямо основание.

Наистина, къде беше уважаемият г-н президент - на цялата нация, а следователно и на мен, когато от трибуната на Народното събрание Цв. Цв. четеше някакви недоказани обвинения срещу "лекарите убийци" от Горна Оряховица?

Аз познавам най-добре предимно две съсловия - на докторите и на даскалите. И мога да ви уверя, че с всичките си дефекти (няма безгрешен човек) те саединствените, които никога не биха престъпили клетвите, които са дали при завършването на висшето си образование - независимо дали ."Хипократовата" или тази на "Гаудеамус игитур".
Не се познавам кой-знае колко добре с племето на управляващите. Но ако си спомня бай Иван Татарчев (Бог да го прости!), бачо Кольо Филчев (да е жив и здрав), Борис Велчев, май всичките досегашни главни прокурори след 1991 г. си показаха характера, даден им от техните правомощия.

Да ви припомня и нещо друго - по времето на гореспоменатите трима главни прокурори имаше и трима демократично избрани президенти. Но нито Желю Желев, нито Петър Стоянов, нито Георги Първанов си позволиха да влязат в конфликт с независимата съдебна власт, част от която е и прокуратурата.

Което ще рече, че те наистина са я уважавали като независима. Сега обаче внезапно се оказва, че президентът не е съгласен с огласяване на някакво "тефтерче". Две неща за Росен Плевнелиев. Г-н президент, независимо дали ви харесвам, или не, Вие сте и моят държавен глава.

Бъдете такъв! Знаете какво намеквам...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,