Трима президенти преди Плевнелиев - нито един не се е бъркал на независимата съдебна власт

https://www.24chasa.bg/Article/2180693 www.24chasa.bg

По повод изнесеното за тефтерчето на Филип Златанов президентът Росен Плевнелиев каза, че му прилича на четенето на СРС от Цветан Цветанов от трибуната на парламента. А главният прокурор Сотир Цацаров коментира: "Опитвам се да възпроизведа в паметта си реакцията на Плевнелиев, когато Цветанов чете тези СРС-та, но не мога да си спомня."

Изглежда, всички власти в родината ни (законодателна, изпълнителна, съдебна и представителна) са като кучета и котки помежду си.

Колкото до "тефтерчетата" и СРС-та, - от всички "тефтерчета" аз признавам само едно - това на Апостола Васил Левски. А за прословутите СРС-та? Сульо си говорил с Пульо, ама били записани (дали единият с другия, или обратното - без значение). Важното е, че хем са СРС-та (секретни де), хем тутакси излизат в медиите. Е какво им е тогава "секретното"?

Но да се върна на темата. В тази размяна на реплики между Плевнелиев и Цацаров май - май вторият имаше по-голямо основание.

Наистина, къде беше уважаемият г-н президент - на цялата нация, а следователно и на мен, когато от трибуната на Народното събрание Цв. Цв. четеше някакви недоказани обвинения срещу "лекарите убийци" от Горна Оряховица?

Аз познавам най-добре предимно две съсловия - на докторите и на даскалите. И мога да ви уверя, че с всичките си дефекти (няма безгрешен човек) те саединствените, които никога не биха престъпили клетвите, които са дали при завършването на висшето си образование - независимо дали ."Хипократовата" или тази на "Гаудеамус игитур".
Не се познавам кой-знае колко добре с племето на управляващите. Но ако си спомня бай Иван Татарчев (Бог да го прости!), бачо Кольо Филчев (да е жив и здрав), Борис Велчев, май всичките досегашни главни прокурори след 1991 г. си показаха характера, даден им от техните правомощия.

Да ви припомня и нещо друго - по времето на гореспоменатите трима главни прокурори имаше и трима демократично избрани президенти. Но нито Желю Желев, нито Петър Стоянов, нито Георги Първанов си позволиха да влязат в конфликт с независимата съдебна власт, част от която е и прокуратурата.

Което ще рече, че те наистина са я уважавали като независима. Сега обаче внезапно се оказва, че президентът не е съгласен с огласяване на някакво "тефтерче". Две неща за Росен Плевнелиев. Г-н президент, независимо дали ви харесвам, или не, Вие сте и моят държавен глава.

Бъдете такъв! Знаете какво намеквам...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Как децата ни да станат добри хора

    Този въпрос - как децата ни да станат добри хора, вероятно е сред най-трудните. И за родителите, и за учителите, и за обществото. И съвсем не са празни приказки усилията в тази посока. Затова е и съвсем естествено най-после българското училище да се обърне отново към възпитанието на качества и ценности, с които едно дете може да стане добър човек.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.