Трима президенти преди Плевнелиев - нито един не се е бъркал на независимата съдебна власт

https://www.24chasa.bg/Article/2180693 www.24chasa.bg

По повод изнесеното за тефтерчето на Филип Златанов президентът Росен Плевнелиев каза, че му прилича на четенето на СРС от Цветан Цветанов от трибуната на парламента. А главният прокурор Сотир Цацаров коментира: "Опитвам се да възпроизведа в паметта си реакцията на Плевнелиев, когато Цветанов чете тези СРС-та, но не мога да си спомня."

Изглежда, всички власти в родината ни (законодателна, изпълнителна, съдебна и представителна) са като кучета и котки помежду си.

Колкото до "тефтерчетата" и СРС-та, - от всички "тефтерчета" аз признавам само едно - това на Апостола Васил Левски. А за прословутите СРС-та? Сульо си говорил с Пульо, ама били записани (дали единият с другия, или обратното - без значение). Важното е, че хем са СРС-та (секретни де), хем тутакси излизат в медиите. Е какво им е тогава "секретното"?

Но да се върна на темата. В тази размяна на реплики между Плевнелиев и Цацаров май - май вторият имаше по-голямо основание.

Наистина, къде беше уважаемият г-н президент - на цялата нация, а следователно и на мен, когато от трибуната на Народното събрание Цв. Цв. четеше някакви недоказани обвинения срещу "лекарите убийци" от Горна Оряховица?

Аз познавам най-добре предимно две съсловия - на докторите и на даскалите. И мога да ви уверя, че с всичките си дефекти (няма безгрешен човек) те саединствените, които никога не биха престъпили клетвите, които са дали при завършването на висшето си образование - независимо дали ."Хипократовата" или тази на "Гаудеамус игитур".
Не се познавам кой-знае колко добре с племето на управляващите. Но ако си спомня бай Иван Татарчев (Бог да го прости!), бачо Кольо Филчев (да е жив и здрав), Борис Велчев, май всичките досегашни главни прокурори след 1991 г. си показаха характера, даден им от техните правомощия.

Да ви припомня и нещо друго - по времето на гореспоменатите трима главни прокурори имаше и трима демократично избрани президенти. Но нито Желю Желев, нито Петър Стоянов, нито Георги Първанов си позволиха да влязат в конфликт с независимата съдебна власт, част от която е и прокуратурата.

Което ще рече, че те наистина са я уважавали като независима. Сега обаче внезапно се оказва, че президентът не е съгласен с огласяване на някакво "тефтерче". Две неща за Росен Плевнелиев. Г-н президент, независимо дали ви харесвам, или не, Вие сте и моят държавен глава.

Бъдете такъв! Знаете какво намеквам...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадците на вода да плащат яко

    Крадците на вода да плащат сметки за година назад - това предвижда нова наредба на МРРБ. И ако на някой този срок му се вижда дълъг, не е прав - към тарикатите, които ползват услуга на чужд гръб, не трябва да има милост. А в случая наказанието е достатъчно солено, за да откаже крадците - ако не напълно, то поне голяма част от тях.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,